10 γυναίκες που έγραψαν ιστορία στον αθλητισμό

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, θυμόμαστε τις αθλήτριες που άφησαν εποχή στον κόσμο των σπορ.

Εν έτει 2024, σχεδόν όλα τα αθλήματα είναι unisex, ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι οι αμοιβές των αθλητριών να φτάσουν στις αντίστοιχες των αντρών. Ωστόσο, τα πράγματα σιγά σιγά μεταβάλλονται και για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια και προσπάθειες από σημαντικές προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία του γυναικείου αθλητισμού συμβάλλοντας στην επίτευξη της ισότητας στα σπορ. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, παρακάτω βρίσκεις 10 ιστορίες πρωτοπόρων γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο του αθλητισμού προς το καλύτερο.

Katherine Switzer, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε επίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης - 1967

Το 1967, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην δρομέα Katherine Switzer, η οποία δήλωσε συμμετοχή στον αγώνα με το όνομα "K.V. Switzer" για να αποκρύψει το φύλο της. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του αγώνα με υπερβάλλοντα ζήλο ο διευθυντής αγώνων την αναγνώρισε ως γυναίκα και την κυνήγησε στη διαδρομή σε μια προσπάθεια να την αποσύρει από τον αγώνα. Αυτή η στιγμή που έγραψε ιστορία καταγράφηκε από πολλούς φωτογράφους και παραμένει μια εμβληματική εικόνα του αγώνα των γυναικών για ισότητα. Τελικά τερμάτισε τον αγώνα και έγινε η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο ως επίσημη συμμετέχουσα.

Billie Jean King, νίκησε τον Bobby Riggs στη μάχη των φύλων - 1973

Η Billie Jean King, που θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες τενίστριες όλων των εποχών, είναι πρώην Νο. 1 παίκτρια στον κόσμο και έχει κερδίσει 39 μεγάλους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου ενός Career Grand Slam. Τελευταία φορά που ακούσαμε για αυτήν, ήταν επειδή την είδαμε να εμφανίζεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια του Centre Court, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Η King είναι περισσότερο γνωστή για τη νίκη της επί του Bobby Riggs σε έναν αγώνα επίδειξης που ονομάστηκε "Η μάχη των φύλων" το 1973. Ο Riggs ήταν κορυφαίος παίκτης των ανδρών, ο οποίος υποστήριζε ότι το γυναικείο τένις ήταν "κατώτερο" από τους αγώνες των ανδρών. Περισσότεροι από 90 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την King να νικάει με ήχο τον αυτοαποκαλούμενο "ανδρικό σοβινιστή".

> Διάβασε ακόμη: Βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Janet Guthrie, η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε στο NASCAR - 1976

Πρώην μηχανικός αεροδιαστημικής, η Janet Guthrie ήταν η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε στο NASCAR στο Winston Cup Series το 1976. Την επόμενη χρονιά, έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στο Daytona 500, προτού μεταπηδήσει στους αγώνες ανοικτών τροχών και γίνει η πρώτη γυναίκα που προκρίθηκε ποτέ στο Indianapolis 500. Σε όλα πρώτη.

Violet Palmer, η πρώτη γυναίκα διαιτητής του ΝΒΑ - 1997

Το 1997, η Violet Palmer διαιτήτευσε έναν αγώνα μπάσκετ μεταξύ των Vancouver Grizzlies και των Dallas Mavericks και έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του NBA. Αποχωρώντας το 2016, η Palmer συμπλήρωσε 919 επαγγελματικούς αγώνες μπάσκετ κατά τη διάρκεια της ιστορικής της καριέρας και άνοιξε τον χώρο για δεκάδες γυναίκες.

Nancy Lieberman, πρώτη γυναίκα επαγγελματίας προπονήτρια μπάσκετ ανδρών - 2009

Η Nancy Lieberman ήταν αστέρι του μπάσκετ από μόνη, με το παρατσούκλι "Lady Magic". Οι ικανότητές της στο γήπεδο της χάρισαν επίσης μια θέση στο Naismith Basketball Hall of Fame. Το 2009, προσελήφθη ως προπονήτρια των Texas Legends, μιας ομάδας της αναπτυξιακής λίγκας του ΝΒΑ. Αυτό την έβαλε στα βιβλία της ιστορίας ως την πρώτη γυναίκα που προπονούσε ποτέ επαγγελματική ανδρική ομάδα μπάσκετ. Το 2015, η Λίμπερμαν διορίστηκε βοηθός προπονητή στους Σακραμέντο Κινγκς, καθιστώντας την μόλις τη δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που εργάζεται ως βοηθός προπονητή στο ΝΒΑ.

Michele Roberts, πρώτη γυναίκα εκτελεστική διευθύντρια της NBPA - 2014

Η Michele Roberts διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια του NBA το 2014. Αρχικά δικηγόρος σε δίκες στην Ουάσινγκτον, η Roberts είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει τη θέση του ΕΔ. Επιπλέον, είναι επίσης η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε ποτέ μιας μεγάλης επαγγελματικής αθλητικής ένωσης στη Βόρεια Αμερική.

Sarah Thomas, πρώτη γυναίκα διαιτητής του NFL - 2015

Η Sarah Thomas έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που προσλήφθηκε ως διαιτητής στο NFL. Αν και η Shanon Eastin ήταν τεχνικά η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα - το 2012, όταν ήταν αντικαταστάτρια κατά τη διάρκεια ενός lockout διαιτητών - η Thomas ήταν η πρώτη με θέση πλήρους απασχόλησης. Στερέωσε τη θέση της ως πρωτοπόρος το 2019, όταν έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που κέρδισε θέση διαιτητή σε αγώνα πλέι οφ του NFL και στο Super Bowl, όταν επιλέχθηκε να διαιτητεύσει το Super Bowl του 2021.

Katie Sowers, πρώτη γυναίκα και πρώτη LGBTQI+ προπονήτρια του NFL - 2017

Η Katie Sowers εντάχθηκε στο NFL το 2016 ως ασκούμενη προπονήτρια στους Atlanta Falcons. Την επόμενη χρονιά, η Sowers μετακινήθηκε στους San Francisco 49ers ως υπηρεσιακή, προτού λάβει την θέση της πρώτης προπονήτριας. Την ίδια χρονιά έκανε και το δημόσιο outing της. Σε εκείνη την πρώτη σεζόν ως προπονήτρια, οι 49ers προκρίθηκαν στο Super Bowl, καθιστώντας τη Sowers την πρώτη γυναίκα και ανοιχτά ομοφυλόφιλη προπονήτρια στην ιστορία του Super Bowl.

Kim NG, πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων πρωταθλημάτων - 2020

Το 2020, η Kim Ng προσλήφθηκε ως γενική διευθύντρια των Miami Marlins του MLB. Αυτό την έβαλε στα βιβλία ως την πρώτη γυναίκα που εργάζεται ως γενική διευθύντρια ομάδας σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα των ΗΠΑ: MLB, NHL, NFL, NBA. Στη σημερινή της θέση, η NG είναι η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα στέλεχος στο μπέιζμπολ και είναι επίσης το πρώτο άτομο με καταγωγή από την Ανατολική Ασία που υπηρετεί ως GM σε ομάδα του MLB.

Ολόκληρη η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, για την επίτευξη της ίσης αμοιβής - 2022

Νωρίτερα φέτος, οι παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό - ορόσημο για την ισότητα των αμοιβών. Έπειτα από εξαετή δικαστική διαμάχη, οι παίκτριες έκαναν συμφωνία με το US Soccer για αμοιβές, μπόνους και χρηματικά έπαθλα που θα αντιστοιχούν σε αυτά των ανδρών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της χώρας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr