Γιολάντα Μαρκοπούλου πώς αποφάσισες να ανεβάσεις το εφηβικό hit της Ελλάδας του ’40;

Η σκηνοθέτις καταπιάνεται με το "Eroica" του Κοσμά Πολίτη, το κατεξοχήν "μυθιστόρημα της εφηβείας" της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που βλέπει για πρώτη φορά τα φώτα της σκηνής στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Ρομαντισμός, νιότη, φιλία, έρωτας, ηρωισμός στην πιο ιδεαλιστική μορφή τους. Σ' αυτήν που τείνουν να τους προσδίδουν οι έφηβοι του χθες, ελπίζουμε κι αυτοί του σήμερα, αλλά και εκείνοι του αύριο. Οι έφηβοι της "Eroica" του Κοσμά Πολίτη, που 80 χρόνια μετά "ζουν" ξανά μέσα από τους εφήβους της Γιολάντας Μαρκοπούλου. 

Η σκηνοθέτις και παραγωγός καταπιάνεται με το πιο αγαπητό έργο του Πολίτη, το "μυθιστόρημα της εφηβείας" της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως έχει χαρακτηριστεί η "Eroica" και το μεταφέρει για πρώτη φορά στο θέατρο. Θα το ανεβάσει με μία ομάδα νέων ηθοποιών από 29 Οκτωβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Γιολάντα Μαρκοπούλου πώς αποφάσισες να ανεβάσεις το εφηβικό hit της Ελλάδας του ’40;

Η ιστορία της Eroica εξελίσσεται σε μια φανταστική πόλη χωρίς να ορίζεται επακριβώς ο χρόνος δράσης. Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, ο Λοΐζος και ο Αλέκος θα γνωρίσουν τη Μόνικα.

ΕΡΟΪΚΑ

Την ίδια στιγμή ένα άλλο αγόρι, από την ίδια παρέα, ο Αντρέας θα τραυματιστεί θανάσιμα. Τα δύο αυτά περιστατικά και τα γεγονότα που θ' ακολουθήσουν θα καθορίσουν τις ζωές των ηρώων και θα τους οδηγήσουν στην ενηλικίωση.

ΕΡΟΪΚΑ

Οι ήρωες της Eroica είναι έφηβοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν απολέσει την παιδικότητα τους, ούτε ότι στερούνται ώριμης σκέψης. Ονειρεύονται, συγκρούονται, πεισμώνουν, πληγώνονται, ερωτεύονται και δεν σταματούν στιγμή ν’ αναρωτιούνται για τη θέση τους στον κόσμο. Τους χαρακτηρίζουν διαχρονικές επιθυμίες και αναγνωρίσιμοι φόβοι. Όπως όλοι οι νέοι παλεύουν να είναι αποδεκτοί, αλλά και υπερασπίζονται τη διαφορετικότητά τους, αποζητούν την ερωτική ολοκλήρωση, συχνά και το καταφύγιο της μοναξιάς.

Ιδωμένοι μέσα από μία σύγχρονη ματιά, οι ήρωες είναι αγόρια και κορίτσια σε μια διαρκή αναζήτηση του έρωτα, της ομορφιάς και των ιδανικών. Ο ηρωισμός φιλτράρεται μέσα από την ανάγκη τους να έχουν την δική τους στιγμή ως τραγουδιστές ενός συγκροτήματος που συνεχώς αλλάζει μορφή.

ΕΡΟΪΚΑ

Όταν διάβασα για πρώτη φορά την Eroica ήμουν 16 χρονών, είχα δηλαδή την ηλικία των ηρώων του βιβλίου. Τότε "καταπιανόμασταν με μυστικά που ποτέ δεν θ’ αποκαλυφθούν σε κανέναν, η σκέψη μας φτερούγιζε προς κάποιο μακρινό σημείο...". Τώρα "κάτι καινούργιο ήταν στον αέρα, κάτι άλλαζε -άλλαζαν ίσως τα ιδανικά μας μαζί με τη ζωή. Σκεφτόμαστε όπως ζούσαμε, σκόρπια και ακαταστάλακτα, λιγότερα παιδιάστικα κι όχι ακόμη εφηβικά..". Όπως και ο Κοσμάς Πολίτης έγραψε το έργο μνημονεύοντας τα εφηβικά του χρόνια, έτσι κι εγώ αποφάσισα να το ανεβάσω για πρώτη φορά στο θέατρο για να μιλήσω για μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής, 20 χρόνια μετά.

Το hit της εφηβείας στην Ελλάδα του ’40, αλήθεια γιατί να μας αφορά σήμερα; Οι έφηβοι του τώρα μεγαλώνουν σε μία εποχή που όλα τα όνειρα και τα ιδανικά μοιάζουν να αποδομούνται και να χάνουν το νόημά τους. Μεγαλώνουν σε μία χώρα μπερδεμένη και αποπροσανατολισμένη. Σε μία Ελλάδα που διαρκώς δοκιμάζεται. Πώς οι έφηβοι αυτοί ερμηνεύουν τον ηρωισμό; Ποια είναι τα δικά τους ιδανικά; Οι χαρακτήρες της Eroica ξεχύνονται στο πεδίο της μάχης και παίζουν το παιχνίδι με τους δικούς τους κανόνες. Καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουν τον έρωτα. Και μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, γίνονται τελικά ήρωες.

Τι σημαίνει να είσαι ήρωας; Το θάρρος, το πάθος, ο θάνατος για ένα ιδανικό. Όλες οι έννοιες που εμπεριέχει η ιδέα του ήρωα, μοιάζουν να αντανακλούν μια παλιά εποχή, ένα ξεχασμένο παρελθόν.

ΕΡΟΪΚΑ

"Τα νιάτα μας φτέρωναν τα πόδια και το νου! Ω, να προφτάσουμε και εμείς!", αναφέρεται σε κάποιο σημείο του έργου. Τα όνειρα μας υπάρχουν, αλλάζουν μορφή και μας ακολουθούν ως το θάνατο. Το θέμα είναι να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Για την ώρα, είμαι αφοσιωμένη στο παρόν και στην υπέροχη ευκαιρία που έχω να φέρω στο φως τους ήρωες της Eroica. Εξάλλου κι αυτό ένα όνειρο ήταν για μένα. 


Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας με τη δημιουργική συμβολή του θιάσου
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Εκτέλεση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια υλικού προώθησης: Πάρις Μέξης
Φωτογράφος: Μυρτώ Αποστολίδου

Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύουν ζωντανά οι ηθοποιοί.

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Θέμης Θεοχάρογλου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ελεάνα Καυκαλά, Νικόλας Μίχας, Ευθαλία Παπακώστα, Πάρης Σκαρτσολιάς, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Θάνος Τσακαλίδης.

Info: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, 2103228706. Πρεμιέρα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018. Παραστάσεις έως Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019 (εκτός Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018). Μόνο για 17 παραστάσεις. Δευτέρα-Τρίτη 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ μειωμένο – φοιτητικό / 8 ευρώ ανέργων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης