Ποιος είσαι πραγματικά Damiano David;

Η απόσταση μεταξύ αυτού που φαίνεται και αυτού που είναι στην πραγματικότητα ο τραγουδιστής των Måneskin.

Κατά καιρούς διαβάζουμε σε δημοσιεύματα για κοριτσάκια που παραμιλούν για κάποιο καλλιτέχνη και τις περισσότερες φορές πρόκειται κυρίως για απλές υπερβολές ή αβάσταχτη ανάγκη των μίντια να ασχοληθούν με ένα ακόμη "φρέσκο πρόσωπο" που αύριο, κατά πάσα πιθανότητα δε θα θυμάται κανείς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όντως, έχουμε ένα πραγματικό γεγονός: Ο Damiano David κατάφερε μέσα σε ένα ένα βράδυ να "επεκτείνει" σε ολόκληρη την Ευρώπη τη διασημότητά του και να αναδειχθεί σε sex symbol, μετά από τη σαρωτική νίκη των Måneskin στη φετινή Eurovision.

Παράλληλα, ηρέμησε και όλους εμάς που χρόνια τώρα απογοητευόμασταν όταν βλέπαμε την Ιταλία να επιλέγει επιτυχίες όπως το Soldi του Mahmood, να πηγαίνει στην πηγή και τελικά νερό να μην πίνει. Ανακούφιση και δικαίωση λοιπόν. 

Ποιος είσαι πραγματικά Damiano David;Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Στο μεταξύ, είχαμε χρόνια να εντοπίσουμε ένα wannabe rock 'n roll είδωλο, δεδομένου του ότι πάει καιρός από όταν το εν λόγω είδος μουσικής ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Στην εποχή των social media βέβαια, εντυπώσεις εύκολα δημιουργούνται, αλλά καλλιτέχνες δύσκολα εδραιώνονται στη συνείδηση του κοινού. Τέτοιο είδος ανησυχίας για τον 22χρονο Damiano μάλλον δεν υφίσταται, αφού πατώντας το πόδι του στο Ahoy Arena της φετινής διοργάνωσης διέθετε 1 εκατ. και κάτι ακολούθους στο Instagram. Ήταν ήδη σταρ δηλαδή και παρακάτω βρίσκεις την ιστορία του. 

ManeskinSANDER KONING /ANP/ AFP via Getty Images

Ένα ροκ είδωλο γεννιέται

Μια φορά κι έναν καιρό και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου 1999, ένα αγόρι γεννήθηκε στη Ρώμη με όνειρο να γίνει "roc star", όπως ανορθόγραφα είχε σημειώσει σε ένα χαρτί. Ήρθε στον κόσμο μία ημερομηνία που συνοδευόταν από καλούς οιωνούς, αφού την ίδια ημέρα γενέθλια είχαν ο Elvis Presley και ο David Bowie. Σύμπτωση ή κάρμα, το δικό του παραμύθι στη σύγχρονη εποχή σίγουρα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα πάντα είναι πιθανά και ποτέ δε μπορούμε να ξέρουμε αν ο στόχος μας θα είναι επιτευκτός αν δεν επικεντρωθούμε σε αυτόν και δεν καταβάλλουμε προσπάθεια. 

Damiano DavidSergione Infuso/ Corbis via Getty Images

Το 2016 λοιπόν, ο Damiano αποφάσισε μαζί με δύο συμμαθητές του από το λύκειο στο Monteverde όπου φοιτούσε, να δημιουργήσουν τη δική τους μπάντα. Για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στο Pulse, έναν τοπικό διαγωνισμό για νέα συγκροτήματα έπρεπε να γράψουν δικά τους τραγούδια και φυσικά, να βρουν όνομα. Στο Måneskin (σεληνόφως) κατέληξαν, μετά από πρόταση της ιταλοδανέζας μπασίστριάς τους, Victoria De Angelis.

ManeskinVenturelli/WireImage

Ο David, αν και είχε τα κατάλληλα προσόντα για μία καριέρα στο μόντελινγκ, προτίμησε να μην αποπροσανατολιστεί καθόλου από αυτό που είχε στο μυαλό του. Ως ο μεγαλύτερος της "παρέας" ενθάρρυνε τους υπολοίπους να κάνουν lives ως πλανόδιοι μουσικοί στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης (πχ στη Via del Corso) και μετά από λίγο καιρό όλοι μαζί βρέθηκαν να εντυπωσιάζουν κριτές και κοινό στο ιταλικό X-Factor το 2017.

ManeskinStefania D'Alessandro/:Getty Images

Εκεί, ο Damiano "έχτισε" το fan club του. Παρά τις κάτι παραπάνω από εκκεντρικές εμφανίσεις τους, στα πρότυπα των ροκ σταρ εποχής, ο τραγουδιστής ξεχώρισε για την ιδιαίτερη χροιά και το "χρώμα" που πρόσθετε σε διασκευές πασίγνωστων επιτυχιών.

Για την ιστορία, στο talent show οι Måneskin τερμάτισαν δεύτεροι. Από κει και έπειτα, άνοιξε ο δρόμος προς τη δισκογραφία για τη μπάντα και τα δύο στούντιο albums τους έχουν γίνει πλατινένια και χρυσά, το δεύτερο μάλιστα κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο. Όσο για τη Eurovision, εκεί κατέληξαν όπως όλοι οι ιταλοί συμμετέχοντες, κατακτώντας την πρώτη θέση στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. 

Damiano DavidMarco Piraccini/ Mondadori Portfolio via Getty Images

Damiano DavidSergione Infuso/ Corbis via Getty Images

H πολυσυζητημένη σεξουαλικότητα και η προσωπική του ζωή

Το συγκρότημα -όπως απέδειξε άλλωστε και με το τραγούδι Zitti Ε Buoni στη Eurovision- προσπαθεί μέσα από το στυλ και τη μουσική του να προωθήσει ένα στυλ απελευθερωμένο από ταμπού, προκαταλήψεις και φυλετικές διακρίσεις παντός είδους. Όσο οι "μετοχές" του Damiano σιγά σιγά ανέβαιναν σε... κατακτήσεις τόσο περισσότερο προστάτευε την προσωπική του ζωή. Συνεπώς, ένα πέπλο αμφιβολίας πλανόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις που μεταξύ μας, έτσι κι αλλιώς δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον ίδιο.

Damiano DavidStefania D'Alessandro/Getty Images

Damiano DavidMairo Cinquetti/ NurPhoto via Getty Images

Για κάμποσο καιρό, φήμες ήθελαν τον τραγουδιστή να φλερτάρει με τη Drusilla Gucci, την 26χρονη δισέγγονη του Guccio Gucci. Άλλοι πάλι διέδιδαν ότι είχε δεσμό με τη μπασίστρια του γκρουπ, κάποιοι επίσης ότι ήταν ζήτημα χρόνου να κάνει coming out, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πόνταραν στην αμφιφυλοφιλία του καλλιτέχνη. Εν τέλει, πρόσφατα ο Damiano μέσω instagram σύστησε στους fans του την αρραβωνιαστικιά του και influencer Giorgia Soleri, με την οποία διατηρεί σχέση τα τελευταία 4 χρόνια. 

Τα παρατράγουδα στη Eurovision, το σπασμένο ποτήρι και η κοκαΐνη

Όταν ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision, ο Damiano κέρδισε τα βλέμματα όλων. Λίγο η επιλογή της Ιταλίας να παρουσιαστεί και φέτος, με ένα εντελώς διαφορετικό είδος τραγουδιού από αυτά που μας είχε συνηθίσει, λίγο η δυναμική παρουσία του συγκροτήματος, οι κάμερες ήταν στραμμένες συνέχεια πάνω στους Måneskin, ακόμη και στο "green room". Σε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα, κατέγραψαν τον 22χρονο να σκύβει το κεφάλι του προς το τραπέζι, μία κίνηση που κάποιοι μετέφρασαν ως χρήση κοκαΐνης.

Όσοι γνωρίζουν τα εκ των έσω, ξέρουν πως κάτι τέτοιο είναι πραγματικά αδύνατο να συμβεί. Γιατί ακόμη και χρήστης κοκαΐνης να ήταν όντως, α. δε θα επέλεγε να εκτεθεί σε ένα χώρο που βιντεοσκοπούνταν, β. πάντα κατά την είσοδο των καλλιτεχνών στο χώρο γίνεται εκτεταμένος έλεγχος, παρόμοιος με εκείνον που διεξάγεται στα αεροδρόμια. Θα την είχαν κατάσχει οι αρμόδιοι και η συμμετοχή ενδεχομένως να είχε ακυρωθεί κιόλας.

Damiano DavidMarco Piraccini/ Mondadori Portfolio via Getty Images

Ο ίδιος ο David εμφανίστηκε σχεδόν προσβεβλημένος όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τη νίκη τους, για το περιστατικό που είχε ήδη γίνει viral. Εξήγησε ότι δεν έκανε ποτέ κανείς τους χρήση ναρκωτικών, όπως επίσης ότι ο κιθαρίστας τους, Thomas Raggi είχε σπάσει ένα ποτήρι και ο ίδιος, όταν το συνειδητοποίησε, έσκυψε για να σώσει την κατάσταση. 

Η EBU έσπευσε να απαντήσει στο σάλο δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του τραπεζιού με τα σπασμένα γυαλιά, όπως επίσης διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο τραγουδιστής ζήτησε να υποβληθεί εθελοντικά σε τοξικολογικές εξετάσεις για να λήξει η παραφιλολογία. Ακριβώς το ίδιο, φρόντισε ο David να δηλώσει και στο αεροδρόμιο της Ρώμης, όπου προσγειώθηκε φορώντας γκρι κοστούμι (!) και t-shirt. Του πήγαινε καταπληκτικά παρεμπιπτόντως.

Το μέλλον και η προδιαγεγραμμένη επιτυχία

Ο Damiano ούρλιαξε στο μικρόφωνο αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη Eurovision -όπου κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού και όχι των επιτροπών που τον ανέδειξαν 4ο- ότι το rock'n'roll ποτέ δεν πεθαίνει. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τις τελευταίες δεκαετίες η ροκ σκηνή διανύει χαλεπούς καιρούς και οπωσδήποτε χρειάζεται μία επανεκκίνηση. Άραγε, είναι o Ιταλός o ροκ μεσσίας που θα σώσει την οικουμένη; "Ο κόσμος μιλάει δυστυχώς/ Μιλάει και δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει", λέει ένας στίχος του Zitti E Buoni. Επειδή ο Damiano αναμφισβήτητα θα "αθωωθεί" από τις τοξικολογικές εξετάσεις, ό,τι έχει ζήσει θα το έχει ήδη τραγουδήσει. Και αυτή είναι μία πολλά υποσχόμενη αρχή για ένα διαχρονικό, ροκ είδωλο παγκόσμιου βεληνεκούς.

Damiano DavidMarco Piraccini/Mondadori Portfolio via Getty Images

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.