"Το τελευταίο δέντρο": Μία ταινία μικρού μήκους για την τραγωδία στο Μάτι

Η ζωή των ανθρώπων της πληγείσας περιοχής μετά τη φονική πυρκαγιά.

"Σχεδόν δυο χρόνια πριν η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία σημειώθηκε στο Μάτι της Αττικής, όπου την 23η Ιουλίου 2018 μια δολοφονική πυρκαγιά αφαίρεσε την ζωή τόσο άδικα από τουλάχιστον 102 ανθρώπους. Όλοι μαζί δίνουμε ένα διαφορετικό τέλος χωρίς να ξεχάσουμε κανέναν", γράφει στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Βαγγέλης Νάκης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NAKIS (@v.nakis98) on

Ο νεαρός σκηνοθέτης και η ομάδα του γύρισαν μία μικρού μήκους ταινίας με τίτλο "Το τελευταίο δέντρο", με αφορμή τη μαύρη επέτειο δύο χρόνων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, τη φονικότερη που έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: "Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρωταγωνιστές είναι όλοι οι έφηβοι που συμμετέχουν στην ταινία μικρού μήκους. Απεικονίζονται σκηνές της σημερινής καθημερινότητας αλλά και σκηνές επιμονής και υπομονής καθώς και η συμμετοχή όλων στην "εκδήλωση μνήμης” με το μήνυμα "Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ”.

Στόχος είναι να τονιστεί πως την 23η Ιουλίου 2018 εξελίχθηκε η φονικότερη στην ελληνική ιστορία πυρκαγιά, σε μία από τις πιο μαύρες ημέρες για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Πέρα από τις υλικές ζημιές, 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και το οικοσύστημα της περιοχής υπέστη ανείπωτη καταστροφή εύλογα λοιπόν χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Δυο χρόνια αργότερα, με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή αποτυπώνονται τα γεγονότα και οι μαρτυρίες με σκοπό την ανάδειξη των αιτιών και την πραγματική εικόνα του σήμερα η οποία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα του τότε. "Το Μάτι ζει" και προτρέπουμε κάθε άνθρωπο να επισκεφθεί αυτόν τον όμορφο τόπο ώστε να αντικρίσει και ίδιος την ζωή που έφεραν πίσω οι κάτοικοι της κοινότητας όταν τους στερήθηκε από ανεπανόρθωτα λάθη.

Στέλνουμε σε όλους το μήνυμα "Μην τους λυπάσαι, δεν αξίζουν λύπηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητές και το απέδειξαν στις πιο κρίσιμες καταστάσεις. Κάθε μέρα με τις δράσεις τους επιχειρούν με έναν και μοναδικό σκοπό: Το Μάτι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του".


Σκηνοθεσία: Πέτρος Νικολιντάης, Σωκράτης Πάτσος, Κωνσταντίνος Μόσχος

Φωτογραφία: Νίκος Λαουτάρης, Μίλι Σουλοβάρι, Άρης Μπάσα, Ραφαήλ Λασιθιωτάκης

Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Τζίμας, Πάρης Κάλπος

Make up: Κατερίνα Μούτσιου

Στίχος και φωνή: Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, Γιάννης Τεργιάκης

Βιολιά: Μαρία Καρατζά και Ελένη Ιωαννίδου

Συντελεστές παραγωγής: Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος, Μικαέλα Δεκλερή, Αθηνά Κλήμη, Αναστασία Κατσίλη

Υπόλοιποι συντελεστές: Λύδια Καβαλιέρου | Ασπασία Μπαζίμα | Ηλίας Βρεττάκος | Ανθή Φακιδάρη | Άρτεμις Βρεττάκου | Μάριος Μπιντάκος | Νάντσον Ντάλτρο | Ελίζα Σοφία Μπίτσια | Ελίζα Σαμίου | Βασίλης Αγγελιδάκης | Λάμπρος Κανατάς | Δημήτρης Τόλης |Χάρης Δημόπουλος | Λύδια Χριστουλάκη | Χρύσα Γκούγκου | Αλέξανδρος Κούμπρια | Λάμπρος Παπανικολάου

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ματιού "ΝΑ.Ο.ΜΑ", της εταιρείας "Waterboom Festival" και της εταιρείας ρουχισμού "PRIMO the brand", καθώς επίσης και των Panik Records Entertainment και Epic Music Studio.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος