4 tattoo artists και barbers μιλούν για τατουάζ και τρίχες

Με αφορμή το 7o Athens Tattoo Expo & 4o Barber Expo (10-12/11) που ξεκίνησε σήμερα στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, τέσσερις επαγγελματίες του χώρου συστήνονται στο Esquire και μοιράζονται έμπνευση και συμβουλές.

Τατουατζίδικα και μπαρμπέρικα. Από τη μία μεριά αυτοί που μπλέκονται με μελάνια και βελόνες και από την άλλη εκείνοι που κρατούν ψαλίδια και ξυράφια. Επικίνδυνοι; Όχι. Πολύτιμοι; Ναι. Τέσσερις επαγγελματίες του χώρου, ο Nik, ο Νίκος Μεταξόπουλος (Dobo), ο Κωνσταντίνος Περράκης και ο Αντώνης συμμετέχουν μεταξύ άλλων στο 7o Athens Tattoo Expo & 4o Barber Expo (10-12/11) στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας βάζουν για λίγο στον δικό τους κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο τέχνη, σχέδια και τρίχες. 

Nik, @darkside_tattoosociety

4 tattoo artists και barbers μιλούν για τατουάζ και τρίχεςNik @nik_darksidetattoosociety

Ο Nik έχει πολλά τατουάζ πάνω του αλλά αποφάσισε να γίνει tattoo artist όταν όλοι γύρω του άρχισαν να γεμίζουν τα σώματά τους με σχέδια. Ο σκοπός του δηλαδή, ήταν να γίνει εκείνος που θα τους βοηθήσει να εκφραστούν μέσω αυτών. Κάπως έτσι βρέθηκε να δημιουργεί τα δικά του ξεχωριστά σχέδια στο Darkside Tattoo Society. Ο ίδιος, αγαπά το χρώμα, τουλάχιστον στα τατουάζ, και παρατηρεί πως και ο κόσμος έχει αρχίσει πια να το προτιμά. "Έχει ξεπεραστεί λίγο αυτό με τη μόδα των τατουάζ, o καθένας ξέρει πού και τι θέλει να κάνει και απλώς πάει και το κάνει. Όσο για το χρώμα, πάντα υπήρχε αλλά ο κόσμος το φοβάται λίγο γιατί έχει ακούσει ότι ξεφτίζει. Τα μελάνια όμως και ο τρόπος που δουλεύουμε έχουν αλλάξει, οπότε το χρώμα μένει και είναι διαχρονικό πια", απαντά σχετικά με τα επόμενα trends.

Nik @nik_darksidetattoosocietyNik @nik_darksidetattoosociety

Ξεπερασμένο είναι επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο και το να βαρέσει κανείς τατουάζ στην ωμοπλάτη του. "Ο καθένας όμως έχει τις προτιμήσεις του και απλώς πορεύεται με αυτές", προσθέτει. "Και τι γίνεται με τον πόνο", τον ρωτάω. "Πλέον δε νομίζω ότι πονάει όπως παλιά. Είναι πιο αποφασισμένος ο κόσμος, ξέρει ότι θα πονέσει. Έχει βάλει ένα μέτρο σύγκρισης και ξέρει τι να περιμένει", αποκρίνεται και συμπληρώνει με σιγουριά πως τα τατουάζ είναι αυτό που θέλει να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. 

Νίκος Μεταξόπουλος (Dobo), @eternalmark_tattoostudio

Νίκος Μεταξόπουλος @dobo.tattoo.emtsΝίκος Μεταξόπουλος @dobo.tattoo.emts

Ο Dobo, κατά κόσμον Νίκος Μεταξόπουλος, ζωγράφιζε από μικρός. Στα 16 του, "έμπλεξε" με την τέχνη του τατουάζ την οποία "ζήλεψε" από τον αδερφό του, ο οποίος είναι επίσης tattoo artist. Σήμερα, δουλεύει στο Eternal Mark Tattoo Studio και θα ήθελε σε κάποια στιγμή να κάνει ένα οποιοδήποτε tattoo στον τραγουδιστή BabyGang.  Στο μεταξύ, αν τον συναντήσεις στο δρόμο, μάλλον δε θα καταλάβεις ότι ασχολείται με την τέχνη του τατουάζ αφού δεν έχει κανένα σε εμφανές σημείο. "Τα τελευταία χρόνια γενικά έχει πολύ μεγάλη ζήτηση το ρεαλιστικό, τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα. Τα πορτρέτα κυρίως. Αν με ρωτάς τι είναι για μένα ξεπερασμένο, θα σου πω κάτι tribal πίσω στη μέση που κάνουν οι γυναίκες. Αυτά μου φαίνονται λίγο 'τώρα πού το θυμήθηκες;'", μου λέει σχετικά με τα trends, ενώ θεωρεί πως η πλειοψηφία δεν πολυσκέφτεται τι "βαράει".

Νίκος Μεταξόπουλος @dobo.tattoo.emtsΝίκος Μεταξόπουλος @dobo.tattoo.emts

Η αίσθηση που παίρνει από τους πελάτες του, τουλάχιστον τους νεαρούς σε ηλικία, μπορεί να συνοψιστεί στην εξής, χαλαρή φράση: "Ωραίο σχέδιο, πάμε". Ωστόσο, κατά τη γνώμη του η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο εξελιγμένες χώρες στον τομέα. "Δε θα πάω 30 χρόνια πίσω, θα πάω στο 2012 και θα σου πω ότι από τότε έχουν εξελιχθεί πολύ όλα τα στιλ. Και το χρώμα και οι επωλούσεις και όλα", καταλήγει. 

Κωνσταντίνος Περράκης, @barberrules

Κωνσταντίνος Περράκης @barberrulesΚωνσταντίνος Περράκης @barberrules

Ο Κωνσταντίνος Περράκης είναι ο ιδιοκτήτης του Barber Rules, ενός "social club" δηλαδή, όπως είναι τα σύγχρονα μπαρμπέρικα σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Κάνει αυτήν τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, έχουν δει πολλά τα μάτια του και γνωρίζει ότι υπάρχει ένα κοινό που μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με το τι "παίζει" την εκάστοτε περίοδο. "Το side part δε θα φύγει ποτέ από τη μόδα καθότι είναι ένα κλασικό αντρικό κούρεμα, θα υπάρχουν ωστόσο κάποιες παραλλαγές ανάλογα με την εποχή. Οι μικρότερες ηλικίες επηρεάζονται κυρίως από αθλητές, οι μεγαλύτερες από τον κινηματογράφο. Το 65 με 70% έρχεται στο κουρείο δείχνοντας φωτογραφία με το κούρεμα που θέλει. Οι πιτσιρικάδες δείχνουν αθλητές τύπου Neymar και ποδοσφαιροκάγκουρες ενώ ένα φεγγάρι μάς έδειχναν τύπους από το Vikings και το Peaky Blinders", επισημαίνει και τονίζει ότι ένα επιτυχημένο κούρεμα είναι καθαρά ζήτημα αντίληψης. 

Κωνσταντίνος Περράκης @barberrulesΚωνσταντίνος Περράκης @barberrules

"Το μούσι από την άλλη, είναι θέμα στάτους για κάποιους", προσθέτει και παράλληλα διευκρινίζει: "Σίγουρα όμως, δεν πρόκειται ποτέ να 'παλιώσει' γιατί είναι όπως οι αφέλειες για τη γυναίκα. Ένας άντρας ας πούμε που δεν έχει πηγούνι, με το μούσι θα φτιάξει όλο το σχήμα του προσώπου του. Όσο για τις συμβουλές που μου ζητάς, για την τριχόπτωση δεν υπάρχουν. Για το μούσι κράτα το ότι τρίχα στο πρόσωπο με την τρίχα στο κεφάλι δεν έχει καμία σχέση. Γι' αυτό και χρειάζονται διαφορετική περιποίηση, άρα και προϊόντα. Κάποιοι τα περιποιούνται όπως πρέπει, με λαδάκια και τέτοια, τουλάχιστον όσοι θέλουν να έχουν το στάτους που λέγαμε".

Αντώνης, @outsidersbarbershop

Αντώνης @outsidersbarbershopΑντώνης @outsidersbarbershop

Ο Αντώνης ασχολείται με την τέχνη του barbering εδώ και μία δεκαετία και τον βρίσκεις στο Outsiders Barbershop που συνδυάζει το παραδοσιακό στοιχείο με τη rock and roll αισθητική. Ο ίδιος φαίνεται πως έχει μεγάλη αγάπη στις φαβορίτες -τις δικές του τις έχει 20 ολόκληρα χρόνια- και το rock and roll, που τον ακολουθεί φυσικά και στη δουλειά του. "Τα μπαρμπέρικα είναι πιο εξιδεικευμένα από τα κομμωτήρια στο αντρικό κούρεμα. Το κομμωτήριο έχει άλλη τεχνική, το μπαρμπέρικο είναι... κουλτούρα", μου εξηγεί και συνεχίζει αναφορικά με τις τάσεις: "Στο barbering υπάρχει το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Το δεύτερο δεν το κοιτάνε όσοι είναι άνω των 30 ετών, γενικά οι άντρες δεν τα κοιτάνε πολύ αυτά. Συνήθως θέλουν να μοιάσουν σε ποδοσφαιριστές, τράπερς και τέτοια. Για μένα αυτός που δημιουργούσε μόδα επί χρόνια και τον ακολουθούσαν πάρα πολλοί, ήταν ο Beckham."

Αντώνης @outsidersbarbershopΑντώνης @outsidersbarbershop

Αναφορικά με το grooming, για εκείνον μόνο οι πρακτικές συμβουλές έχουν νόημα: "Για την τριχόπτωση τους λέω απλώς να το πάρουν απόφαση, δηλαδή πως δεν έχουν μαλλιά, και για το μούσι του λέω να βάζουν τα λαδάκια τους και να το χτενίζουν ώστε να μαλακώνει. Τα μούσια θα αργήσουν να φύγουν από τη μόδα. Στο τέλος της ημέρας είναι και πρακτικό το θέμα. Κρύβει πράγματα το μούσι, οι άντρες βαριούνται να ξυρίζονται, απλώς θέλει φουλ περιποίηση." 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr