10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις το ποτό με τον έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Σεπτεμβρίου 2021

Είτε σε Negrοni είτε απλά με τόνικ, το gin (ή τζιν αν προτιμάς στα ελληνικά) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς spirit επιλογές της εποχής - και όχι μόνον αυτής. Και αυτά είναι 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες γι αυτό.

Oι Ολλανδοί το έκαναν πρώτοι

Μπορεί το gin να αποτελεί σχεδόν το εθνικό ποτό της Αγγλίας, ωστόσο οι απαρχές του βρίσκονται στην Ολλανδία. Το genever λοιπόν (το ποτό από το οποίο προήλθε αργότερα το τζιν) ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς τον 17ο αιώνα κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Επανάστασης και φυσικά πήραν τη συνταγή στο "Νησί" για να το μετατρέψουν -σχεδόν 150 χρόνια πριν- στο spirit που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο "νονός" του gin

10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Ο Franciscus Sylvius, ένας Ολλανδός φυσικός, δημιούργησε το genever σαν φάρμακο κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν πολλές εκφυλιστικές και άκρως επικίνδυνες ασθένειες βρίσκονταν σε έξαρση. Μάλιστα, το εν λόγω σκεύασμα δινόταν και σε Ολλανδούς στρατιώτες στον πόλεμο, με πολλές αναφορές να το περιγράφουν σαν το γιατρικό με το όνομα "Ολλανδικό Θάρρος".

> Διάβασε ακόμη: Πώς ένα premium gin μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργικό

Το gin - τόνικ ξεκίνησε στην Ινδία

Τον 19ο αιώνα οι Βρετανοί βρέθηκαν στην Ινδία, μετά την επανάσταση και αυτής της χώρας. Η δημοτικότητα του τζιν λοιπόν εκτινάχθηκε και στην Ασία, κυρίως σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το τόνικ προστέθηκε για να απαλύνει την πικρή του γεύση.

Το gimlet γεννήθηκε για να σταματήσει το σκορβούτο

ΤΖΙΝ 2

Προτού γίνει το γνωστό κοκτέιλ με τζιν και χυμό λεμονιού, έκανε αρκετά ναυτικά μίλια στις θάλασσες του πλανήτη. Οι ναυτικοί απειλούνταν αρκετά συχνά από σκορβούτο: Έτσι το τζιν με λεμόνι όχι απλά τους προστάτευε από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν πιο πριν αλλά και παρέχοντας την απαραίτητη βιταμίνη C που απουσίαζε από τον οργανισμό τους. Πρώτο το παρείχε στους ναυτικούς του το Βασιλικό Ναυτικό για να γίνει αργότερα γνωστό ως το gimlet.

"Η καταστροφή της μητρότητας"

Παράλληλα με τον χαρακτηρισμό του σαν "Ολλανδικό Θάρρος" το gin απέκτησε και ένα ακόμη, πιο σκοτεινό προσωνύμιο εκείνη την εποχή. "Mother’s Ruin" το αποκαλούσαν επίσης και αυτό είχε να κάνει με το γεγονός πως -επειδή ήταν πολύ φθηνό- το έβρισκε κανείς στους περισσότερους οίκους ανοχής αλλά και για το γεγονός πως μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και εκτρώσεις.

Μπανιέρες γεμάτες αλκοόλ

Όταν ακούς τον όρο ποτοαπαγόρευση μοιραία το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το ουίσκι. Αλλά την ίδια εποχή εξίσου δημοφιλές ήταν και το gin καθώς ο τρόπος παρασκευής του ήταν αρκετά απλός. Μάλιστα πολύ συχνά το έφτιαχναν κρυφά σε μπανιέρες: Φθηνό αλκοόλ ή ακόμη και οινόπνευμα αναμειγνύονταν με χυμό άρκευθου και μούρων, το μείγμα μετέπειτα αφηνόταν για να υποστεί την απαραίτητη ζύμωση και τέλος γινόταν η απόσταξη, απευθείας από την μπανιέρα. Μια διαδικασία που ήταν φυσικά πολύ επικίνδυνη και μπορούσε να προκαλέσει πέρα από ασθένειες ακόμη και τον θάνατο.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα tonic waters για το gin

Ποιοι πίνουν το περισσότερο gin στον πλανήτη;

Η απάντηση σου έρχεται πολύ εύκολα αλλά όχι δεν είναι οι Βρετανοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα ηνία έχουν οι Φιλιππινέζοι, που καλύπτουν περίπου το 43% της παγκόσμια κατανάλωσης. Έχουν εισάγει μάλιστα και ειδικό όρο για να περιγράψουν την διαδικασία κατανάλωσης gin, τη λέξη "Ginuman".

Η μεταμόρφωση σε ένα "καθαρό" ποτό

Οι μπανιέρες του gin στην ποτοαπαγόρευση φυσικά και δεν δημιουργήθηκαν για ευγενείς προς τον ουρανίσκο σκοπούς αλλά κυρίως για να πλουτίσει η μαφία. Πέραν του ότι ενίσχυε την τριχοφυΐα των ανδρών στο στήθος, το gin του τότε προκαλούσε αρκετές σοβαρές παθήσεις και στον λαιμό όσων το κατανάλωναν. Σε μια προσπάθεια "καθαρισμού" του ποτού λοιπόν, έκαναν ανάμειξη με αρκετά άλλα συστατικά, σε μια διαδικασία που αρκετά χρόνια αργότερα "γέννησε" τα κοκτέιλ.

Ένα κλασικό κοκτέιλ για το οποίο δεν άκουσες ποτέ

ΤΖΙΝ 3

Την επόμενη φορά που μιλώντας για ποτά θα θέλεις να εντυπωσιάσεις τους άλλους ανέφερε απλά δυο λέξεις: "Gin Twist". Το βρετανικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούνταν από gin, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και ζεστό νερό. Μάλιστα, στις δεκαετίες του 1920 και 1930 ήταν τόσο δημοφιλές που αναφερόταν αρκετά συχνά σε μυθιστορήματα και νουβέλες της εποχής.

Φτιάξ' το μόνος σου στο σπίτι

Αφού στην ουσία μιλάμε για αρωματισμένη βότκα, γιατί να μη δοκιμάσεις να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι (αν νιώθεις ικανός ή τυχερός); Υπάρχουν ακόμη και ειδικά πακέτα που σου επιτρέπουν να το κάνεις. Είναι απλό, καθώς αναμειγνύεις το ποτό με καρπούς αρκεύθου και άλλα μπαχαρικά και βότανα. Απλά μην το κάνεις στη μπανιέρα σου.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.