
"Το τελευταίο δέντρο": Μία ταινία μικρού μήκους για την τραγωδία στο Μάτι
Η ζωή των ανθρώπων της πληγείσας περιοχής μετά τη φονική πυρκαγιά.
"Σχεδόν δυο χρόνια πριν η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία σημειώθηκε στο Μάτι της Αττικής, όπου την 23η Ιουλίου 2018 μια δολοφονική πυρκαγιά αφαίρεσε την ζωή τόσο άδικα από τουλάχιστον 102 ανθρώπους. Όλοι μαζί δίνουμε ένα διαφορετικό τέλος χωρίς να ξεχάσουμε κανέναν", γράφει στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Βαγγέλης Νάκης.
Ο νεαρός σκηνοθέτης και η ομάδα του γύρισαν μία μικρού μήκους ταινίας με τίτλο "Το τελευταίο δέντρο", με αφορμή τη μαύρη επέτειο δύο χρόνων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, τη φονικότερη που έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: "Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρωταγωνιστές είναι όλοι οι έφηβοι που συμμετέχουν στην ταινία μικρού μήκους. Απεικονίζονται σκηνές της σημερινής καθημερινότητας αλλά και σκηνές επιμονής και υπομονής καθώς και η συμμετοχή όλων στην "εκδήλωση μνήμης” με το μήνυμα "Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ”.
Στόχος είναι να τονιστεί πως την 23η Ιουλίου 2018 εξελίχθηκε η φονικότερη στην ελληνική ιστορία πυρκαγιά, σε μία από τις πιο μαύρες ημέρες για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Πέρα από τις υλικές ζημιές, 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και το οικοσύστημα της περιοχής υπέστη ανείπωτη καταστροφή εύλογα λοιπόν χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Δυο χρόνια αργότερα, με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή αποτυπώνονται τα γεγονότα και οι μαρτυρίες με σκοπό την ανάδειξη των αιτιών και την πραγματική εικόνα του σήμερα η οποία διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα του τότε. "Το Μάτι ζει" και προτρέπουμε κάθε άνθρωπο να επισκεφθεί αυτόν τον όμορφο τόπο ώστε να αντικρίσει και ίδιος την ζωή που έφεραν πίσω οι κάτοικοι της κοινότητας όταν τους στερήθηκε από ανεπανόρθωτα λάθη.
Στέλνουμε σε όλους το μήνυμα "Μην τους λυπάσαι, δεν αξίζουν λύπηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητές και το απέδειξαν στις πιο κρίσιμες καταστάσεις. Κάθε μέρα με τις δράσεις τους επιχειρούν με έναν και μοναδικό σκοπό: Το Μάτι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του".
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νικολιντάης, Σωκράτης Πάτσος, Κωνσταντίνος Μόσχος
Φωτογραφία: Νίκος Λαουτάρης, Μίλι Σουλοβάρι, Άρης Μπάσα, Ραφαήλ Λασιθιωτάκης
Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Τζίμας, Πάρης Κάλπος
Make up: Κατερίνα Μούτσιου
Στίχος και φωνή: Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, Γιάννης Τεργιάκης
Βιολιά: Μαρία Καρατζά και Ελένη Ιωαννίδου
Συντελεστές παραγωγής: Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος, Μικαέλα Δεκλερή, Αθηνά Κλήμη, Αναστασία Κατσίλη
Υπόλοιποι συντελεστές: Λύδια Καβαλιέρου | Ασπασία Μπαζίμα | Ηλίας Βρεττάκος | Ανθή Φακιδάρη | Άρτεμις Βρεττάκου | Μάριος Μπιντάκος | Νάντσον Ντάλτρο | Ελίζα Σοφία Μπίτσια | Ελίζα Σαμίου | Βασίλης Αγγελιδάκης | Λάμπρος Κανατάς | Δημήτρης Τόλης |Χάρης Δημόπουλος | Λύδια Χριστουλάκη | Χρύσα Γκούγκου | Αλέξανδρος Κούμπρια | Λάμπρος Παπανικολάου
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Ματιού "ΝΑ.Ο.ΜΑ", της εταιρείας "Waterboom Festival" και της εταιρείας ρουχισμού "PRIMO the brand", καθώς επίσης και των Panik Records Entertainment και Epic Music Studio.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ξενάγηση στην παλλόμενη σκηνή τέχνης της Κυψέλης
Γιατί οι νέοι καλλιτέχνες και οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης επιλέγουν την Κυψέλη; Πώς επιβιώνει και στηρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός χώρος πολιτισμού;
Όσα γνωρίζουμε για το Excellence: 8 Fights, τη σειρά για τον Muhammad Ali
Βασισμένη στη βιογραφία που έγραψε ο δημοσιογράφος Jonathan Eig.
Γραφει Νικος ΠαπαηλιουTo Βασικό Ένστικτο δεν ήταν μόνο ένα σταυροπόδι
Καθόλη τη διάρκεια του ερωτικού θρίλερ, η Sharon Stone 'φωνάζει' ότι αν δεν ήταν εκεί θα ήταν κάπου αλλού, πολύ καλύτερα.
Γραφει Παναγιωτης ΚουσταςΜια βουτιά στο Revolver των Beatles
Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον θρυλικό δίσκο του 1966.
O Bruce Willis δεν ήταν ποτέ απλά ένας ακόμη action hero
Τα 68 του χρόνια κλείνει σήμερα ο πιο cool ηθοποιός action movies, που εδώ και έναν περίπου χρόνο πάσχει από μετωποκροταφική άνοια.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΟι καλύτερες ταινίες του Luc Besson
Ο σκηνοθέτης του Απέραντου Γαλάζιου σήμερα κλείνει τα 63 του χρόνια.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη