Μία ελληνική ταινία στο Φεστιβάλ Animation του Λος Άντζελες

Το Echo, το πρώτο μικρού μήκους animation του Σέργιου Κοτσόβουλου ξεκινά την παγκόσμια πορεία του με το δεξί.

"Πώς θα άλλαζες αν άκουγες μια αντιφατική ηχώ σε ό,τι λένε οι γύρω σου;" Μία ρητορική ερώτηση - αίνιγμα για δυνατούς λύτες που προκύπτει από το Echo του Σέργιου Κοτσόβουλου (Sergio Ko) δίνει τροφή για σκέψη σε όλους μας, αλλά αρχικά σε εκείνους που θα το παρακολουθήσουν για πρώτη φορά στις 4 Δεκεμβρίου στο Los Angeles Animation Festival 2021. Το πρώτο μικρού μήκους animation του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και σκηνογράφου σε μουσική Αντώνη Παλάσκα αποτελεί μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Ιράν και Καναδά και κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα πιο επιδραστικά φεστιβάλ στον κόσμο που μεταξύ άλλων προκρίνουν υποψηφίους για Όσκαρ.


Η πλοκή

Η ταινία διαδραματίζεται σε δύο αντικριστά, ίδια αρχιτεκτονικά διαμερίσματα που φιλοξενούν δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους με αποτέλεσμα και οι προσωπικοί τους χώροι να μη μοιάζουν τελικά. Σὐμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας: "Η Έλλη/Ellie (Αλίνα Κοτσοβούλου) αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές γιατί ακούει μια ηχώ αυτών που -θεωρεί πως- είναι οι σκέψεις των συνομιλητών της. Επιβιώνει χάρη στην σπιτονοικοκυρά της, που αποτελεί το συνδετικό της κρίκο με τον έξω κόσμο. Ο Μάνος/Manu (Δημήτρης Δημόπουλος) μετακομίζει στο απέναντι διαμέρισμα. Μέρα με τη μέρα, οι καθημερινότητές τους αντηχούν η μία την άλλη."

>Διάβασε ακόμη: Γιώργος Λαμπρινός, ένας μοναχικός μπασίστας στον κόσμο του οσκαρικού μοντάζ

Στο μεταξύ, οι αλλαγές στην ψυχολογία της Έλλης επηρεάζουν και διαμορφώνουν αντίστοιχα και τον προσωπικό της χώρο. Η δε εκτενής χρήση split screen και επαναλαμβανόμενων πλάνων των δύο πρωταγωνιστών από τον σκηνοθέτη, σε συνδυασμό με τη μουσική και το sound design του Αντώνη Παλάσκα (Αντώνης Πι - Super Market, Στερεο Νόβα) πραγματοποιείται για να υπερτονιστεί το συναίσθημα απομόνωσης, στρες, ρουτίνας, αλλά και τελικά ανακούφισης όταν επιτέλους συντελείται η ένωσή τους από δύο σε ένα.

Μία ελληνική ταινία στο Φεστιβάλ Animation του Λος Άντζελες

Και λίγη... μετάφραση 

Το Echo είναι ένα έργο "γέννημα” της πανδημίας, που εσκεμμένα αγγίζει τα καίρια ζητήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης που γιγαντώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σέργιος Κοτσόβουλος, "Η ταινία μας σε πρώτο επίπεδο αναφέρεται στην μοναξιά και την περιθωριοποίηση που βιώνει, όποιος διαφέρει. Κατά βάθος όμως, μας παραπέμπει σε όλες αυτές τις φορές που έχουμε νιώσει μόνοι, απομονωμένοι σε ένα σπίτι, απογοητευμένοι από την υποκρισία των ανθρώπων. Η Έλλη μπορεί να νομίζει πώς έχει κάποια υπερδύναμη, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε την αίσθηση της ανειλικρίνειας κάποιου.

Μέσα από αυτή την ταινία ελπίζουμε να φανερώσουμε τους κινδύνους της ψυχικής κατάπτωσης, ειδικά όταν αυτή μας κάνει να αποφεύγουμε την ανθρώπινη επαφή με σκοπό την αυτοπροστασία. Ταυτόχρονα όμως, θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε το ψυχικό σθένος που καταφέρνουμε να κατακτήσουμε όταν γεννιέται η ανάγκη να υπερβούμε (πνευματικά) εμπόδια."

echo poster


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τίτλος: ECHO (Ηχώ)
Σκηνοθεσία: Sergio Ko (Σέργιος Κοτσόβουλος)
Διάρκεια: 11 λεπτά
Έτος: 2021
Είδος: Δράμα, Animation Φορμά: 4Κ
Πρωταγωνιστούν (φωνή): Αλίνα Κοτσοβούλου (Ellie), Δημήτρης Δημόπουλος (Manu)
Σενάριο: Sergio Ko, Ματίνα Γαλατσιάνου, Δημήτρης Σαββαΐδης
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παλάσκας
Σχεδιασμός Χαρακτήρων: Έφη Θεοδωροπούλου, Λευτέρης Φαιδάς
Storyboard: Βασίλης Ευδοκιάς, Sergio Ko , Λευτέρης Φαιδάς
Παραγωγοί: Ashkan Rahgozar, Sergio Ko, Δημήτρης Σαββαΐδης, Σταύρος Σαββαΐδης
Παραγωγή: ADDART, MYSTIC HOUSE STUDIO, PLEASE INSERT COIN, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Λίγα λόγια για το σκηνοθέτη

Ο Σέργιος Κοτσόβουλος (Sergio Ko) είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σκηνογράφος, γνωστός ως "Please Insert Coin” στις παραγωγές του. Στην καριέρα του έως σήμερα έχει ασχοληθεί με πολλούς τομείς της κινούμενης εικόνας, από τη σκηνογραφία σε τηλεοπτικές παραγωγές ("Οτιναναι” ΣΚΑΙ, "The VOICE” ANT1) και σε θεατρικές παραστάσεις ("Ο καιρός των Χρυσανθέμων” Θέατρο ΑΛΦΑ, "Kafka Fragmente” Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) ως την κινηματογράφηση και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ ("Painting with Marble” για το Μουσείο της Ακρόπολης, "Plastic Free Island” για το Plastic Pollution Coalition), ενώ είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα του VR (Virtual Reality) και XR (Expanded Reality) όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, πριν γίνει και μέλος του δημιουργικού γραφείου MALVΙ.

Τα έργα του έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ στη Γερμανία, το Μονακό, τη Γαλλία και τη Μεγ. Βρετανία.

Σέργιος Κοτσόβουλος

Παράλληλα, έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της παραγωγής και του post-production, με κύρια ειδικότητα το animation 2 & 3D (αποτελεί άλλωστε κι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ASIFA Hellas) τόσο σε καλλιτεχνικές δράσεις (installations, εκθέσεις), αλλά και στη διαφήμιση, έχοντας συνεργαστεί με τις περισσότερες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, λαμβάνοντας πληθώρα βραβείων ως μέλος του ολιστικού γραφείου οπτικής επικοινωνίας και φιλμ "WITHIN” (Ermis Awards, ΕΒΓΕ, Digital media awards), στο οποίο ήταν συνιδρυτής, και της ομάδας "ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ” (Χρυσό ΕΒΓΕ γραφιστικής 2016), στην οποία ήταν ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, αλλά και ως ανεξάρτητος δημιουργός.

Μετρώντας (σχεδόν) 20 χρόνια στον οπτικοακουστικό χώρο, ο Σέργιος έχει καταφέρει να αποκτήσει πολύπλευρη εμπειρία σε (σχεδόν) όλους τους τομείς. Ξεκίνησε από το 3d animation, συνέχισε στη σκηνογραφία και μεταπήδησε στα νέα μέσα όπως το VR, αναζητώντας συνεχώς νέες μορφές δημιουργίας και δοκιμάζοντας τα τεχνολογικά όρια. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει σε προηγούμενη συνέντευξή του, "ό,τι κι αν θεωρηθεί σαν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σήμερα μπορεί να είναι παρωχημένο αύριο".

Τα νέα του εγχειρήματα στο χώρο της σκηνοθεσίας και τoυ σεναρίου, από την άλλη, δείχνουν και την πιο εσωστρεφή δημιουργική πλευρά του ως καλλιτέχνης, με θεματολογία που επικεντρώνεται σε κοινωνικά προβλήματα και την ψυχική υγεία. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η νέα του ταινία μικρού μήκους "echo”, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Ιράν και Καναδά, που ξεκινά το Δεκέμβρη τη διεθνή φεστιβαλική της πορεία. Ένα έργο "γέννημα” της πανδημίας, που όχι τυχαία, αγγίζει τα καίρια ζητήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης που βιώσαμε όλοι τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.