Ο Dimash Kudaibergen έχει την πιο μεγάλη φωνή στον κόσμο

Το πρώτο του album έγινε πλατινένιο στην Κίνα μέσα σε 37 δευτερόλεπτα, η φωνή του πιάνει 6 οκτάβες, τον συγκρίνουν με την Yma Sumac.

Ποιος είναι Dimash Kudaibergen; Καλύτερα να πούμε τι είναι: Ένα φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Η αρσενική εκδοχή της Yma Sumac. Ο star της οπερατικής pop από το Καζακστάν. Ο άνθρωπος που άφησε τον James Corden, τον RuPaul, την Drew Barrymore και τη Faith Hill με το στόμα ανοιχτό τραγουδώντας μια επιτυχία της Céline Dion στο αμερικανικό talent show The World's Best. Αλλιώς, είναι ο τραγουδιστής με την πιο καλή φωνή στον κόσμο, όπως τον χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ λόγω του ότι αυτή εκτείνεται σε έξι οκτάβες (για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, της Mariah Carey πιάνει 'μόνο' πέντε). Για του λόγου το αληθές και πριν εντρυφήσουμε στην περιπτωσάρα του, ας πέσει ένα βίντεο:

Ο πιο καλός τραγουδιστής

Γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1994 και μητέρα του είναι η σταρ -στη χώρα της- σοπράνο Svetlana Aitbayeva. Σχεδόν 'μωρό' ακόμη, ξεκίνησε να κάνει μαθήματα πιάνου και φωνητικής, καθώς θεωρήθηκε 'γεννημένος μουσικός', με τρομερό μουσικό αφτί. Σε ηλικία έξι ετών κέρδισε την πρώτη θέση σε έναν εθνικό διαγωνισμού πιάνου, ενώ πλέον παίζει επτά μουσικά όργανα.

Ο Dimash Kudaibergen έχει την πιο μεγάλη φωνή στον κόσμοGetty Images

Πραγματικά διάσημος άρχισε να γίνεται στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αφού αναδείχθηκε νικητής σε μια σειρά από μουσικούς διαγωνισμούς στο Καζακστάν, την Ουκρανία και την Κιρζιγία. Το 2013, μάλιστα, ήταν επίσημος καλεσμένος στην Türkçevizyon, την αμφιλεγόμενη τουρκική εκδοχή της Eurovision.

Η διεθνής του καριέρα άρχισε να χτίζεται με έναν τρόπο που, σε κάποια σημεία, θυμίζει εκείνον που ακολούθησε, μισό και βάλε αιώνα πριν, η Νάνα Μούσχουρη: Συμμετέχοντας σε talent shows άλλων χωρών (αντί για διεθνή φεστιβάλ), τραγουδώντας σε πολλές και ενίοτε περίεργες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ιαπωνικά, ρώσικα, γερμανικά, κινεζικά κλπ) και κάνοντας live εμφανίσεις σε χώρες τόσο απομακρυσμένες μεταξύ τους όπως είναι το Τουρκμενιστάν από τη Γαλλία και η Αυστρία από τη Νότια Κορέα.

Η απογείωση ήρθε μέσω Κίνας

Το 2017 άλλαξαν τα πάντα στην καριέρα του χάρη στη συμμετοχή του στην πέμπτη σεζόν της κινεζικής εκδοχής του τηλεοπτικού show I Am a Singer, στο οποίο ήρθε 2ος (η Νάνα Μούσχουρη, όταν εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στη Eurovision με το À force de prier, το 1963, ήρθε 8η). Παρά τη μη-νίκη του, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μούσχουρη, η συμμετοχή του και μόνο του έδωσε την ώθηση για να κατακτήσει όλο τον πλανήτη. 

> Διάβασε ακόμα: Η Rosalía καβάλησε τη μοτοσικλέτα της

Μετά την 'κινεζική εμπειρία', λοιπόν, προσκλήθηκε για να τραγουδήσει στο ίσως πιο αγαπητό μουσικό τηλεοπτικό show της γαλλικής τηλεόρασης, το Les Années Bonheur, σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά της UNESCO στο Παρίσι και στο Φεστιβάλ των Καννών, ως προσκεκλημένος της Eva Longoria. Το 2018, πάλι, τραγούδησε στον τελικό του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Υφήλιος και αναδείχθηκε σε mega star στη Ρωσία.

DIMASH KUDAIBERGENGetty Images

Η κατάκτηση της Αμερικής

Το 2019 ήταν η χρονιά της Αμερικής. Η απόβαση έγινε κι εκεί μέσω της συμμετοχής του σε ένα talent show και πιο συγκεκριμένα στο The World's Best του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Σε αυτό ήταν που τον παρουσίασαν ως τον 'άντρα με τις έξι οκτάβες' και τον 'τραγουδιστή με τη μεγαλύτερη φωνητική έκταση στον κόσμο'. Κι όμως, παρότι ήταν φαβορί, αποφάσισε να αποχωρήσει οικειοθελώς, για να δώσει χώρο σε πιο νέους σε ηλικία συνδιαγωνιζόμενούς του. 

> Διάβασε ακόμα: Η Céline Dion δεν ήταν μόνο η βασίλισσα της κορώνας

Πίσω στην Κίνα, στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους κυκλοφορεί το πρώτο του album με τίτλο iD, που έγινε πλατινένιο μέσα σε 37 δευτερόλεπτα. Κι ενώ συνέχισε να γυρίζει τον κόσμο, η πορεία του ανακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που σήμανε την ακύρωση της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Τον Ιανουάριο του 2021 έδωσε την πρώτη του online συναυλία, το Dimash Digital Show, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά 'στον δρόμο' (οι πιο πρόσφατες συναυλίες του δόθηκαν στη Γερμανία και την Τσεχία) κάνοντας αυτό που ξέρει πιο καλά απ' όλους: Να ανεβοκατεβαίνει τις οκτάβες με την άνεση που 'τσουλούν' τα ασανσέρ στους ουρανοξύστες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος