Θερινό σινεμά, για πάντα

Οι δημοσιογράφοι των Αττικών Εκδόσεων στέλνουν το love letter τους στον αγαπημένο τους θερινό κινηματογράφο.

Τι θα ήταν οι καλοκαιρινές μας νύχτες στην Αθήνα χωρίς το θερινό σινεμά; Ένα τίποτα. Αφρός. Ok, πέρα από το αστείο της προηγούμενης γραμμής, οι ανοιχτοί κινηματογράφοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην καλοκαιρινή εμπειρία της πρωτεύουσας, για όλους τους σωστούς λόγους. Οι θερινοί κινηματογράφοι μας περιμένουν και πάλι όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με αφορμή αυτό, οι δημοσιογράφοι των ψηφιακών μέσων των Αττικών Εκδόσεων, καταθέτουν λίγη ψυχούλα για το αγαπημένο τους θερινό σινεμά.

Το Άρτεμις της Ελένης Στασινοπούλου

Θερινό σινεμά, για πάνταFacebook/ ΔΟΠΑΠ Παπάγου-Χολαργού

Θα μπορούσε και να μπει σε λίστα με "τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αθήνας". Είναι σε προάστιο. Δεν είναι όμως πάνω σε παράδρομο λεωφόρου ή σε πολύφερνη πλατεία. Και δεν είναι κοσμικό. Είναι κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο. Ποιο είναι; Ο λόγος για το δικό μου αγαπημένο θερινό που είναι το Άρτεμις στου Παπάγου. Με έχει κερδίσει αν και ως παιδί του κέντρου, γαλουχήθηκα σε θερινά που γύρω είχαν μπετονένια μπαλκόνια που έβλεπαν στους ακάλυπτους των πολυκατοικιών (εκτός από την οθόνη του εκάστοτε κινηματογράφου).

Το Αρτεμις είναι μια τέλεια καβάντζα με άνετες θέσεις, τραπεζάκια και πίτσα, δροσιά και άπλα. Δεν το βρίσκεις αν δεν το ξέρεις, αφού βρίσκεται στους κήπους των αθλητικών εγκαταστάσεων της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Αν μένεις κοντά είναι τέλεια να πας και να έρθεις με τα πόδια διασχίζοντας τα ήσυχα δρομάκια της γειτονιάς του με τις ωραίες μονοκατοικίες. Καλές προβολές!

* Η Ελένη Στασινοπούλου είναι η Διευθύντρια Σύνταξης των lifestyle ηλεκτρονικών μέσων των Αττικών Εκδόσεων

Η Χλόη του Κωνσταντίνου Αντωνάτου

 

✨Καλοκαίρι στην πόλη... Ιδανικό μέρος για να κυλήσει η βραδιά... Το θερινό το σινεμά✨

Posted by Κινηματογράφος Χλόη on Tuesday, August 15, 2017

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περπατήσει καλοκαίρι στην Κηφισιά και να μην έχει σκεφτεί να μπει στη Χλόη. Αλλά εγώ δηλώνω φανατικός του συγκεκριμένου θερινού, δεν είμαι ένας περαστικός. Για αρχή πηγαίνω από παιδί. Στην οθόνη της παίζει να έχω δει από τις "Αριστόγατες” μέχρι το "Κάποτε στο Χόλιγουντ”. Σε αντίθεση με την Μπομπονιέρα που είναι η κινηματογραφική ναυαρχίδα της Κηφισιάς, είναι μικρούλα, με σαφώς λιγότερη ουρά και ενίοτε καλύτερες ταινίες. Και μία ανάσα από όλα τα εστιατόρια στα οποία μπορείς να καθίσεις μέχρι να καταλάβεις πως ξεκινάει η ταινία και να τρέξεις.

Εντάξει, στις απογευματινές προβολές μπορεί να έχει λίγη φασαρία από το πολύβουο crowd της Κηφισιάς, αλλά τα αστικά θερινά τα έχουν αυτά. Όπως μεγαλώνουμε εμείς, ωριμάζει και η ίδια φιλοξενώντας κάθε είδους date – από οικογενειακή έξοδο συμφιλίωσης μετά από τσακωμό μέχρι πρώτο ραντεβού μετεφηβικού έρωτα. Η Χλόη δεν είναι θερινό, είναι δωμάτιο του σπιτιού μου σε διαφορετικό οικοδομικό τετράγωνο.

* Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είναι ο Editor in Chief του Yupiii.gr

Το Μίμης Φωτόπουλος της Κατερίνας Πιπέρη

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣFacebook/ Μίμης Φωτόπουλος Δημοτικός Κινηματογράφος Αμαρουσίου

Η πρώτη φορά που βρέθηκα σε θερινό σινεμά ήταν στα 15 ή 16 με την πιο ιδιαίτερη παρέα, τη γιαγιά μου. Ελέγξαμε το πρόγραμμα και επιλέξαμε μία ρομαντική κομεντί- ή τέλος πάντων έτσι νομίζαμε. Φτάσαμε λοιπόν στο Μίμης Φωτόπουλος στο Μαρούσι και αμέσως μόλις ξεκίνησε η ταινία, συνειδητοποιήσαμε πως δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Άλλαξε το πρόγραμμα; Δεν παρατηρήσαμε κάτι σωστά; Το αποτέλεσμα ήταν να παρακολουθήσουμε μία γαλλική ταινία, που κανείς δεν θα ήθελε να δει ποτέ με τη γιαγιά του. Ευτυχώς η γιαγιά Κατερίνα έχει πολύ χιούμορ και απλώς διασκεδάσαμε τόσο με την απροσεξία μας όσο και με τις ερωτικές σκηνές.

Από τότε μέχρι σήμερα έχω πάει ξανά αρκετές φορές σε θερινό, για πρώτο ραντεβού, για χαλάρωση μετά τη δουλειά, για μία ταινία που μόνο σε τέτοιο κινηματογράφο αξίζει να δεις. Ακόμη πιστεύω πως είναι μία από τις καλύτερες εξόδους που μπορείς να κάνεις. Δεν ξέρω αν είναι η μυρωδιά του ποπ κορν ή η αίσθηση πως ο χρόνος σταματά και μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή, πάντως σου προτείνω να το προσθέσεις στην ατζέντα σου. 

* Η Κατερίνα Πιπέρη είναι Fashion Editor στα Missbloom.gr, Madamefigaro.gr και Harpersbazaar.gr

> Διάβασε ακόμη: 15 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά σινεμά

H Αθηναία της Ραφαέλλας Ράλλη

Το θερινό σινεμά είναι λόγος για να χαμογελά κανείς τα καλοκαίρια στην πόλη. Ανακάλυψα την Αθηναία τον Ιούνιο του 2015, ήταν το πρώτο μου επίσημο καλοκαίρι στην Αθήνα. "Σιγά την ανακάλυψη" θα σκεφτείς (και με το δίκιο σου) αφού η φήμη της ήδη μετρά 5 δεκαετίες. Τη λάτρευα ήδη τη γραφική Χάρητος, η Ελένη και η Σταυρούλα -επίσης Θεσσαλονικιές νομάδες- έμεναν λίγο πιο κάτω και δώσαμε ραντεβού για το Pasolini του Abel Ferrara. Την ταινία μην τη δεις, την Αθηναία όμως καν᾽την φίλη σου.

Η Αθηναία είναι βέρα Κολωνακιώτισσα. Φινετσάτη και επιλεκτική, προβάλλει ταινίες που θέλουν κουβέντα και συχνά "μετάφραση" με ένα ποτήρι κρασί ύστερα. Για μένα όμως, κέρδισε στη στροφή τον τίτλο του αγαπημένου μου θερινού από το Cine Φλοίσβος που αντικειμενικά υπερτερεί λόγω θάλασσας, γιατί είναι ο κινηματογράφος που θα ήθελα να έχει θέα το μπαλκόνι μου: Καρέκλα, πόδια απλωμένα στα κάγκελα και τόνοι νάτσος από δίπλα. Και μυρωδιά από το αγιόκλημα που είναι παντού στο χώρο, μπλεγμένη με ποπ κορν. "Bliss" που λένε οι influencers.

* Η Ραφαέλλα Ράλλη είναι Culture Editor του Esquire

Τα Παναθήναια της Ιωάννας Χουλιαρά

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑFacebook/ Cine Panathinaia

Το ιστορικό σινεμά στην οδό Μαυρομιχάλη, Παναθήναια, μπορεί να μην βρίσκεται στην προνομιακή θέση του Θησείον ή της Αίγλης Ζαππείου, όμως έχει την μαγεία του συνοικιακού κινηματογράφου, μια χαρακτηριστική οικειότητα στον χώρο που λατρεύουν οι fans του θερινού σινεμά. Εκτός, όμως, από το αεράκι που έρχεται παρά το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε ένα πυκνοκατοικημένο σημείο της Αθήνας, στα Παναθήναια θα βρεις ταινίες που ίσως βρίσκεις "βαριές για χειμώνα", ταινίες που πλέον υπάρχουν μόνο σε παλιά Dvd αλλά και οσκαρικές που αγαπούν και οι σινεφίλ.

* Η Ιωάννα Χουλιαρά είναι Editor των Madamefigaro.gr και Harpersbazaar.gr

Το Cine Φιλοθέη και το Αθηνά Piscines Ideales της Σοφίας Ιωάννου

Σαν βγαλμένο από ρετρό ταινία της δεκαετίας του ᾽70, το cine Φιλοθέη, με τη φωσφορίζουσα επιγραφή του, βρίσκεται μέσα στην κατάφυτη πλατεία Δροσοπούλου της Φιλοθέης. Το ίδιο το σινεμά σε μεταφέρει με τα ρετρό vibes του σε άλλη εποχή, ενώ όντας σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, και ταυτόχρονα αρκετά απομακρυσμένο από αυτό, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην εξοχή. Τα στοιβαγμένα με γεωμετρική ακρίβεια δέντρα γύρω γύρω σε συνδυασμό με το ρυάκι που περνάει από την περιοχή σε χαλαρώνουν, ενώ το ευρύτερο περιβάλλον επιτρέπει τα εξαιρετικά ηχητικά στις ταινίες του. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα ξακουστά hot dogs του κυλικείου.

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΑΘΗΝΑ PISCINES IDEALESFacebook/ Cine Athina

Άλλος ένας ιδιαίτερος, μοναδικός χώρος, είναι για μένα η ταράτσα του cine Αθηνά Piscines Ideales στο Χαλάνδρι. Συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία το παλιό με το καινούριο, καταλήγοντας σε μια όαση γεμάτη μοσχομυριστά νυχτολούλουδα και έναν vintage καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Αναπαυτικοί δερμάτινοι καναπέδες και καρέκλες με ατομικά τραπεζάκια, κούνιες και παγκάκια συνθέτουν έναν ξεχωριστό χώρο, ενώ φαναράκια, περίτεχνα αγάλματα και κεριά δίνουν άλλον αέρα στη διακόσμηση.

Eπιπλέον, fluffy κουβέρτες διατίθενται για τις chilly καλοκαιρινές βραδιές. Από πού προκύπτει το Piscines Ideales στην ονομασία; Από τον βατήρα πισίνας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οθόνη. Παίζει κυρίως ψαγμένες, ξενόγλωσσες ταινίες- για να βρεις το σινεμά δε, πρέπει να ξέρεις πού πας, καθότι είναι κρυμμένο σε ένα στενό του Χαλανδρίου. Το γεμάτο πίνακες, αφίσες, δίσκους, βιβλία και μηχανές φουαγιέ προσφέρεται για ένα ποτό/καφέ πριν ή μετά.

* Η Σοφία Ιωάννου είναι Beauty Editor των Madamefigaro.gr και Missbloom.gr

Η Μπομπονιέρα της Βίκυς Χριστοπούλου

Στα δικά μου μάτια η μισή απόλαυση του σινεμά -θερινού και μη- είναι το ποπ κορν. Ύστερα από χρόνια 'μελέτης' και ατελείωτων δοκιμών, η Μπομπονιέρα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας μου με τα καλύτερα θερινά σινεμά της Αθήνας - ναι σε μεγάλο βαθμό για το ποπ κορν και τη μεγάλη ποικιλία ποτών και φαγητών του bar, αλλά όχι μόνο για αυτό.

Σημείο αναφοράς των σινεφίλ των Βορείων Προαστίων, η Μπομπονιέρα αν και βρίσκεται πάνω στο δρόμο, είναι περικυκλωμένη από πράσινο και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πραγματικά "κάπου αλλού", μακριά από τη βοή των café της Λεβίδου. Η ποιότητα του ήχου και της εικόνας είναι επίσης εξαιρετική, βάζοντας ένα ακόμα 'τικ' στη λίστα μου.

* Η Βίκυ Χριστοπούλου είναι Beauty Editor των Harpersbazaar.gr και Missbloom.gr

Το Σινέ Θησείον του Μπάμπη Δούκα

 

Η είσοδος του ιστορικού σινεμά της Αθήνας, στο Θησείο παραμένει ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει ακόμη η γεύση μιας παλιάς καλής εποχής - Photo Credit : Βασίλης Κουτρουμάνος

Posted by Κινηματογράφος Θησειον on Wednesday, October 12, 2011

Δεν θα πρωτοτυπήσω και αμφιταλαντευόμενος μεταξύ αρκετών, θα καταλήξω στο Σινέ Θησείον. Για τον απλούστατο λόγο πως ο όρος 'θερινό σινεμά' δεν αρκεί για να περιγράψει τη γενικότερη εμπειρία σε αυτό. Δεν πας εκεί για να δεις μία ταινία, πας για να ζήσεις το όλο κλίμα, να γίνεις μέρος της φάσης. Είναι ένα πραγματικό τοπόσημο της Αθήνας, συνδεδεμένο με τους πιο ζεστούς μήνες σε αυτήν. Και πάντα θα είναι. Τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Ο Μπάμπης Δούκας είναι Αρχισυντάκτης του Esquire

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr