Το θρυλικό Blood Simple άλλαξε τη ζωή των αδερφών Coen

38 χρόνια πριν, οι αδερφοί Coen ξεκίνησαν με το δεξί την κινηματογραφική τους πορεία.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 18 Ιανουαρίου 2023

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τα αδέρφια Coen δεν ήταν παρά δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με καταγωγή από τη Μινεσότα που δούλευαν ως βοηθοί στην βιομηχανία του θεάματος. Ο Joel και ο Ethan το 1984 δεν είχαν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια, ωστόσο η φιλοδοξία τους οδήγησε σε μια επιτυχία που τότε έμοιαζε να ήρθε από το πουθενά. Το Blood Simple γράφτηκε εκείνη τη χρονιά και μέχρι την επόμενη μπόρεσαν να βρουν τα χρήματα και τους συντελεστές, με την πρεμιέρα της ταινίας να λαμβάνει χώρα σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 38 χρόνια. 

Λίγα λόγια για την ταινία

Η σκληροτράχηλη, κάπως ανατριχιαστική μαύρη κωμωδία Blood Simple, το ντεμπούτο των Joel και Ethan Coen, κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιανουαρίου του 1985. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Julian Marty (Dan Hedaya), ενός ιδιοκτήτη μπαρ που προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ (M. Emmett Walsh) για να παρακολουθήσει τη γυναίκα του (Frances McDormand). Όταν ο ντετέκτιβ ανακαλύπτει ότι η σύζυγος του Marty τον απατάει με έναν όμορφο μπάρμαν (John Getz), ο Marty προσλαμβάνει τον ντετέκτιβ για να τους σκοτώσει.

Με τον τυπικό -πλέον- τρόπο των αδελφών Coen, η πλοκή δε σε αφήνει να ηρεμήσεις και τα πράγματα καταρρέουν με έναν πολύ μετρημένο τρόπο. Με αφορμή την 38η επέτειό της, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς το Blood Simple μας πρόσφερε τις πρώτες στιγμές του μεγαλείου του πιο πρωτότυπου κινηματογραφικού διδύμου του Χόλιγουντ.

Το θρυλικό Blood Simple άλλαξε τη ζωή των αδερφών CoeniMDB

H ιστορία πίσω από την ταινία

Απόγονοι δύο καθηγητών πανεπιστημίου, ο Joel και ο Ethan Coen ήταν μόλις 29 και 26 ετών αντίστοιχα όταν γύρισαν το Blood Simple. Έγραψαν μαζί το σενάριο και ο Joel, απόφοιτος της σχολής κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλαβε τη σκηνοθεσία, ενώ ο Ethan ήταν ο παραγωγός. Πρωταγωνίστρια ήταν η επίσης άσημη εκείνη την εποχή σύζυγος του Joel και νυν οσκαρούχα, Frances McDormand.

Γυρισμένο στο Τέξας με χαμηλό μπάτζετ το Blood Simple κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance. Βασιζόμενοι στον θόρυβο αυτού του βραβείου, τα ΜΜΕ τρελάθηκαν με τα δύο νεαρά αδέρφια, συγκρίνοντας το ντεμπούτο τους με εκείνο των Orson Welles και Alfred Hitchcock. Ένας θόρυβος που δεν ήταν καθόλου αδικαιολόγητος, όπως φάνηκε από τη συνέχεια τους.  

Μια καριέρα βγαλμένη από παραμύθι

Δύο χρόνια αργότερα, οι Coens επέστρεψαν στη σκηνοθεσία με την αλλόκοτη κωμωδία Raising Arizona (1987), η οποία είχε πιο ελαφρύ τόνο από το Blood Simple και απευθυνόταν περισσότερο στο μαζικό κοινό. Μετά το Barton Fink (1991) και το The Hudsucker Proxy (1994) τα δύο αδέρφια δημιούργησαν το Fargo (1996), μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους, το οποίο χάρισε στην McDormand ένα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και στους Coens άλλο ένα, για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. 

Αν και ταινίες όπως οι cult επιτυχίες The Big Lebowski (1998) και O, Brother Where Art Thou? (2000) απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, οι επόμενες παραγωγές τους, The Man Who Wasn't There (2001), Intolerable Cruelty (2003) και The Ladykillers (2004) δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν κριτικούς και κοινό. Το 2007, όμως, οι Coens επέστρεψαν με την πιο αναγνωρισμένη από τους πάντες επιτυχία τους, το σκληρό γουέστερν No Country for Old Men, με πρωταγωνιστές τους Josh Brolin, Tommy Lee Jones και Javier Bardem. Η ταινία απέσπασε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε τέσσερις από αυτές, μεταξύ των οποίων αγαλματίδια για την καλύτερη σκηνοθεσία (ήταν η πρώτη σκηνοθετική ομάδα που κέρδισε ποτέ Όσκαρ), το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και την καλύτερη ταινία. Ο Bardem πήρε το τέταρτο χρυσό αγαλματίδιο, για τον καλύτερο β' ανδρικό ρόλο. 

Το μεταγενέστερο έργο τους περιλαμβάνει τις ταινίες Burn After Reading (2008), A Serious Man (2009), True Grit (2010), Inside Llewyn Davis (2013), Hail, Caesar! (2016) και The Ballad of Buster Scruggs (2018). Η τελευταία αποτέλεσε το ντεμπούτο τους στο Netflix και απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος