Κι αν ο Mbappe ξεπεράσει τον Messi;

Ο Lionel Messi μπορεί να έδωσε απάντηση στο ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, όμως ο Kylian Mbappe σίγουρα θα τον κοντράρει μια μέρα.

Γράφει: Esquire Editors 21 Δεκεμβρίου 2022

Καθώς μια μακροχρόνια συζήτηση τελείωνε στο Lusail Iconic Stadium της Ντόχα το βράδυ της Κυριακής, μια άλλη ξεκινούσε. Έχοντας οδηγήσει την Αργεντινή στον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Lionel Messi εδραίωσε τον ισχυρισμό του ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών (GOAT). Μέσα στο γήπεδο, ωστόσο, ο αντίπαλός του στην ηττημένη Γαλλία, Kylian Mbappe, έδωσε "σινιάλο" ότι μια μέρα θα είναι υποψήφιος γι’ αυτόν τον τίτλο.

Δύση...

Το "ζευγάρι" βρίσκεται επίσης στα αντίθετα άκρα της καριέρας του. Ο Messi, 35 ετών, είναι αρκετά κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Ο 23χρονος Mbappe έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Και, δεδομένου ότι αγωνίζονται επαγγελματικά μαζί για την Παρί Σεν Ζερμέν στη γαλλική Ligue 1, ο νεότερος εκ των δύο θα έχει ευκαιρίες να δοκιμάσει τον εαυτό του απέναντι στην ηλικιωμένη ιδιοφυΐα, πάνω στην ίδια "σκηνή".

Ο Messi, από την άλλη, συναγωνιζόταν με φιγούρες του παρελθόντος. Ο προηγούμενος GOAT ήταν, όπως έχω υποστηρίξει, ο συμπατριώτης του, Αργεντινός Diego Maradona. Πριν από εκείνον, ήταν ο Βραζιλιάνος θρύλος Pele. Και οι δύο είχαν λαμπρή σταδιοδρομία και σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο κέρδισαν τον τίτλο του καλύτερου όλων των εποχών μόνον αφού είχαν σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι επιτυχίες του Messi στην καριέρα του ξεπερνούν εύκολα τις δικές τους: έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, η οποία απονέμεται κάθε χρόνο στον πλέον εξαιρετικό παίκτη του αθλήματος, επτά φορές - πρόκειται για ρεκόρ. Όμως το μεγαλύτερο έπαθλο τού διέφυγε μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Ήταν στο στόχαστρο του για πάνω από μια δεκαετία. Όταν του πήρα συνέντευξη για το περιοδικό Time στις αρχές του 2012, τα μάτια του ήταν ήδη καρφωμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο υπήρχε μια μοιρολατρία στον τόνο του. "Πηγαίνω [στη Βραζιλία] γιατί θέλω να γίνω πρωταθλητής και να μοιραστώ το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική μου ομάδα", είπε. "Εάν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό". Η Αργεντινή έχασε από τη Γερμανία το 2014 σε έναν εξαιρετικά αμφίρροπο τελικό.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Messi έδειξε ότι μπορούσε να κάνει κάτι γι' αυτό, σκοράροντας σε κάθε φάση της διοργάνωσης, φτιάχνοντας γκολ που σκόραραν άλλοι και γενικά παρέχοντας το είδος ηγεσίας που μπορεί να αναδείξει μια ομάδα μέτριων ως επί το πλείστον ταλέντων σε μια συλλογικότητα που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το απλό άθροισμα των μερών της. Ο τελευταίος παίκτης που μπόρεσε να το κάνει αυτό σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο; Ο Diego Maradona.

...και ανατολή

Έτσι, η στιγμή ανήκει στον Messi, μπορεί ωστόσο να είναι μόνο μια στιγμή. Ο Pele και ο Maradona απολάμβαναν ο καθένας τους τη φήμη του καλύτερου όλων των εποχών για μερικές δεκαετίες, ωστόσο, εάν ο Mbappe ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ο Messi δεν θα απολαύσει για πολύ τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ο νεαρός Γάλλος έχει ήδη ισοφαρισμένα τα επιτεύγματα του Messi σε Παγκόσμια Κύπελλα: ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το τρόπαιο το 2018 και τώρα έχει ζήσει και έναν δεύτερο τελικό. Δεδομένης της ηλικίας του και της πληθώρας ταλέντων παγκόσμιας κλάσης στη γαλλική ομάδα, μπορεί να έχει άλλες τρεις ευκαιρίες για το μετάλλιο του νικητή. Ο Αργεντινός είναι απίθανο να κατακτήσει άλλο. Ο Mbappe μπορεί, όπως και ο Messi, να γίνει αρχηγός της εθνικής του ομάδας.

Έχει όμως πολύ μεγαλύτερο κενό να καλύψει σε επίπεδο συλλόγων. Ο μανδύας του Mbappe δεν φέρει ακόμη μια Χρυσή Μπάλα (στην ηλικία του, ο Messi είχε ήδη δύο) ούτε έχει κερδίσει το Champions League, αναμφισβήτητα το υψηλότερο επίτευγμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (ο Messi το έχει κερδίσει τέσσερις φορές με την προηγούμενη ομάδα του, τη Μπαρτσελόνα).

Η πρώτη ευκαιρία μπορεί να έρθει το επόμενο καλοκαίρι, όταν ο Mbappe αναμένεται από τους περισσότερους ότι θα εγκαταλείψει το σχετικά αδύναμο γαλλικό πρωτάθλημα για να ενταχθεί σε έναν από τους μεγάλους συλλόγους στην Αγγλία ή την Ισπανία - η Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείται η πρώτη του επιλογή. Αν μπορέσει να διαπρέψει σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο, ο κόσμος του ποδοσφαίρου θα αρχίσει να συζητά αν μπορεί νόμιμα να φιλοδοξεί να λάβει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη όλων των εποχών.

Και - τελικά - θα ήταν ταιριαστό η δάδα να έχει περάσει από τον έναν στον άλλο σε ένα παιχνίδι το οποίο ήδη περιγράφεται ως ο καλύτερος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου όλων των εποχών. Μέχρι τότε, ας υποκλιθούμε όλοι στον καλύτερο όλων των εποχών: τον Lionel Messi.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.