Τι έλεγαν οι θρύλοι του ποδοσφαίρου για τον Kylian Mbappé πριν από 2 χρόνια

Σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου του 1998, γεννιέται στη Γαλλία "το παρόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου".

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 20 Δεκεμβρίου 2023

Στα 16 του χρόνια ο Kylian Mbappé βρισκόταν ήδη στο προσκήνιο. Στα 19 του είχε κατακτήσει το πρώτο του Μουντιάλ ενώ θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Έξι χρόνια μετά, ο Mbappé θεωρείται ένα θαύμα του ποδοσφαίρου ενώ παράλληλα, βρίσκεται στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές της χρονιάς. Ο γάλλος σταρ της Paris Saint-Germain, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου του 1998, έχει σίγουρα την προσοχή μας. 

Με αφορμή λοιπόν τα 25α γενέθλιά του, φέρνουμε στο προσκήνιο όλα όσα δήλωναν για εκείνον 7 θρύλοι του ποδοσφαίρου, πριν από δύο χρόνια, στο βρετανικό Esquire. Αν λοιπόν θες να δεις τι έχουν πει, μεταξύ άλλων, για αυτόν ο Pelé και ο Maradona, απλώς συνέχισε να διαβάζεις. 

Arsène Wenger

Το 2019, ο Arsène Wenger δήλωνε ότι ο επιθετικός της PSG είναι "ίσως ο μελλοντικός καλύτερος παίκτης στον κόσμο". Για αυτό άλλωστε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επί των ημερών του ως προπονητής της Arsenal, ο Wenger έκανε τα πάντα για να κάνει τον Mbappé να υπογράψει.

Thierry Henry

Thierry HenryStuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images

Ο Thierry Henry πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει πως θα μιλάμε για τον Mbappé, και τα επόμενα 20 χρόνια ενώ όπως έχει δηλώσει, δεν τον συγκρίνει με κανέναν, "Ο Mbappé πρέπει να γίνει Mbappé και αυτό είναι όλο. Υπάρχει ένα πράγμα που με ενοχλεί μερικές φορές. Μιλάμε για τους παίκτες: 'Είναι γρήγορος, είναι δυνατός, μπορεί να πηδήξει ψηλά'. Ποτέ δε μιλάμε για το μυαλό των παικτών και αυτό με ενοχλεί. Όταν τον βλέπω να ντριμπλάρει, σκέφτεται. Σκέφτεται όταν παίζει και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε έναν παίκτη. Σκέφτεται. Χρησιμοποιεί το μυαλό του. Ναι, είναι γρήγορος, αλλά σκέφτεται και αυτό είναι το σημάδι ενός παιδιού που μπορεί να φτάσει πολύ μακριά στο παιχνίδι".

Cristiano Ronaldo

Kylian Mbappé και Christiano RonaldoAngel Martinez - UEFA/UEFA via Getty Images

Ο ακομπλεξάριστος Christiano Ronaldo, λες και για αυτόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, το 2020 δήλωνε απλώς πως "Ο Mbappé είναι το παρόν και το μέλλον". 

Lionel Messi

Kylian Mbappé και MessiMichael Regan - FIFA/FIFA via Getty Images

Ο Messi, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, έχει "μιλήσει" με τον δικό του τρόπο. Όχι, δεν έχει αναφερθεί ποτέ δημόσια στον Kylian Mbappé αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν τον ξέρει, ότι δεν τον παρακολουθεί ή ότι δεν τον θαυμάζει. Σε παλαιότερη συνέντευξή του μάλιστα, ο 25χρονος ποδοσφαιριστής δήλωνε: "Είδα ότι θα μπορούσα ίσως να πάρω τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Ευρώπη όμως απέναντί μου, βρισκόταν ο Messi. Εγώ θα σκόραρα δύο φορές, αυτός θα πήγαινε και θα έβαζε τρία. Eγώ θα έβαζα τρία, αυτός θα έβαζε τέσσερα! Ήταν τόσο τρελό που μίλησα με τον Ousmane Dembélé γι' αυτό. 'Αυτό είναι τρελό! Το κάνει επίτηδες;' Και μου απαντάει: 'Φυσικά και σε κοιτάζει!'. 'Α, όχι κι άσχημα, είπα στον εαυτό μου. Ο Messi με παρακολουθεί. Είναι κολακευτικό να βλέπεις ότι ένας τέτοιος παίκτης δε σε παραβλέπει".

Ronaldo

"Ναι, βλέπω τον εαυτό μου στον Mbappé. Τον αγαπώ. Είναι γρήγορος, μπορεί να τελειώσει και είναι μόλις 20 ετών. Γνωρίζαμε γι' αυτόν εδώ και τρία χρόνια, γιατί έχει πολύ ταλέντο", έλεγε πριν από πέντε χρόνια ο Ronaldo με τον οποίο πολλοί λένε ότι ο Mbappé μοιάζει πολύ, τουλάχιστον στο στιλ παιχνιδιού. 

Pelé

Σε συνέντευξή του στο France Football το 2019, ο Pelé όριζε τον Mbappé ως τον πνευματικό του διάδοχο. "Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στα 19 του, εγώ ήμουν μόλις 17. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει ο νέος Pelé". Λίγους μήνες βέβαια μετά από αυτή τη συνέντευξη, ο ίδιος τόνιζε πως ο 25χρονος δεν είναι ο βασιλιάς του ποσοδφαίρου αλλά υποβάλλεται σε εξετάσεις ενώ έχει ακόμη, πολλά βήματα μπροστά του. 

Kylian MbappéAurelien Meunier/Getty Images

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan IbrahimovicFrancesco Pecoraro/Getty Images

Το 2019, ο 42χρονος ποδοσφαιριστής χαρακτήριζε τον Mbappé φανταστικό, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει κατά τη διάρκεια της καριέρας του να παραμείνει συγκεντρωμένος. "Ο Mbappé είναι φανταστικός. Είναι νέος, έχει κερδίσει ωραία τρόπαια μέχρι στιγμής και εξελίσσεται. Κάνει καλή δουλειά και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Απλά πρέπει να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του ακόμα κι αν υπάρχει θόρυβος γύρω του. Απλά να παραμείνει συγκεντρωμένος, να προπονείται σκληρά και θα τα πάει ακόμα καλύτερα".

Diego Maradona

Diego MaradonaMark Leech/Offside/Getty Images

Περίπου έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, ο Maradona μίλησε για τον 25χρονο ποδοσφαιριστή λέγοντας πως είναι η αποκάλυψη του ποδοσφαίρου. "Για μένα, ο Mbappé είναι η αποκάλυψη του ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι μπορεί να ξεπεράσει πολλούς". 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr