Wax On: Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour

Από ναυτικούς και στρατιώτες µέχρι αστέρες του πενταγράµµου και της οθόνης, γαλαζοαίµατους και τον ίδιο τον James Bond, η Barbour ζεσταίνει τον κόσµο για σχεδόν 130 χρόνια. Το πραγµατοποιεί µε ένα διαχρονικά ανθεκτικό και παντός καιρού στυλ. Και, βέβαια, µε το κοµµάτι-µύθο του βρετανικού attitude, το "αθάνατο" τζάκετ της.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Δεκεμβρίου 2023

Πάµε πίσω στο 1894, στη βορειοανατολική Αγγλία και την παραλιακή κωμόπολη του South Shields – κάπου κοντά στο Νιούκασλ. Στην τοπική αγορά, ο John Barbour άνοιγε το πρώτο κατάστημα της J. Barbour & Sons Ltd και, δίχως να το γνωρίζει, άλλαζε για πάντα το στυλ που πατά στιβαρά στο τερέν της βρετανικής ψυχραιμίας και της αδάμαστης κομψότητας.

Ο –Σκωτσέζος από το Galloway στην καταγωγή– Barbour συνήθιζε έως τότε να δουλεύει ως εισαγωγέας λαδόπανων – ξέρεις, αυτό το αδιάβροχο ύφασμα που εύκολα θα χαρακτήριζες και ως μουσαμά. Ακριβώς αυτά τα μεγάλα κομμάτια από βαμβακερό κερωμένο ύφασμα έγιναν η βάση του αυθεντικού πατρόν, πάνω στο οποίο ξεκίνησε να δομείται η δημιουργία των iconic τζάκετ.

Wax On: Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour

Τα μακριά πανωφόρια, που κερώνονται με λίπος ψαριού ώστε το νερό να γλιστρά πάνω τους, γίνονται απροσπέλαστα – στυλιστικά και πρακτικά. Kάνουν τεράστιο σουξέ, κυρίως για επαγγελματίες που χρειάζεται να παλέψουν με τις δυνάμεις της φύσης στο πλαίσιο της καθημερινότητάς τους. Τα κομμάτια γίνονται viral αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος.

Από τους µηχανόβιους στα υποβρύχια...

Αρκετά αργότερα, ο εγγονός του John, Duncan Barbour, αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Δεινός μοτοσικλετιστής και ο ίδιος, λανσάρει μια γκάμα από πανωφόρια για καβαλάρηδες των δύο τροχών. Το αποτέλεσμα στυλ-πρακτικότητας έχει πέραση, με σχεδόν κάθε βρετανική ομάδα να τα εμπιστεύεται απόλυτα από το 1936 έως και το 1977, όταν η Barbour αποσύρθηκε από το πεδίο του motorcycle clothing.

Στο ενδιάμεσο, η εταιρεία δεν σταματά στιγμή να αναζητά τα καλύτερα δυνατά υφάσματα για τα τζάκετ της, ψάχνοντας σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Βασικό αντικείμενο της έρευνάς της; Εκείνο το killer canvas που θα βγαίνει αλώβητο από κάθε περίσταση. Παράλληλα, εξερευνά τρόπους ώστε τα ήδη ποθητά αντικείμενά της να γίνουν ακόμα πιο λειτουργικά, για όλους.

Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 2

Κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή όλων το όνομα Ursula: Το πολυπόθητο βρετανικό τεχνούργημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκε από την Barbour ρητά για τον υποπλοίαρχο George Phillips και το πλήρωμα του υποβρυχίου HMS Ursula. Ο Phillips ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο που αντιμετώπιζε το νερό η στολή του Βρετανικού Ναυτικού και, έτσι, απευθύνθηκε στο brand, αναθέτοντάς του το ιντριγκαδόρικο όσο και απαιτητικό τασκ.

Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 6

Ήθελε κάτι αδιάβροχο, βολικό, ανθεκτικό και εύχρηστο για τους άντρες του. Το Ursula Suit –κοντύτερο από τα έως τότε υπάρχοντα τζάκετ– θεωρείται ουσιαστικά ο προάγγελος των Barbour όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Διόλου τυχαία, υιοθετήθηκε αρκετά και από τους προαναφερθέντες μοτοσικλετιστές.

...και από εκεί στο Παλάτι, στην pop κουλτούρα, στην ιστορία

Τις τελευταίες 5 δεκαετίες την εταιρεία διαχειρίζεται η αδάμαστη Dame Margaret Barbour (σύζυγος του John Malcolm Barbour –απογόνου του ιδρυτή–, που πέθανε ξαφνικά το 1968 από ανεύρυσμα εγκεφάλου ενώ ήταν μόλις 29 ετών) και η κόρη της Helen, μαζί με την 5η πια γενιά της οικογένειας. Στην πρώτη οφείλεται, μάλιστα, η έκρηξη του brand στα ’60s. Ήταν η εποχή που αναδείχθηκαν κάποιες δημιουργίες-σύμβολα του στυλ, καθώς και η "γέννηση" μερικών εκ των statement τζάκετ της δεκαετίας του 1980, όπως τα –κλασικά πια– Bedale και Beaufort.

Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 9
Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 8

H Margaret "ευθύνεται" και για το γεγονός πως μερικά από τα πιο θρυλικά style icons ever έριξαν στους ώμους τους τα διάσημα μπουφάν της Barbour. Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο μυθικός Steve McQueen, για να ακολουθήσουν αργότερα δεκάδες άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του κόσμου του θεάματος και της μόδας, σαν τον Liam Gallagher, την Kate Moss, τον David Gandy, τον Sam Heughan και τον Daniel Craig – κερασάκι στην τούρτα, όσον αφορά τον τελευταίο, η εμφάνιση ενός modified Barbour jacket στην 23η ταινία του James Bond, το Skyfall του Sam Mendes.

Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 3

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός πως σύσσωμη η Βασιλική Οικογένεια όλες αυτές τις δεκαετίες λατρεύει τα πανωφόρια της Barbour: Η Αυτής Μεγαλειότητα Ελισάβετ και ο Βασιλιάς –πια– Κάρολος, ο Δούκας του Εδιμβούργου και η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, όπως και πλήθος άλλων σημαινόντων στα του Παλατιού δρώμενα προσώπων, έχουν εμπιστευθεί τη διαχρονική αξία των τζάκετ της. Διόλου τυχαία, η δέσμευση της Barbour στην ποιότητα έχει χαρίσει στο brand τρία βασιλικά εντάλματα (HRH Royal Warrants).

Τον περασμένο Ιούνιο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, έκανε δώρο μία εξατομικευμένη εκδοχή του εμβληματικού μπουφάν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Downing Street. Αν αυτή δεν είναι η πιο βρετανική –και στυλάτη– διπλωματική κίνηση, τότε ποια;

Η κερωμένη και εξαιρετικά στιλάτη ιστορία της Barbour 7

Η καρδιά της Barbour θα χτυπά παραδοσιακά στα εμβληματικά της τζάκετ, καθένα από τα οποία αποτελεί απόδειξη της σχολαστικής δουλειάς δεκάδων ικανών τεχνιτών και αρτιζάνων. Ως η επιτομή του cool craftsmanship, μέσω μιας slick διαδικασίας που απαιτεί τεχνικά μοτίβα σε κάθε στάδιό της, αλλά κυρίως επιμονή στην τελειότητα. Μαζί με την υψηλή ποιότητα των υλικών, είναι στοιχεία που τα καθιστούν "αθάνατα". Η ακατανίκητη κληρονομιά του brand συνεχίζει έως και σήμερα, χαρακτηριζόμενη μεταξύ άλλων σε μια δέσμευση για τις οικογενειακές αξίες και την εξαιρετική δεξιοτεχνία. Στον κόσμο του Barbour, κανένα κομμάτι δεν είναι απλώς ένα ρούχο. Αλλά ένα σύμβολο ιστορίας, περιπέτειας και μόδας, που συχνά ξεπερνά τον ίδιο τον χρόνο.

> Βρείτε τις συλλογές Barbour σε ένδυση, υπόδηση και αξεσουάρ στις οµώνυµες boutiques στην Αθήνα, Κριεζώτου 6 Κολωνάκι και στο Golden Hall, στο Designer Outlet Athens και στα Barbour counters των πολυκαταστηµάτων attica.

To χρονολόγιο

  • 1894: Ο ιδρυτής John Barbour ανοίγει το J. Barbour & Sons στο 5 Market Place του South Shields.
  • 1908: Δηµιουργείται ο πρώτος κατάλογος ταχυδρο-µικών παραγγελιών της εταιρείας. Μέχρι το 1917 αντιπροσώπευε σχεδόν το 75% των αγορών, µε παραγγελίες ακόµα και από τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.
  • 1927: Γίνεται πρόεδρος της εταιρείας ο Malcolm Barbour.
  • 1928: Μπαίνει στην επιχείρηση ο Duncan Barbour, γιος του Malcolm.
  • 1936: Ο Duncan Barbour εισάγει µια σειρά για µοτο-σικλετιστές.
  • 1939: Ο Duncan Barbour επιστρατεύεται για τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Ο Malcolm, µαζί µε τη µητέρα του, Nancy, τρέχουν την εταιρεία. Δηµιουργούν το Ursula, που φορούσαν τα πληρώµατα των υποβρυχίων του Βρετανικού Ναυτικού.
  • 1957: Η Barbour µετακοµίζει στο Simonside Trading Estate, στα προάστια του South Shields, και δηµιουργεί ένα εργοστά--σιο παραγωγής. Έπειτα από 63 χρόνια λιανικής πώλησης, το brand γίνεται κατασκευαστής και marketer.
  • 1964: Ο Malcolm Barbour πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών. Η Nancy Barbour γίνεται πρόεδρος και ο John Managing Director.
  • 1968: Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του John Barbour, η νεαρή σύζυγός του, Margaret, γίνεται µέλος του Διοικητικού Συµβου-λίου.
  • 1974: Την Πρωταπριλιά η Barbour λαµβάνει το πρώτο της Royal Warrant από τον Δούκα του Εδιµβούργου.
  • 1981: Η Barbour µετακοµίζει σε νέο εργοστάσιο στο Simonside, ακριβώς εκεί που βρίσκεται έως και σήµερα.
  • 1982: Η εταιρεία λαµβάνει το δεύτερό της Royal Warrant από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
  • 1983: Η Margaret Barbour σχεδιάζει το Beaufort jacket, που εντάσσεται για πρώτη φορά στην γκάµα του brand.
  • 1987: Τρίτο Royal Warrant από τον Πρίγκιπα Κάρολο.
  • 1991: Τον Ιούνιο η Margaret Barbour τιµάται µε τον τίτλο της Com-man-der of the Order of the British Empire, για τις υπη-ρεσίες της στη βιοµηχανία.
  • 1994: Η J. Barbour & Sons Ltd γιορτάζει έναν αιώνα ζωής.
  • 2001: Η Margaret Barbour ανακηρύσσεται Dame Com-man-der of the Order of the British Empire στη New Year’s Honour’s List.
  • 2014: Η Barbour ανακοινώνει τη συνεργασία της µε τη Land Rover. Η συλλογή της λανσαρίστηκε στο AW14, για άντρες και γυναίκες.
  • 2022: Η εταιρεία κερδίζει το Best Circularity Award στα Drapers Sustainable Fashion Awards για τη Wax for Life καµπάνια της.

> Βρείτε τις συλλογές Barbour σε ένδυση, υπόδηση και αξεσουάρ στις οµώνυµες boutiques στην Αθήνα, Κριεζώτου 6 Κολωνάκι και στο Golden Hall, στο Designer Outlet Athens και στα Barbour counters των πολυκαταστηµάτων attica.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.