Όταν ο Αργύρης Πανταζάρας συνάντησε τον ιδρυτή της Grey Goose, François Thibault

Ο δημοφιλής ηθοποιός μεταξύ άλλων, εκμαίευσε τα μυστικά του success story του François Thibault, καθώς και της τεχνογνωσίας στην παραγωγή της Grey Goose.

Γράφει: Esquire Editors 11 Ιουλίου 2023

Τι θα έλεγες αν έβλεπες τον Αργύρη Πανταζάρα σε άλλο πόστο; Ο δημοφιλής ηθοποιός άφησε για λίγο τις υποχρεώσεις του στην υποκριτική και ταξίδεψε μέχρι τη Γαλλία για να συναντήσει τον εμπνευστή της Grey Goose, François Thibault και να μάθει περισσότερα για την ιστορία της δημιουργίας της Super Premium Vodka από την ίδια την πηγή. Πρόκειται για ένα ταξίδι στις ρίζες της κληρονομιάς της εξαιρετικής vodka και σε όλες τις προκλήσεις που χρειάστηκε να ξεπεραστούν μέχρι τη δημιουργία της.

Όταν ο Αργύρης Πανταζάρας συνάντησε τον ιδρυτή της Grey Goose, François Thibault

Ο Αργύρης Πανταζάρας γνώρισε την παράδοση, τη γεύση και τις αξίες της Grey Goose ταξιδεύοντας στον τόπο γέννησής της και συνομιλώντας με τον άνθρωπο που με σύμμαχο τη γνώση και το πάθος του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα σημαντικότερα brand names στον πλανήτη. Τι ήταν όμως εκείνο που ενέπνευσε τον François Thibault στο ξεκίνημά του; Ιδού πώς περιέγραψε ο ίδιος το ταξίδι του στον ηθοποιό. 

"Ως γιος αγρότη στην περιοχή του Κονιάκ, ήμουν πάντα εγκλωβισμένος στον κόσμο της φύσης. Αυτό ήταν που με επηρέασε στη συνέχεια και με έκανε να θέλω να ασκήσω ένα επάγγελμα που σχετίζεται με τη φύση. Πεπεισμένος για αυτό, ταξίδεψα για 7 χρόνια σε διάφορες σχολές οινολογίας σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Κατάλαβα πραγματικά την αλληλεπίδραση μεταξύ των εδαφικών συνθηκών μιας περιοχής και του σταφυλιού και στη συνέχεια του κρασιού. Κάθε έδαφος μεταδίδει το DNA του. 

Με αυτή την εκπαίδευση, έφτιαχνα κρασιά σε μια εταιρεία κονιάκ για 12 χρόνια. Στη συνέχεια, μου πρότειναν τη δουλειά του κονιάκ, το οποίο επίσης παρήγαγαν. Έχοντας γίνει ειδικός στην απόσταξη και το blending, και όπως επιτάσσει η παράδοση, κληρονόμησα τον τίτλο του Maitre de Chai από τον μέντορά μου όταν αυτός συνταξιοδοτήθηκε. Στη συνέχεια, το πεπρωμένο μου θα άλλαζε όταν το 1990 ο Αμερικανός διανομέας, Sidney Frank, έψαχνε για μια εταιρεία ικανή να παρασκευάσει το δικό του κονιάκ. Με μεγάλη εμπιστοσύνη και πεπεισμένος για την τεχνογνωσία μας, ήρθε ξανά να με δει το 1996 για να μου πει ότι ήθελε να λανσάρει μια super premium vodka. Με τίμησε με αυτό το αίτημα και δέχτηκα."

gray goose

Αυτό ήταν το σημείο τομής για τον François Thibault. Η στιγμή που κατάλαβε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Ο στόχος ήταν σαφής: "Όχι μόνο δεν μπορούσα να αρνηθώ το αίτημα του κ. Sidney Frank, αλλά μου αρέσουν και οι προκλήσεις. Αυτή ήταν του υψηλότερου επιπέδου που έχει γίνει ποτέ: να δημιουργήσω την 1η super premium vodka στον κόσμο."

Grey Goose Vodka

"Κάθε αρχή και δύσκολη", λένε, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην προκειμένη περίπτωση. Προς το τέλος του 20ου αιώνα, και συγκεκριμένα κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το γενικότερο κλίμα γύρω από τη vodka, δεν ήταν θετικό. Για αυτήν την κατάσταση, αλλά και για πολλά άλλα, Πανταζάρας και Thibault μίλησαν αναλυτικά, όπως διαβάζεις παρακάτω:  

>Μπορείτε να μας μεταφέρετε πίσω στις πρώτες ημέρες της Grey Goose; Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε για την εισαγωγή μιας premium βότκας στην αγορά;
Θα σας αφήσω να φανταστείτε το πλαίσιο: για αιώνες οι βότκες θεωρούνταν πάντα βιομηχανικές, κακόγουστες, προερχόμενες από ανατολικές χώρες και φτιαγμένες από πατάτες. Στο σχέδιό του, πριν από 26 χρόνια, ένας 73χρονος Αμερικανός διανομέας ήθελε να δημιουργήσει και να διανείμει μια premium βότκα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και παράλληλα να έρθει και να την φτιάξει στη Γαλλία ένας Cellar Master του κονιάκ. Δεν επρόκειτο να είναι εύκολο. Αμερικανοί οικονομολόγοι έγραψαν ότι ο κ. Sidney Frank είχε τρελαθεί και ο τοπικός Τύπος του Κονιάκ έγραψε ότι υπήρχε ένας προδότης μεταξύ των Cognac Cellar Masters. Δεν υπερασπίστηκα τον εαυτό μου, αλλά απέδειξα ότι ήταν δυνατό να συμβεί. 

Grey Goose

>Η Grey Goose απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα και έγινε σύμβολο πολυτέλειας. Τι πιστεύετε ότι ξεχωρίζει την Grey Goose από τις άλλες βότκες;
Αλλάζω τη λέξη πολυτέλεια σε premium. Η πολυτέλεια είναι συχνά απρόσιτη. Το premium είναι ένα ποιοτικό προϊόν που αρέσει σε πολλούς περισσότερους καταναλωτές.

Είναι διαφορετικό γιατί ήθελα το στυλ του να είναι ακριβώς εκλεπτυσμένο, να ενσωματώνει υψηλή φινέτσα και να χαρακτηρίζει όλη την κομψότητα ενός αποστάγματος όπως το φαντάστηκα στον κόσμο του κονιάκ. Έπρεπε να νιώσω αυτή τη φρεσκάδα που με φέρνει πιο κοντά τόσο στα αρώματα του σιταριού, αλλά και στη μεγάλη καθαρότητα που της δίνει η απόσταξη. Είναι αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων που της δίνει και μια τόσο ιδιαίτερη γεύση στο στόμα, ώστε όλοι την αναγνωρίζουν και σήμερα την αποκαλούν γεύση Grey Goose.

Francois Thibault και Αργύρης Πανταζάρας

>Με την πάροδο των ετών, η Grey Goose έχει επεκτείνει τη γκάμα της με επιπλέον γεύσεις. Πώς προσεγγίζετε την ανάπτυξη νέων γεύσεων παραμένοντας πιστοί στην ουσία της μάρκας;
Όλες έχουν ένα κοινό: παρασκευάζονται σαν αυθεντικές Grey Goose και προσθέτω ένα φυσικό άρωμα φρούτων ή/και φυτών. Όλα τα συστατικά έχουν γνωστή γεωγραφική προέλευση και τα επιλέγω εκεί όπου αναπτύσσονται καλύτερα. Η φύση και όχι ο άνθρωπος είναι αυτός που αποφασίζει πού είναι τα καλύτερα φυτά.

Όσον αφορά τη Grey Goose, ελέγχω όλα τα στάδια ανάπτυξης. Θα αναπτύξω αυτά τα αρώματα σε συνεργασία με τους σπουδαιότερους αρωματοποιούς στο Γκρας, μια τοποθεσία ιστορικά και παγκοσμίως γνωστή για τα αρώματα στην Προβηγκία στη νότια Γαλλία. Σήμερα η πόλη είναι η πλέον κατάλληλη για τα μόρια φυσικών φρούτων. Όλες αυτές οι συνταγές γεύσεων είναι αποκλειστικές για την Grey Goose και δεν προστίθενται ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

>Υπάρχουν στον ορίζοντα κάποια συναρπαστικά έργα ή συνεργασίες για την Grey Goose στα οποία συμμετέχετε;
Ναι, φυσικά, και αυτό είναι επίσης μέρος της αποστολής μου. Έχω πολλά άλλα έργα σε εξέλιξη. Οι συνταγές φυλάσσονται προσεκτικά σε ένα χρηματοκιβώτιο, αλλά είναι αδύνατο να σας πω γι' αυτές, επειδή έχασα τον κωδικό πρόσβασης. Ας κρατήσουμε λίγη αγωνία.

>Τι συμβουλές θα δίνατε σε επίδοξους αποσταγματοποιούς που έχουν πάθος να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά αποστάγματα;
Να έχετε εμπειρία, πάθος και να ξεπερνάτε τον εαυτό σας. Μην ικανοποιείστε με αυτό που έχετε, αλλά αποκτήστε αυτό που θέλετε. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ποιότητα υπάρχει στα συστατικά, απλά πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε τα καλύτερα και να αφήσετε την ποιότητα να εκφραστεί στις διαδικασίες. Πάρα πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να κάνουν ποιότητα εξαλείφοντας τα ελαττώματα. Για μένα αυτό είναι πολύ αργό και μη αναστρέψιμο, προτιμώ να επικεντρώνομαι στην ποιότητα.

Αργύρης Πανταζάρας

Για τον Αργύρη Πανταζάρα δεν ήταν ένα ακόμη ταξίδι στη Γαλλία, αλλά πολλά παραπάνω. Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Grey Goose, στην ακαταμάχητη γεύση, την super premium απόλαυση και τα θελκτικά αρώματά της που την καθιστούν τη Νο.1 Vodka παγκοσμίως. 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr