Ο Vince Carter δεν τα παράτησε ποτέ

Ο μπασκετικός αυτός θρύλος θα είναι πάντα το highlight των All-Star Games.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 26 Ιανουαρίου 2024

Η θρυλική εμφάνιση του Vince Carter στο διαγωνισμό καρφωμάτων με τη φανέλα των Raptors το 2000 ενέπνευσε γενιές και γενιές, ενώ μέχρι και ο Mac McClung "έληξε" τον περσινό διαγωνισμό με τον πανηγυρισμό του "Air Canada".

Ο Carter -ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1977- μετέτρεπε σε διαγωνισμό καρφωμάτων κάθε παιχνίδι. Έπαιξε στο NBA για 22 χρόνια ως τα 43 του και ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες του πρωταθλήματος. Ο Vincanity θα είναι πάντοτε ατραξιόν στα All-Star Games, στα οποία έχει αγωνιστεί 8 φορές. Πέρυσι λοιπόν, λίγο πριν το τζάμπολ ανάμεσα στην Team Giannis και την Team LeBron, βρήκε χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις του αμερικανικού Esquire και εμείς με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, θυμόμαστε τις σημαντικότερες ατάκες του. 

Τι ανέφερε ο Vince Carter

>Απολαμβάνεις το All-Star Game περισσότερο τώρα που βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά του; Τα παιδιά μου μεγαλώνουν τώρα, οπότε άρχισαν να το παρακολουθούν. Συνήθως δεν παρακολουθούσα ζωντανά τον διαγωνισμό καρφωμάτων και κανείς από τους φίλους μου δεν το ξέρει αυτό. Αλλά πάντα λαμβάνω όλα αυτά τα μηνύματα που λένε: "Πώς σου φάνηκε αυτό;". Τώρα που είμαι στα μέσα ενημέρωσης, είμαι πιο κοινωνικός και προσέχω λίγο περισσότερο, γιατί πρέπει. Αναφέρεις τύπους όπως ο Mac McClung και τώρα ξέρω ποιος είναι αυτός. Έτσι, νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό Dunk Contest.

>Παίκτες όπως ο Steph Curry έχουν αλλάξει το παιχνίδι δίνοντας έμφαση στο τρίποντο. Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που κάνει το κάρφωμα τόσο διαχρονικό; Το είπες ακριβώς όπως είναι: είναι διαχρονικό. Είναι απλά παιδιά που κάνουν πράγματα που ο μέσος άνθρωπος που παίζει μπάσκετ δεν μπορεί να κάνει. Ξέρεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Ξέρεις τους περιορισμούς σου. Και μετά αυτό που μόλις είδες είναι σαν να λες "Είναι αυτό αληθινό; Αυτό είναι αδύνατο."

>Ήσουν εν ενεργεία παίκτης για 22 σεζόν - η μεγαλύτερη καριέρα στο ΝΒΑ όλων των εποχών. Πώς μετράς την επιτυχία στο πρωτάθλημα; Η πορεία του καθενός στο ΝΒΑ είναι διαφορετική. Ο Larry Bird αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω της πλάτης του, αλλά πιθανώς θα μπορούσε να παίξει περισσότερο. Ο Allen Iverson ξέρω σίγουρα ότι θα μπορούσε να έχει παίξει περισσότερο. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, οι στόχοι μας αλλάζουν. Κατάφερα να μεταβώ από παίκτης σούπερ σταρ με πολλές επαφές, με την μπάλα πάντα στο χέρι μου, σε έναν διαφορετικό ρόλο. Και ήμουν εντάξει με αυτό.

Ξέρετε, θυσίασα τον μέσο όρο των πόντων μου, αλλά αγαπούσα το παιχνίδι. Δεν ήμουν έτοιμος να αποσυρθώ μόνο και μόνο επειδή δεν ήμουν πια βασικός. Και δούλεψε. Ήθελα να δω πόσο καιρό το σώμα μου θα μου επέτρεπε να παίζω αυτό το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο, και αυτό ήταν η εστίασή μου. Να αποσυρθώ; Γιατί; Και μετά να πάω να κάνω τι; Αν το αγαπάς, κάν'το.

>Κοιτάζοντας πίσω στο διάσημο κάρφωμά σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση για να μπορείς να κάνεις μια τέτοια κίνηση; Αυτό ήταν ένα μπασκετικό ένστικτο - επιτίθεμαι στη στεφάνη. Απλά δεν σκεφτόμουν, "Ω, είναι ένας τύπος 1,80". Αυτή είναι η στιγμή. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία. Πήρα ένα κλέψιμο από το τρανζίσιον. Ποιες είναι οι πιθανότητες; Και όπως λέει η ιστορία, δεν ήξερα τι συνέβη παρά μόνο αργότερα, επειδή μου το είπαν οι συμπαίκτες μου. Αλλά αυτό το κάρφωμα δεν ήταν η πρόθεσή μου.

Αν με είχατε ρωτήσει νωρίτερα αν είχα προσπαθήσει ποτέ να καρφώσω πάνω από έναν παίκτη ύψους 1,80 μ. στην προπόνηση ή σε ένα παιχνίδι, θα σας έλεγα: "Όχι, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Δεν ήξερα ότι μπορούσα να το κάνω αυτό". Μετά από αυτό, προσπάθησα να πηδήξω πάνω από έναν παίκτη που ήταν 1,90μ. και παραλίγο να χτυπήσω και εμένα και αυτόν.

>Είσαι περήφανος για τη κληρονομιά αυτού του καρφώματος; Ξέρω πάντα πότε πλησιάζει η επέτειος του καρφώματος, επειδή βλέπω όλο και περισσότερα κλιπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομά μου να αναγράφεται. Είναι πολύ ωραίο να είσαι μέρος της ιστορίας που οι άνθρωποι πάντα θυμούνται, σαν να το σημείωσαν στο ημερολόγιο. Είναι σαν να λένε: "Αυτή είναι η μέρα που αναγνωρίστηκε η σπουδαία δουλειά σου". Και αυτό είναι ένα απίστευτο συναίσθημα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το έβδομο θαύμα του Λευτέρη Πετρούνια

Ο "άρχοντας των κρίκων" στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στην καριέρα του.

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος