Retromania: 15 καλτ ρολόγια εμπνευσμένα από την ιστορία

Το Rolex Daytona, το Omega Speedmaster και το Santos της Cartier μεταξύ άλλων. Εμπνευσμένα από τους αγώνες ταχύτητας, τις καταδύσεις, την εξερεύνηση και την αεροπορία.

Αυτή η μόδα δεν αφορά μόνο τα ρολόγια, αλλά όλα όσα μας περιβάλλουν σήμερα: εμπνεύσεις και αναπροσαρμογές αγαπημένων κομματιών του παρελθόντος. Στα ρολόγια ιδίως, βλέπουμε μια επιστροφή σε κλασσικά μοντέλα, αλλά σχεδιασμένα ξανά αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα πιο ανθεκτικά υλικά. Το στυλ, ωστόσο, παραμένει αναλλοίωτο.

Retromania: 15 καλτ ρολόγια εμπνευσμένα από την ιστορία

Άλλωστε, τα ρολόγια προσφέρονται και για ένα άλλο αγαπημένο... σπορ - το να ενταχθούν σε μια συλλογή. Και αφού είναι αδύνατον να έχουν όλοι το Omega Speedmaster που έκανε το παρθενικό του ταξίδι στη σελήνη, ή το πρώτο Santos που ο Cartier κατασκεύασε για τον πιλότο Alberto Santos-Dumont, γι' αυτό επανεκδίδονται νέες εκδοχές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο σχεδιασμός ενός ρολογιού είναι διαχρονικός.

Speedmaster CK 2998, Omega

Speedmaster CK 2998, Omega

Η αρχική εκδοχή του Speedmaster CK 2998 λανσαρίστηκε το 1959 και έγινε διάσημο επειδή το φόρεσε ο αστροναύτης Wally Schirra στην αποστολή στο διάστημα Mercury Sigma 7 το 1962. Η σύγχρονη εκδοχή του CK 2998 έχει ατσάλινη κάσα στα 39,7 χλστ., ασημί καντράν με μαύρες αριθμητικές ενδείξεις και δείκτες σε σχήμα Alpha.

1815 Chronograph, A. Lange & Söhne

1815 Chronograph, A. Lange & Söhne

Αυτή η συλλογή αποτίνει φόρο τιμής στον ιδρυτή του εμβληματικού Γερμανικού οίκου (Ferdinan Adolf Lange) που το 1815 έγραψε ιστορία με το Chronograph της που είχε κατασκευή στο χέρι και ήταν τεχνικά καινοτόμο. Πέραν τούτου, ήταν και πανέμορφο χάρη στα διακοσμητικά σχέδιά του.

Cosmograph Daytona, Rolex

Cosmograph Daytona, Rolex

Είναι μάλλον το διασημότερο μηχανικό ρολόι στον κόσμο. Γεννήθηκε το 1963 και είναι εμβληματικό για τον διάσημο αγώνα ταχύτητας Daytona. Ανά τα έτη, τόσο η τεχνολογία του όσο και τα υλικά του έχουν βελτιωθεί, ενώ σχεδιαστικά, παραμένει ιστορικά πιστό.

Monaco Special Edition Gulf 2018, Tag Heuer

Monaco Special Edition Gulf 2018, Tag Heuer

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Monaco το 1969, η παρουσία του έγινε άμεσα αισθητή τόσο για αισθητικούς όσο και τεχνικούς λόγους - ήταν το πρώτο με λειτουργία χρονογράφων σε τετράγωνο σχήμα. Απέκτησε μυθικό στάτους όταν το φόρεσε ο Steve McQueen στην ταινία Le Mans το 1971. Πλέον επανακυκλοφορεί σε ατσάλινη κάσα και το vintage λογότυπο Gulf στο καντράν.

Seamaster 1948, Omega

Seamaster 1948, Omega

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Omega παρείχε στο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τα αδιάβροχα ρολόγια για το πεδίο της μάχης. Από εκεί, γεννήθηκε η συλλογή Seamaster το 1948. 70 χρόνια αργότερα, το σχέδιο θυμίζει το πρωτότυπο και για την 70η του επέτειο επανακυκλοφόρησε με κάσα διακοσμημένη με οχήματα μάχης, όπως τα κρις κραφτ.

Santos Acciaio/Oro, Cartier

Santos Acciaio/Oro, Cartier

Το πρώτο Santos χρονολογείται στο 1904, όταν ο Louis Cartier το σχεδίασε για τον φίλο του πιλότο, Alberto Santos-Dumont, ένα ρολόι χειρός που λειτουργούσε και εν πτήση. Στην τελευταία του ανανέωση παραμένει πιστό στο αρχικό του στυλ με μια τετράγωνη κάσα, εμφανή βιδάκια και μια νέα version σε ατσάλι και χρυσό.

Tribute To Pallweber Edition "150 Years", IWC

Tribute To Pallweber Edition "150 Years", IWC

Το πιο ασυνήθιστο ρολόι της συλλογής προέρχεται από τον IWC που γιορτάζει την 150η επέτειό της. Το μοντέλο εμπνέεται από τα παλιά ρολόγια τσέπης που κατασκεύαζε ο οίκος στα τέλη του 1800, αξιοποιώντας τα συστήματα που εφηύρε ο καινοτόμος ωρολογοποιός Pallweber - από τον οποίο αγόρασε την πατέντα η IWC.

Fifty-Six Calendario Completo, Vacheron Constantin

Fifty-Six Calendario Completo, Vacheron Constantin

Ο ιστορικός οίκος από τη Γενεύη, αποτίνει φόρο τιμής σε ένα μοντέλο της του 1956, το Ref. 6073. Η εκδοχή με διηνεκές ημερολόγιο διαθέτει κάσα σε ροζ χρυσό 40 χλστ., οπού στο καντράν φαίνονται σε δύο μικρά παράθυρα, η μέρα της εβδομάδας, ο μήνας, οι φάσεις της σελήνης και η ημερομηνία.

Prospex SPB077J1, Seiko

Prospex SPB077J1, Seiko

Το 1965, ο Γιαπωνέζικος οίκος παρουσίασε το πρώτο του καταδυτικό ρολόι. Το 1968 κατάφερε να παρουσιάσει ένα καινούριο σχέδιο που μπορούσε να φτάσει στα 300 μέτρα βάθος. 50 χρόνια αργότερα η Seiko γιορτάζει αυτή της την επέτειο με την επανέκδοση του Prospex SPB077J1. Ίδιο σχέδιο αλλά νέα υλικά - και πλέον αδιάβροχο στα 200 μέτρα.

Legend Diver PVD Black, Longines

Legend Diver PVD Black, Longines

Το Legend Diver Watch είναι μια ανανέωση ενός μοντέλου της δεκαετίας του '60 και γι' αυτό διαθέτει διάφορα στυλιστικά χαρακτηριστικά της εποχής. Έχει επικαιροποιηθεί με την χρήση PVD και καουτσούκ, αλλά με ένα ιδιαίτερο μοτίβο.

Pelagos, Tudor

Pelagos, Tudor

Ένα σύγχρονο επαγγελματικό εργαλείο με vintage ψυχή, το Pelagos διαθέτει κάποιες ιδιαίτερες στυλιστικές λεπτομέρειες, όπως οι δείκτες με την ονομασία χιονονιφάδας - κάτι που ήταν συνηθισμένο στα καταδυτικά ρολόγια στα τέλη του '60.

Scafograf GMT "Black Sheep", Eberhard

Scafograf GMT "Black Sheep", Eberhard

Κυκλοφόρησε σε μόλις 500 αντίτυπα και σχεδιάστηκε για να συνεχίσει την παράδοση της συλλογής των Scafograf που λανσαρίστηκε στα τέλη του '50. Στη νέα του εκδοχή έχει μια ατσάλινη κάσα και επικάλυψη με DLC.

1858 Geosphere, Montblanc

1858 Geosphere, Montblanc

Ένα ρολόι που αποτίνει φόρο τιμής στην σπουδαία ιστορία του οίκου και στις σπουδαίες ορειβατικές εξορμήσεις του 1920 και του 1930. Το 1858 Geosphere διαθέτει ατσάλινη κάσα με αντικέ δερμάτινο λουράκι κατασκευασμένο στη Φλωρεντία. Το καντράν διαθέτει δύο ζώνες ώρες.

Memovox Polaris, Jaeger-LeCoultre

Memovox Polaris, Jaeger-LeCoultre

Το σχέδιο που ενέπνευσε τη συλλογή Polaris που παρουσίασε φέτος ο Οίκος. Το πρωτότυπο 1968 Memovox Polaris οδήγησε σε μια νέα συλλογή στον περιορισμένο αριθμό των 1.000 τεμαχίων.

Hyperchrome Captain Cook, Rado

Hyperchrome Captain Cook, Rado

Το πρωτότυπο Captain Cook Rado λανσαρίστηκε στις αρχές του 1960. Ήταν ένα καταδυτικό σχέδιο που πήρε το όνομά του από τον Βρετανό καπετάνιο James Cook, έναν από τους διάσημους θαλασσοπόρους του 1700. Το νέο σχέδιο θυμίζει το πρωτότυπο, αλλά κυκλοφορεί με νέα πολυτελή υλικά όπως το hi tech κεραμικό στη στεφάνη. Οι διαστάσεις του επίσης είναι vintage: στα 37.3 χλστ.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.