Μήπως το νο.9 της Μίλαν είναι καταραμένο;

Η φανέλα του σέντερ φορ των Ροσονέρι είναι μία από τις πιο ποθητές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αλλά ίσως υπάρχει ένα πρόβλημα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Ιανουαρίου 2021

Marco van Basten, George Weah, Filippo Inzaghi. Τρεις τεράστιες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με έναν κοινό παρονομαστή: Έγραψαν ιστορία φορώντας τη φανέλα με τον νο.9 της Μίλαν, κατακτώντας τρόπαια, γνωρίζοντας τη δόξα και ματώνοντας τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτοί όμως ανήκουν στο λαμπερό παρελθόν των Ροσονέρι, οι οποίοι ευελπιστούν πως στο πρόσωπο του Mario Mandzukic θα βρουν έναν άξιο συνεχιστή της παράδοσης των τεράστιων φορ που έχουν αγωνιστεί στην κοκκινόμαυρη πλευρά του Μιλάνου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AC Milan (@acmilan)

Ο 34χρονος Κροάτης αποκτήθηκε πριν λίγες ημέρες για να πλαισιώσει τον Zlatan Ibrahimovic στη γραμμή κρούσης του Stefano Pioli. Δεν δίστασε μάλιστα να επιλέξει τον αριθμό 9. Πιθανότατα αδιαφορεί για την κατάρα που το συνοδεύει. Την ποια;

Από τον Inzaghi στον Torres

Όταν το 2012 ο Pippo Inzaghi κρεμούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, άπαντες περίμεναν πως η Μίλαν θα αποκτούσε έναν φορ τεράστιας κλάσης προκειμένου να τον αντικαταστήσει. Το νο.9 δόθηκε τελικά στον Alexandre Pato, ο οποίος έπαιξε μόλις 7 παιχνίδια με αυτή, πετυχαίνοντας 2 γκολ προτού φύγει τον Ιανουάριο για την Κορίνθιανς. Επόμενος κάτοχος της ήταν ο Alessandro Matri, που δεν μάγεψε ακριβώς με 1 τέρμα σε 18 παιχνίδια, πριν αποχωρήσει για τη Φιορεντίνα τον Γενάρη του 2014.

Το καλοκαίρι του '14, ο Fernando Torres ερχόταν με σκοπό να αναζωογονήσει την καριέρα του ως δανεικός από την Τσέλσι (για δύο μάλιστα χρόνια). Στο Σαν Σίρο πολλοί πίστεψαν πως θα κάνει θραύση με τον αγαπημένο του αριθμό στην πλάτη. Τα 10 ματς και το 1 γκολ δεν ήταν ακριβώς η επισφράγιση των προσδοκιών, με τον El Niño να αναχωρεί για τη Μαδρίτη και τη λατρεμένη του Ατλέτικο τον Ιανουάριο του 2015.

Ούτε Higuain, ούτε Piatek

Επόμενος 'εκλεκτός' ήταν ο Βραζιλιάνος Luiz Adriano, που έπαιξε 26 ματς πριν επιλέξει να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα, για να τον διαδεχθεί ο Gianluca Lapadula. Παραδόξως, ο 26χρονος τότε (2016) Ιταλός striker τα πήγε συμπαθητικά με 8 γκολ σε 29 εμφανίσεις. Στη συνέχεια όμως δόθηκε δανεικός στην Τζένοα.

Κατά την επόμενη θερινή μεταγραφική περίοδο, η Μίλαν έβγαλε από τα ταμεία της €38.000.000 για να κάνει δικό της τον André Silva από την Πόρτο, προσφέροντάς του μάλιστα συμβόλαιο 5ετούς διάρκειας. Για την ακρίβεια, ο Πορτογάλος είναι ακόμη παίκτης της ομάδας, αγωνίζεται όμως ως δανεικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με τον Κροάτη Ante Rebić να έχει κάνει το ακριβώς αντίθετο δρομολόγιο. Ο Silva έπαιξε 25 φορές με τη Μίλαν, έχοντας 2 γκολ.

Μήπως το νο.9 της Μίλαν είναι καταραμένο;Getty Images

Αν ένας ποδοσφαιριστής στο ιταλικό πρωτάθλημα έδειχνε ο πιο ικανός από όλους να σπάσει την κατάρα του αριθμού "9", αυτός ήταν ο Gonzalo Higuain, που στις 2 Αυγούστου 2018 αφίχθη ως δανεικός από τη Γιουβέντους. Προλάβε να βάλει 8 γκολ σε 22 ματς, πριν ο Maurizio Sarri τον καλέσει στην Τσέλσι τον αμέσως επόμενο Ιανουάριο.

Τη σκυτάλη από τον Αργεντινό πήρε ο Πολωνός Krzysztof Piatek, που προηγουμένως είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του με 13 τέρματα σε 19 συμμετοχές με την Τζένοα. Αρχικά ξεκίνησε να δικαιολογεί τα 35 εκατ. Ευρώ της μεταγραφής του αλλά σύντομα βυθίστηκε στη μετριότητα πριν πουληθεί τελικά στη Χέρτα Βερολίνου, ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Ο Mario Mandzukic ευελπιστεί πως θα πετύχει με το νο.9 της Μίλαν όσα δεν κατάφεραν οι προαναφερθέντες τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον το επόμενο εξάμηνο. Δεν φοβήθηκε να πάρει το ρίσκο. Το γεγονός όμως πως ακόμη και ο κατά τα άλλα ατρόμητος Zlatan Ibrahimovic προτίμησε τον αριθμό 11, θα έπρεπε να τον βάλει σε σκέψεις. Όλα όμως θα φανούν στο χορτάρι, εκεί ακριβώς δηλαδή που οι κατάρες λύνονται. Ή συνεχίζονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.