5 'έκπτωτες' ιστορίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Από τη Σαμπντόρια, την Εσπανιόλ, και τη Χέρτα Βερολίνου μέχρι τη Σάλκε και τη Λέστερ, απογοητεύσεις υπήρξαν πολλές.

Οι τελευταίες αγωνιστικές της φετινής αγωνιστικής σεζόν επιφύλασσαν μερικές συγκλονιστικές στιγμές στη Γερμανία με τον τίτλο να κρίνεται στα τελευταία λεπτά, αλλά και στιγμές θλίψης για εκατομμύρια φιλάθλους ανά την Ευρώπη. Μερικές ιστορικές ομάδες υποβιβάστηκαν φέτος στην δεύτερη κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων τους και ο πόνος είναι μεγάλος. Σαμπντόρια, Χέρτα, Σάλκε, Λέστερ και Εσπανιόλ θα παλέψουν την επόμενη χρονιά για την άνοδο, σε μία μάχη που ενδεχομένως μοιάζει άδικη για τα κυβικά τους.

Λέστερ, 7 χρόνια μετά το παραμύθι

Το 2016 η Λέστερ του Ranieri κατακτούσε την Αγγλία στο μεγαλύτερο -για πολλούς- θαύμα από καταβολής ποδοσφαίρου. Η αγγλική ομάδα συνέχισε για μερικά χρόνια ακόμα τις εξαιρετικές πορείες και βυθίστηκε στη θλίψη από το θάνατο του ιδιοκτήτη της Vichai Srivaddhanaprabha, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και το Community Shiled και έφτασε ως τον ημιτελικό του περυσινού Conference League, αλλά φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν κατάφερε ποτέ να μπει σε ρυθμούς Premier League και είδε την Έβερτον να της κλέβει τη θέση της παραμονής την τελευταία αγωνιστική. Πλέον καλείται να ανέβει ένα βουνό, καθώς θα αγωνιστεί ξανά στην Premiership, 9 χρόνια μετά.

Σαμπντόρια, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μια αξέχαστη χρονιά, αλλά για λόγους που κανείς δεν θα ήθελε να κρατήσει στο μυαλό του. Περισσότερο από ένα "παραμύθι" που ξεκίνησε άσχημα και τελείωσε χειρότερα, αυτό της Σαμπντόρια ήταν ένα καταστροφικό πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο και τρομακτικό έξω από αυτό. Η διοίκηση έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, απέλυσε τον προπονητή Marco Giampaolo μετά από 8 αγωνιστικές και στη συνέχεια έγιναν γνωστές οι οικονομικές δυσκολίες και το χρέος των 200 εκατομμυρίων. Η χρονιά χάθηκε πολύ νωρίς και η Σαμπντόρια έγινε σάκος του μποξ στη Serie A, ενώ για μήνες ήταν αμφίβολο ακόμη και ενδεχόμενο να μπορέσει να αγωνιστεί στη Serie B. 

Εσπανιόλ, ο δεύτερος αποκλεισμός σε 4 χρόνια δεν χωνεύεται

Η ομάδα της Καταλονίας έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους φέτος, καθώς οι οπαδοί της εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και διέκοψαν τους πανηγυρισμούς της συντοπίτισσας Μπαρτσελόνα και λίγες εβδομάδες αργότερα είδαν την ομάδα τους να υποβιβάζεται. Με 69 γκολ παθητικό η Εσπανιόλ είχε τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και καλείται να βελτιωθεί σε πολλούς τομείς αν θέλει να επιστρέψει στη La Liga. 

Διαβάστε Επίσης

Η Χέρτα και η Σάλκε θα συναντήσουν το Αμβούργο

Στην Bundesliga τα πάντα -από τον πρωταθλητή ως και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τον υποβιβασμό- κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική. Από τη μία η Ντόρτμουντ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τίτλο την τελευταία 10ετία, κάτι που παραδόξως δεν έδωσε ιδιαίτερη χαρά στους αιώνιους αντιπάλους της στην κοιλάδα ρου Ρουρ. Η Σάλκε υποβιβάστηκε και μαθηματικά την προηγούμενη εβδομάδα, δείχοντας ότι δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τις δυσκολίες που την οδήγησαν στον υπολογισμό το 2021. Μαζί της υποβιβάστηκε άλλη μια ιστορική ομάδα: Η Χέρτα Βερολίνου 11 χρόνια μετά επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία. Εκεί θα βρουν το Αμβούργο που για μια ακόμη χρονιά δεν μπόρεσε να ανέβει στην Bundesliga.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr