Jesse Owens, μία ιστορία φτώχειας, ρατσισμού και αποθέωσης

Ο θρυλικός αθλητής του στίβου ξεπέρασε τη φτώχεια και τις φυλετικές διακρίσεις, σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 12 Σεπτεμβρίου 2023

Το αξιοσημείωτο ταξίδι του Jesse Owens εκτυλίχθηκε με φόντο τον ρατσισμό απέναντί του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία, καθιστώντας τα επιτεύγματά του ακόμη πιο εμβληματικά.

Τα πρώτα χρόνια και η "αλλαγή ονόματος"

Γεννημένος σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1913 στο Όκβιλ της Αλαμπάμα ως James Cleveland Owens, μετακόμισε με την οικογένειά στο Cleveland του Οχάιο, στο πλαίσιο της Μεγάλης Μετανάστευσης -μιας μαζικής μετακίνησης Αφροαμερικανών που αναζητούσαν καλύτερες ευκαιρίες στον Βορρά. Στο Cleveland απέκτησε το όνομα Jesse, καθώς ένας δάσκαλός του άκουσε λάθος την νότια προφορά του "J.C.".

Jesse Owens, μία ιστορία φτώχειας, ρατσισμού και αποθέωσηςKeystone/Getty Images

Ο Jesse Owens ανακάλυψε το πάθος του για το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο East Technical High School του Cleveland. Το 1933, κέρδισε την εθνική αναγνώριση, καθώς ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα και έκανε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 7,56 μέτρα.

Ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Ohio, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Larry Snyder, ο Owens κέρδισε οκτώ πρωταθλήματα της National Collegiate Athletic Association. Παρά τις επιτυχίες του, αντιμετώπισε τον ρατσισμό, ζώντας εκτός πανεπιστημιούπολης, τρώγοντας σε εστιατόρια μόνο για μαύρους και διανυκτερεύοντας σε αντίστοιχα ξενοδοχεία. Επιπλέον, ο Owens εργαζόταν με μερική απασχόληση για να καλύψει τα έξοδά του, καθώς οι υποτροφίες από τον στίβο ήταν ελάχιστες.

Καταρρίπτοντας ρεκόρ και αντιμετωπίζοντας διακρίσεις

Το 1935, ο Jesse Owens πέτυχε ένα εξαιρετικό κατόρθωμα, σημειώνοντας παγκόσμια ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, στο σπριντ 220 μέτρων, στα εμπόδια 220 μέτρων και ισοφάρισε το ρεκόρ στα 100 μέτρα.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 ανατέθηκαν στο Βερολίνο, μια πόλη όπου οι αντισημιτικές πολιτικές του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιδίωξη της ναζιστικής κυβέρνησης για "άρια υπεροχή". Σε απάντηση, ορισμένες αμερικανικές αθλητικές ομάδες και Εβραίοι αθλητές παγκοσμίως κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των Αγώνων του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για τη ναζιστική καταπίεση των Εβραίων.

Η NAACP ενθάρρυνε τον Jesse Owens να υποστηρίξει το αμερικανικό μποϊκοτάζ λόγω των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων. Ωστόσο, ο Owens και άλλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν, εν μέρει ως απάντηση στην αμερικανική επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων που χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του μποϊκοτάζ ως "αντιαμερικανούς ταραξίες". Ορισμένοι πίστευαν επίσης ότι ήταν απαραίτητο να αποδειχθεί η αξία των μαύρων αθλητών και θεωρούσαν υποκριτικό να μποϊκοτάρουν, ενώ η Αμερική είχε τις δικές της πολιτικές διακρίσεων.

Βερολίνο, 1936: Ξεπέρασε τα εμπόδια και κέρδισε το χρυσό

Στο Βερολίνο, ο Jesse Owens έγραψε ιστορία. Ο Adolf "Adi" Dassler, ιδρυτής της Adidas, τον έπεισε να φορέσει τα παπούτσια του, σηματοδοτώντας την πρώτη συμφωνία χορηγίας για Αφροαμερικανό αθλητή.

O Jesse Owens το 1975Don Morley / Allsport UK /Allsport

Ενώ η Γερμανία κυριάρχησε στον αριθμό των μεταλλίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπρεψαν στα αγωνίσματα του στίβου, με τον Jesse Owens να αναδεικνύεται σε λαμπρό αστέρι. Κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα (10,3 δευτερόλεπτα) και σπάζοντας τα ρεκόρ στα 200 μέτρα (20,7 δευτερόλεπτα) και στο άλμα εις μήκος. Ο Owens χειροκροτήθηκε από το κυρίως γερμανικό κοινό και ανέπτυξε φιλία με τη Luz Long, τη Γερμανίδα άλτρια του μήκους και ασημένια Ολυμπιονίκη.

Ο Owens ήταν ένας από τους 18 Αφροαμερικανούς της αμερικανικής ομάδας. Ο Χίτλερ συνεχάρη αρχικά τους νικητές, αλλά αποχώρησε απότομα μετά τη νίκη των Αφροαμερικανών David Albritton και Cornelius Johnson στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος. Μετά από αυτό το περιστατικό, οι διοργανωτές ζήτησαν από τον Χίτλερ είτε να συγχαρεί όλους τους νικητές, είτε κανέναν. Επέλεξε το δεύτερο.

Ο θρίαμβος του Jesse Owens, παρά τις αντιξοότητες, όχι μόνο κατέρριψε τα φυλετικά εμπόδια, αλλά αμφισβήτησε και τη ναζιστική προπαγάνδα περί άριας ανωτερότητας. Η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει γενιές και γενιές, υπενθυμίζοντάς ότι η αφοσίωση, το ταλέντο και η ανθεκτικότητα μπορούν να νικήσουν ακόμη και τα πιο τρομερά εμπόδια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το έβδομο θαύμα του Λευτέρη Πετρούνια

Ο "άρχοντας των κρίκων" στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στην καριέρα του.

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος