Η ώριμη δύναμη του Jake Gyllenhaal

Στα 42 του, ο πιθανότατα κορυφαίος ηθοποιός της γενιάς του αναθεωρεί τις προτεραιότητές του. Αλλά δε διστάζει να ακολουθήσει νέες περιπέτειες, γνωρίζοντας πάντοτε ποιος πραγματικά είναι.

O Jake Gyllenhaal έχει σκαρφαλώσει σε μπόλικες κορυφές, κάνοντας τα πάντα με τον δικό του τρόπο. Βραβευμένος με BAFTA και υποψήφιος για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Tony, αποτελεί τον μάλλον καλύτερο ηθοποιό της γενιάς του. Τον έχεις δει σε περισσότερες από 60 ταινίες, ενώ παρουσιάζει έντονη δράση και ως παραγωγός. Δεν έχει διστάσει να μπλέξει κατά το παρελθόν με δύσκολους, άκρως απαιτητικούς ρόλους που τον έχουν ωθήσει στα άκρα.

Πλέον, η εμπειρία του έρχεται να συναντήσει μία ήρεμη και προσγειωμένη δύναμη, που γοητεύει τα ακροατήρια όλων των ηλικιών και φύλων. Μία υποβόσκουσα και ελεγχόμενη ένταση, συνδυασμός σωματικής και πνευματικής καλλιέργειας, που του επιτρέπει να πλέει με τόλμη σε νέους ορίζοντες. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν και σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Prada.

Η νέα περιπέτεια του Jake Gyllenhaal

Η περιπέτειά σου με την Prada συνεχίζεται μαζί με το Luna Rossa Ocean Eau de Parfum. Υπάρχει κάποια άλλη "περιπέτεια" με την οποία ασχολείσαι αυτή την περίοδο; 

Κάθε δημιουργική διαδικασία είναι μία περιπέτεια. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στα γυρίσματα του Presumed Innocent, μίας σειράς της Apple που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Scott Turow. Οι David E. Kelley και J.J. Abrams βρίσκονται στην παραγωγή, ενώ θα συνεργαστώ με ένα γκρουπ εξαιρετικών ηθοποιών όπως οι Ruth Negga, Peter Sarsgaard, Bill Camp, Renate Reinsve και Elizabeth Marvel. Κάθε τέτοιο project σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού και σίγουρα έχει κάτι να σε διδάξει.

Η ώριμη δύναμη του Jake GyllenhaalPrada

Μερικά από αυτά τα μαθήματα έχουν να κάνουν με την ιστορία που διηγείσαι, τη θεματική και, καμιά φορά, ακόμη και με την αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι. Οι δημιουργικές δυσκολίες, οι όμορφες αβεβαιότητες και όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις όταν βρίσκεσαι στον πραγματικό κόσμο και πρέπει να δημιουργήσεις κάτι, είναι κινητήριες δυνάμεις. Κάθε περιπέτεια μπορεί να εξελιχθεί σε μάθημα, αν το επιτρέψεις.

Αφότου πρόσθεσες και τον όρο "παραγωγός" στο βιογραφικό σου, έγινε πιο έντονη η επαγγελματική σου περιπέτεια; 

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο από καθετί άλλο, είναι το storytelling. Μία καλή ιστορία είναι πάντοτε ο βασιλιάς. Ως ηθοποιός, υπηρετείς την ιστορία. Το ίδιο κάνω και ως παραγωγός. Είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε κάτι από τα θεμέλια και έτσι έχτισα μία πιο βαθιά σχέση με τους storytellers. Οπότε ναι, ίσως εμπλουτίστηκε η περιπέτειά μου.

O Jake Gyllenhaal για το ελληνικό Esquire 3Prada

Με ποιον τρόπο κατόρθωσες να ισορροπήσεις στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην παιδική πλευρά και την ωριμότητα; 

Η ισορροπία σε μία τέτοια μετάβαση είναι το ίδιο το ταξίδι της ζωής. Όλοι διατηρούμε το παιδί μέσα μας, το οποίο αναθρέφουμε με τέτοιον τρόπο ώστε, αφενός, να απολαμβάνει το παιχνίδι και τη διασκέδαση και, αφετέρου, να αναγνωρίζει τις ευθύνες που έρχονται όταν ωριμάζεις. Έχει σημασία να βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, να ανακαλύπτεις τρόπους για να συνυπάρχουν. Κι αυτό, για μένα, είναι ένα ταξίδι που ο καθένας κάνει. 

Πώς συνεχίζεται αυτά τα δύο χρόνια το ταξίδι σου με την Prada, το Luna Rosa Ocean και τη γενικότερη εμπειρία στον κόσμο των αρωμάτων; 

Είναι πραγματικά μία υπέροχη εμπειρία. Απόλαυσα τη συνεργασία με όλους τους ταλαντούχους ανθρώπους του brand. Ταιριάξαμε απόλυτα. Είναι πολύ εύκολο να μιλάω για το συγκεκριμένο άρωμα, καθώς βρίσκω σε αυτό πολλές πτυχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου που μας συνδέουν. Το ταξίδι με το Prada Luna Rosa Ocean συνεχίζεται και εξελίσσεται σε νέους ορίζοντες. Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική ιδέα του Luna Rosa Ocean.

Συναισθηματικά μιλώντας, ποια είναι η σύνδεσή σου με το σύμπαν του Luna Rosa Ocean και πώς έχει εξελιχθεί η σχέση αυτή;

Είναι ένας πολύ δυνατός δεσμός. Κάθε φορά που φοράω το άρωμα, νιώθω μία αίσθηση περιπέτειας. Είναι κομψό και τολμηρό. Οι νότες του γκρέιπφρουτ, του λιβανιού, του βετιβέρ και της βανίλιας είναι εκλεπτυσμένες. Υπάρχει επίσης μία συμμετρία στο μπουκάλι που τη λατρεύω. Είναι μία ωδή στον ωκεανό.

Ποια ήταν η πιο πρόσφατη εμπειρία σου στον ωκεανό; 

Πήγα πολλές φορές για ψάρεμα στον Ατλαντικό, το περασμένο φθινόπωρο. Υπήρξαν στιγμές που ο καιρός άλλαζε απότομα και ήταν δύσκολο να επιστρέψεις στη στεριά. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να καταλάβεις τη φύση. Οφείλεις να είσαι προσεκτικός, προετοιμασμένος και συγκεντρωμένος. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να δείξεις θάρρος.

Tο Luna Rossa Ocean Eau de Parfum είναι πιο έντονο και φτάνει σε μεγαλύτερα βάθη από το Eau de Toilette. Συχνά βλέπουμε κι εσένα να βουτάς σε μεγαλύτερα βάθη στους ρόλους σου, εξερευνώντας τις πιο κρυμμένες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης. Και μετά να απομακρύνεσαι, ανεπηρέαστος από αυτούς τους χαρακτήρες.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτό που πρέπει να διδαχθείς είναι το πώς θα διαχωρίζεις τον χαρακτήρα που υποδύεσαι από την πραγματική ζωή. Αναπόφευκτα, κάποιες πτυχές ενός ρόλου θα βρουν θέση και στην αληθινή σου προσωπικότητα, γι’ αυτό άλλωστε και η υποκριτική είναι τόσο σημαντική τέχνη. Υπάρχει όμως και τεχνική, που είναι εκείνη που τοποθετεί και διατηρεί τα όρια.

Μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου, όταν υποδύεσαι κάποιον άλλο. Φέρνω πτυχές του χαρακτήρα μου στους ρόλους, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Δεν μπορώ να αλλάξω εντελώς τον τρόπο που κινούμαι ή την εμφάνισή μου, αλλά βάζω τα δυνατά μου για να το καταφέρω. Μου αρέσει όταν πρέπει να βελτιωθώ σωματικά, θέλω να το ενσωματώνω αυτό στη δουλειά μου. Θεωρώ σημαντικό το να προσέχουμε τους εαυτούς μας και, προσωπικά, επιθυμώ να χρησιμοποιώ το κορμί μου για όσο περισσότερο γίνεται.

O Jake Gyllenhaal για το ελληνικό Esquire 2Prada

Γνωρίζουμε πως ακολουθείς μία χαμηλών τόνων ρουτίνα περιποίησης. Υπάρχει κάτι που θα μας ξάφνιαζε σε αυτήν; 

Το πιο σημαντικό είναι το πώς νιώθει κανείς, αυτό ισχύει και για μένα. Πιστεύω πολύ στην ισορροπία τού να είσαι ενεργός αλλά παράλληλα να ακούς και το σώμα σου. Γενικότερα, θεωρώ πως όλοι μοιάζουν ομορφότεροι όταν υπάρχει η χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις το σθένος και την αποφασιστικότητά σου, όταν χρειάζεται να κινηθείς προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις;

Δεν είμαι από εκείνους που συντάσσονται με την άποψη ότι πρέπει να χάσεις τον εαυτό σου στην αναζήτηση της τελειότητας. Πιστεύω πως ο ηθοποιός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να προσεγγίσει έναν χαρακτήρα. Προσωπικά, έχω εξερευνήσει κάθε γνωστή τεχνική και καταλήγω ότι εκείνο που μετρά, είναι το πόσο περίεργος ή ασυνήθιστος μπορεί να γίνει κάποιος με τη φαντασία του.

Για μένα, η υποκριτική είναι μία ιντελεξουέλ διαδικασία έρευνας και εξερεύνησης. Όσο περνούν τα χρόνια προσπαθώ να αναπτύξω περισσότερο αυτή την αντίληψη, καθώς στο παρελθόν είχα συλλάβει τον εαυτό μου να βυθίζεται σε ρόλους. Και ειλικρινά, μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν ήταν ακριβώς και οι καλύτεροι της καριέρας μου.

O Jake Gyllenhaal για το ελληνικό Esquire 1Prada

Τι περιμένεις και για τι ανυπομονείς για τους επόμενους μήνες; 

Σκοπεύω να περάσω το καλοκαίρι με την οικογένειά μου, την κοπέλα μου και τους φίλους μου. Θέλω να εξερευνήσω την Ευρώπη όσο περισσότερο γίνεται. Και να πάω και πιο μακριά. Έχω ξεκινήσει επίσης την ορειβασία, που είναι πολύ δύσκολο σπορ. Όσο μεγαλώνω, η φιλοσοφία μου αλλάζει. Ένα όμορφο μέρος της καριέρας μου είναι όταν χρειάζεται να κάνω πράγματα που αγγίζουν τα όριά μου. Όλο και περισσότερο με γοητεύουν πράγματα που κάνουν την καρδιά μου να χτυπά πιο δυνατά.

Βλέπω πια ξεκάθαρα πως δεν έχουμε πολύ χρόνο στη Γη. Αντί λοιπόν να αποφεύγω αυτές τις εμπειρίες, τρέχω προς το μέρος τους. Η περιέργεια είναι πλέον η κινητήρια δύναμη.

To Luna Rossa Ocean Eau de Parfum και η πιο περιπετειώδης πλευρά του εαυτού σου

Το Prada Luna Rossa Ocean Eau de Parfum είναι το νέο έντονο ανδρικό άρωμα της Prada. Το νέο άρωμα που προστίθεται στον κόσμο Luna Rossa Ocean αποκαλύπτει την πιο ατρόμητη και αποφασιστική πλευρά του. Βασίζεται στο θάρρος ενός έμπειρου λάτρη της περιπέτειαςα που είναι έτοιμος να ταξιδέψει πέρα από τα όριά του και να ενισχύσει τις δυνατότητές του, αξιοποιώντας αριστοτεχνικά την τεχνολογία. Έντονη και αισθησιακή, η τόλμη του Prada Luna Rossa Ocean EDP απογειώνεται εκεί όπου ο άνδρας αναγνωρίζει το σθένος του.

Το Luna Rossa Ocean Eau de Parfum δημιουργήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Miuccia Prada και Raf Simons από τους master αρωματοποιούς Anne Flipo και Carlos Benaim και αποτελεί μια πιο δυνατή έκδοση του Eau de Toilette, που τονίζει ακόμα περισσότερο τις πτυχές της σοφιστικέ φινέτσας και του αισθησιασμού. Το πρωτοποριακό μόριο AmberXtreme ενισχύει την ένταση και τη δύναμη διάχυσης των συστατικών, εντείνοντας την ισχύ του αρώματος.

Prada_Fragrance

Οι νότες κορυφής ξεκινούν με την αναζωογονητική αίσθηση του γκρέιπφρουτ και αναδεικνύονται από την παρουσία ενός αιθέριου ελαίου δροσερών και πικάντικων μούρων και πιπεράτης ρητίνης βουρσερίας.

Η ζεστή, κεχριμπαρένια νότα στην καρδιά του αρώματος διαμορφώνεται από το φασκόμηλο που αποκαλύπτει έντονες πτυχές λεβάντας και μελιού. Στη συνέχεια, η νέα αρωματική σύνθεση αναδίδει τη χαρακτηριστική συμφωνία κρεμώδους ίριδας του Luna Rossa Ocean, ενισχυμένη σε αυτή την περίπτωση από τη ζωντάνια και την ευθύτητα του λιβανιού και επαυξημένη από μια συμφωνία ρητίνης και ξυλώδους άμβρας.

Μια καρδιά βετιβέριας Αϊτής που διαμορφώνεται ειδικά για την Prada αποτελεί τη βάση αυτής της νέας οσφρητικής δημιουργίας, εξευγενισμένη με μια πρωτοποριακή καρδιά πατσουλί. Τέλος, μια συμφωνία λοβού βανίλιας ολοκληρώνει το άρωμα με μια τριάδα από ζεστές κεχριμπαρένιες νότες που ενισχύει τον αισθησιασμό του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.