Μουντιάλ 1938: Όταν οι Ναζί ανάγκασαν την Αυστριακούς να παίξουν στην Εθνική Γερμανίας

Με αφορμή την 93η επέτειο από το πρώτο Μουντιάλ, θυμόμαστε την πιο αμφιλεγόμενη συμμετοχή στα χρονικά της διοργάνωσης.

Σαν σήμερα το 1930, οι φίλοι του ποδοσφαίρου παγκοσμίως παρακολούθησαν για πρώτη φορά την αγαπημένη, πλέον, διοργάνωση του Μουντιάλ. Τότε, το ποδόσφαιρο είχε μόλις βγει από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1932 στο Λος Άντζελες και έτσι ο πρόεδρος της FIFA  Jules Rimet βοήθησε στη δημιουργία ενός διεθνούς τουρνουά το 1930, το οποίο φιλοξενήθηκε πρώτη φορά στην Ουρουγουάη.

Στη μακρά ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο, μία χρονιά ξεχώρισε περισσότερο από όλες. Μιλάμε για το Μουντιάλ του 1938, το οποίο έχει μείνει στην ιστορία κυρίως επειδή η πολιτική ενεπλάκη στα "χωράφια" του ποδοσφαίρου.

Λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όταν η ναζιστική Γερμανία είχε μόλις προσαρτήσει την Αυστρία, αποφάσισε να αναγκάσει πέντε αυστριακούς παίκτες να την εκπροσωπήσουν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση- μία κίνηση που τελικά δεν της βγήκε σε καλό.

Ο Hitler ήλπιζε σε μια μικρή εκδίκηση αφού έχασε τη μάχη της προπαγάνδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Αυτοί οι αγώνες υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν βιτρίνα για το ναζιστικό καθεστώς και την αθλητική ανωτερότητα της αρίας φυλής. 

Όταν φόρεσαν τις φανέλες τους για τον αγώνα του πρώτου γύρου με την Ελβετία στις 9 Ιουνίου 1938, μάλλον είχαν κάτι άλλο στο μυαλό τους εκτός από το τελικό σκορ. Ο λόγος για τους προαναφερθέντες παίκτες της εθνικής ομάδας της Αυστρίας, γνωστής ως Wunderteam ("Ομάδα Θαύμα") της δεκαετίας του 1930 που νωρίτερα κατά την ίδια δεκαετία, είχαν κερδίσει αρκετές φορές τη Γερμανία. 

Έτσι, όταν η γερμανική/αυστριακή ομάδα ανέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Parc des Princes στο Παρίσι μπροστά σε ένα θορυβώδες πλήθος που πετούσε μπουκάλια στις 8 Ιουνίου, κανείς δεν περίμενε την κατάληξη του ματς, 90 λεπτά αργότερα. Προς μεγάλη απογοήτευση των Γερμανών, το παιχνίδι έληξε 4-2 υπέρ των Ελβετών, με το αποτέλεσμα να κάνει έξαλλο τον προπονητή της γερμανικής ομάδας Sepp Herberger (ο οποίος 5 χρόνια πριν είχε ενταχθεί στο ναζιστικό κόμμα). Αυτή παραμένει και η μοναδική φορά που η Γερμανία αποχώρησε τόσο νωρίς από το Παγκόσμιο Κύπελλο, από τότε που ξεκίνησε το 1930.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το τότε "αστέρι" της αυστριακής Εθνικής ομάδας, Matthias Sindelar, αρνήθηκε να συμμετέχει υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ μεγάλος στα 35 του χρόνια. Αυτή η απόφαση, ίσως, να του κόστισε τη ζωή, καθώς τον Ιανουάριο του 1939 εκείνος και η σύντροφός του βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους στη Βιέννη από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ορισμένοι από τους φίλους του υπέθεσαν ότι πέθανε από τα χέρια της γερμανικής μυστικής αστυνομίας, σύμφωνα με την ταινία του BBC, τη στιγμή που κάποιοι σχολιαστές ποδοσφαίρου πιστεύουν ότι ο θάνατος τους ήταν ένα απλό ατύχημα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το έβδομο θαύμα του Λευτέρη Πετρούνια

Ο "άρχοντας των κρίκων" στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στην καριέρα του.

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος