Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο αυτοκίνητο: είναι παράνομα ή όχι στην Ελλάδα;

Είναι παράνομα ή όχι τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο αυτοκίνητο; Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην Ελλάδα για την τοποθέτησή τους.

Γράφει: Esquire Editors 16 Δεκεμβρίου 2024

Οι μέρες των Χριστουγέννων σίγουρα δημιουργούν μια ευχάριστη και πιο χαλαρή διάθεση σε αρκετούς, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις εκφράζεται με την διακόσμηση του αυτοκινήτου τους με διάφορους τρόπους.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κέρατα ταράνδου που βλέπεις συχνά να προεξέχουν από την οροφή διαφόρων οχημάτων, όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές που δείχνουν να κερδίζουν έδαφος.

Διαβάστε Επίσης

Μια τέτοια είναι και τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που φαίνεται ότι εκτός από τη θέση στο δέντρο, πλέον διεκδικούν με αξιώσεις και μια θέση στα αυτοκίνητα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να επιφέρουν πρόστιμο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η αστυνομία δεν φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα αυτή την τάση και η Πολιτειακή Οδική Αστυνομία του Wyoming υπενθύμισε πρόσφατα στους οδηγούς ότι αυτή η πρακτική είναι παράνομη.

Σε ανάρτησή τους στα social media, οι αρχές αναφέρθηκαν σε έναν κανονισμό που απαγορεύει τη χρήση φωτιστικών ή άλλων συσκευών στα οχήματα, που μπορούν να εμφανίσουν κόκκινο ή μπλε φως.

Η χρήση τέτοιων φωτιστικών είναι επικίνδυνη, καθώς αποσπά την προσοχή του οδηγού, αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και μειώνει τον χρόνο που υπάρχει για την αντίδραση σε μια πιθανή επικίνδυνη κατάσταση. Επίσης, η υπερβολική φωτεινότητα καθιστά δυσκολότερο για τους άλλους οδηγούς να αναγνωρίσουν πότε ένα όχημα φρενάρει.

Διαβάστε Επίσης

Οι οδηγοί στο Wyoming που επιλέγουν να αγνοήσουν τον νόμο και να διακοσμήσουν τα αυτοκίνητά τους με λαμπάκια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 95 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 85 ευρώ αν φορούν ζώνη ασφαλείας. Άσχετο, αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναμφίβολα.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τι ακριβώς ισχύει όμως στην Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα αυτό; Στη χώρα μας λοιπόν, το να τοποθετήσει κάποιος χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου δεν είναι παράνομο, αλλά υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη νομοθεσία περί οδικής κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα:

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν πρέπει να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού ή να καλύπτουν τα φώτα και τα σήματα του αυτοκινήτου (όπως τα φώτα θέσης, τα φώτα φρένων ή τα φλας).

Αν τα λαμπάκια προκαλούν προβλήματα στην ασφάλεια, όπως να θολώνουν τα φώτα του αυτοκινήτου ή να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού να βλέπει ή να γίνεται αντιληπτός, τότε η τοποθέτησή τους μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση φώτων ή φωτεινών διακοσμητικών που αποσπούν την προσοχή των άλλων οδηγών ή δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν τα λαμπάκια αναβοσβήνουν με τρόπο που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή να αποσπάσουν την προσοχή των άλλων οδηγών, μπορεί να θεωρηθούν παράνομα.

Τέλος, τα λαμπάκια θα πρέπει να έχουν ήπιο χρώμα και να μην παραβιάζουν τους κανονισμούς σχετικά με τα χρώματα των φωτεινών σημάτων οδικής κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, τα κόκκινα ή μπλε φώτα που προσομοιώνουν το σήμα της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να θεωρηθούν παράνομα.

Επομένως, αν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια τοποθετηθούν με τρόπο που δεν εμποδίζει την ασφάλεια και δεν προκαλεί πρόβλημα για άλλους χρήστες του δρόμου, δεν είναι παράνομα.

Πηγή: topgeargreece.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

H ομάδα Aston Martin F1 θα έχει για όπλο της και τον ύπνο

Σε ένα άθλημα που τα πάντα κρίνονται στο όριο, στα χιλιοστά του χώρου και του χρόνου, η ομάδα της Aston Martin F1 δεν θα μπορούσε να αφήσει μία τόσο μικρή αλλά και τόσο καθοριστική λεπτομέρεια χωρίς οργάνωση, μιας και ο ύπνος αποτελεί εργαλείο και όχι απλά ξεκούραση. Με ποιόν τρόπο η "sleep tech" θα βελτιώσει την απόδοση των οδηγών της.

Αυτό είναι το πρώτο club στον κόσμο μόνο για ηλεκτρικές Porsche

Οι καιροί αλλάζουν και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο club στον κόσμο αποκλειστικά για ηλεκτρικές Porsche και πρόσφατα έκαναν την πρώτη τους εξότμηση.

Γραφει Αχιλλεας Τσακαλιδης

TAG Heuer Connected Formula 1: Πώς θα έχεις διαφορετικό smartwatch σε κάθε Grand Prix

Στο κορυφαίο επίπεδο εκμεταλλεύεται η TAG Heuer τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία στα smartwatch και με το νέο Connected προσφέρει ένα διαφορετικό ρολόι σε κάθε Grand Prix της F1.

Defender και διάσημοι: Ποιοι έχουν βρεθεί πίσω από το τιμόνι του αναζητώντας περιπέτεια και στυλ

Διάσημες προσωπικότητες του κινηματογράφου, του αθλητισμού, της μουσικής σκηνής και γενικότερα του παγκόσμιου στερεώματος έχουν εκφράσει με τον δικό τους τρόπο τον θαυμασμό τους για το Defender, δείχοντας με τον τρόπο αυτόν την οικουμενικότητα του αυτοκινήτου και τον υψηλό συμβολισμό του στον χαρακτήρα, την ανεξαρτησία και το στυλ.

Τέλος η ηλεκτρική Lamborghini Lanzador: Τι δήλωσε ο CEO

Μετά από μήνες εσωτερικών συζητήσεων και επαφών με πελάτες, η Lamborghini αποφάσισε να παγώσει το αμιγώς ηλεκτρικό project της Lanzador και να στραφεί σε υβριδική λύση.