Ο Ronaldinho δεν έμπαινε σε καλούπια

Ο Ronaldinho, ο αγαπημένος ήρωας κάθε παιδιού στις αρχές του 21ου αιώνα, κλείνει σήμερα τα 43 του χρόνια.

Γιος ενός ναυπηγού από το Πόρτο Αλέγκρε και μικρότερος κατά 9 χρόνια αδερφός του Assis, παίκτη της Γκρέμιο στα τέλη των '80s, ο Ronaldinho μεγάλωσε στη συνοικία του Ρίο θέλοντας από μικρός να αποδείξει πράγματα. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των αθλητών που, έχοντας όλες τις δυνατότητες, χρειαζόταν την προϋπάρχουσα οικογενειακή "μάχη" για να γίνει όλο και καλύτερη. Αν δεν υπήρχε δηλαδή ο άσημος Assis, πιθανότατα να μη γνωρίζαμε ποτέ τον Ronaldinho, που με το ιδιαίτερο χαμόγελό του, μπόρεσε να γίνει ο πιο αγαπητός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Σήμερα, 21 Μαρτίου, κλείνει 43 χρόνια ζωής.

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα και μερικά σπουδαία ρεκόρ

Ο Ronaldinho είχε γίνει γνωστός, πολύ πριν από το ντεμπούτο του στη Γκρέμιο, το 1998. Ήταν ο 13χρονος που σκόραρε 23 φορές στη νίκη της ομάδας του με 23-0 το 1993. 18 χρονών ήταν έτοιμος για τη μεγαλύτερη σκηνή. Στη Γκρέμιο έκανε πράξη όλα εκείνα που ο Assis είχε ονειρευτεί 10 χρόνια πριν, αλλά οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν.

Μέχρι την επόμενη σεζόν είχε μετατραπεί σε σταρ της ομάδας με την Ευρώπη να μιλά για εκείνον. Η Άρσεναλ του Wenger τον ζήτησε επιτακτικά, αλλά τελικά το 2001, κατέληξε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί, τον πρώτο χρόνο φάνηκε να χάνει τον δρόμο του και να απολαμβάνει περισσότερο από ότι θα έπρεπε τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού. Ο προπονητής του, Luis Fernandez, μίλησε δημόσια για τα αρνητικά πρότυπα που ακολουθούσε ο Ronaldinho, αλλά από το καλοκαίρι του 2002 και έπειτα ο Roni μπήκε σε God Mode.

Τότε λοιπόν, κατέκτησε το Μουντιάλ με την Εθνική Βραζιλίας μαζί με τα άλλα δύο R (Ronaldo, Rivaldo) και οι εμφανίσεις του, τον έκαναν διάσημο όπου παιζόταν ποδόσφαιρο. Στο Μουντιάλ πέτυχε το πιο μακρινό γκολ από εκτέλεση φάουλ, κερδίζοντας τον David Seaman από τα 40 μέτρα. 

Η Μπαρτσελόνα του άλλαξε τη ζωή

Ήταν δεδομένο ότι θα έβρισκε τη θέση του στο Παρίσι, όπως επίσης και ότι η Παρί δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει για καιρό. Όπερ και εγένετο. Μετά από μια μεστή σεζόν στη Γαλλία, μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα του Frank Rijkaard. Ήταν το φαντεζί στοιχείο, μέσα σε μία ομάδα που χτιζόταν εδώ και δεκαετίες. Ο απρόβλεπτος παράγοντας Χ, μέσα σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Και όταν ξεκίνησε να κάνει τα δικά του, ο κόσμος τα έχασε.

Το "σβήσιμο του τσιγάρου" κόντρα στην Τσέλσι, τα σλάλομ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έκαναν το εχθρικό Μπερναμπέου να τον αποθεώσει, και τα απόλυτα μαγικά του στη La Liga, δημιούργησαν το απόλυτο είδωλο. Δεν είχε ούτε τη διάρκεια και την προσήλωση του Messi, ούτε την εργασιομανία του Ronaldo, ούτε καν το ένστικτο του σκόρερ άλλων παικτών της εποχής του. Εντούτοις, ήταν εκείνος που μπορούσε να φέρει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Ο πιο ξεχωριστός σταρ σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο άλλαζε στάδιο. Άρχισε να βασίζεται περισσότερο στα φυσικά του προσόντα και έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τακτική. Από την άλλη βέβαια, εύκολα σε καλούπια δεν έμπαινε. 

Έχοντας κατακτήσει τα πάντα, άρχισε να χάνει το κίνητρό του για το ποδόσφαιρο

Έμεινε 5 χρόνια στη Βαρκελώνη και κατέκτησε τα πάντα. Δύο φορές τη La Liga, μία το Champions League και δύο Copa Del Rey. To 2005 πήρε και τη Χρυσή Μπάλα. Κυρίως κέρδισε πολύ γρήγορα δόξα. Ήταν ένας πραγματικός σταρ που όμως, φεύγοντας από τη Βαρκελώνη ήταν σα να αποφάσισε να απομυθοποιήσει εαυτόν. Από τα γλέντια στη Μύκονο μέχρι τα τραγούδια με τον Ρέμο, ο Ronaldinho έχοντας πάρει τα πάντα, έχασε κάθε κίνητρο. Το 2008 βρέθηκε στη Μίλαν και το 2009-10 έκανε την τελευταία μεγάλη σεζόν του στην Ευρώπη, όντας πρώτος στις ασίστ στη Serie A. 

Το μέλλον του επεφύλασσε την επιστροφή στη Βραζιλία. Στην πατρίδα του γύρισε για την Φλαμένγκο αρχικά και για την Ατλέτικο Μινέιρο στη συνέχεια. Με την Ατλέτικο αναγεννήθηκε και κατέκτησε το Copa Libertadores και το Copa Sudamericana, ενώ το 2013 αναδείχθηκε καλύτερος λατινοαμερικανός ποδοσφαιριστής. Έχοντας πάρει σχεδόν τα πάντα πια σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο και έχοντας μαγέψει όλον τον πλανήτη, ο Ronaldinho περιπλανήθηκε στο Μεξικό, στην Βραζιλία και στην Ινδία, μέχρι να ολοκληρώσει την καριέρα του και να επικεντρωθεί στην εξωγηπεδική ζωή. 

Οι ιστορίες με τις γυναίκες της ζωής του έγιναν viral κατά καιρούς, ενώ στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας αντιμετώπισε σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς είχε χρέη εκατομμυρίων στην εφορία. Φυλακίστηκε στην Παραγουάη μαζί με τον αδερφό του και έκτοτε σπάνια απασχολεί τα ΜΜΕ. Φέτος, το όνομά του ακούστηκε και πάλι, για καλό λόγο αυτήν τη φορά. Ο 17χρονος γιος του, João Mendes θα φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, γεγονός που μας κάνει όλους χαρούμενους. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr