Οι 21 καλύτερες ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τον Tarantino μέχρι τον Spielberg και από τον Alec Guinness ως τον Brad Pitt, όλοι όσοι πολέμησαν στα κινηματογραφικά χαρακώματα.

Αιματηρές εισβολές, ιστορίες προδοσίας, απίστευτα ρομάντζα και αποκρυπτογραφήσεις είναι μόνο μερικά από τα topics που εξετάζουν αυτές οι 21 ταινίες για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  Θα σου δώσουν τα μαθήματα ζωής (ή) και ιστορίας που χρειάζεσαι σαν άντρας.  

Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνονται cult διαμάντια της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής όπως το Κοντσέρτο για πολυβόλα ή το ΟΧΙ με τον Κώστα Πρέκα σε όλο του το μεγαλείο. Αυτά μπορείς να τα βρεις εδώ.

21. Μαύρη Λίστα (Black book, 2006)

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ολλανδικές ταινίες του Paul Verhoeven, με την ιστορία να εξελίσσεται στην Ολλανδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και περιγράφει την πορεία της όμορφης Εβραίας καλλιτέχνιδας Rachel Stein (Carice van Houten), στην προσπάθειά της να φύγει εκτός χώρας μαζί με την οικογένειά της. Κατά τη διάρκεια, πέφτουν σε ενέδρα Γερμανών, είναι η μόνη που σώζεται και μετά γίνεται κατάσκοπος. 

20. Εχθρός προ των πυλών (Enemy at the Gates, 2001)

Jude Law και Ed Harris μπαίνουν στο πετσί των ρόλων τους σαν Vassili Zaitsev και Major König και χαρίζουν μια από τις επικότερες one on one κινηματογραφικές μονομαχίες, σαν ελεύθεροι σκοπευτές του ρωσικού και γερμανικού στρατοπέδου αντίστοιχα, στα χαλάσματα του Stalingrad. 

19. Γράμματα από το Ίβο Τζίμα (Letters from Iwo Jima, 2006)

Η ταινία -που πάει ντουέτο με το Flags of our Fathers (Οι σημαίες των προγόνων μας)- αναφέρεται στη γνωστή αιματηρή μάχη στο ιαπωνικό νησί Ιβο Τζίμα στο τέλος σχεδόν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945), ανάμεσα στους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς. Ο Clint Eastwood καταγράφει με τον φακό του την απέλπιδα προσπάθεια των Ιαπώνων στρατιωτών να κρατήσουν το νησί, μετά την απόβαση χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών. 

18. Και οι 12 ήταν καθάρματα (The Dirty Dozen, 1967)

Ένας συνταγματάρχης διαλέγει δώδεκα βαρυποινίτες ή μελλοθάνατους για να τους χρησιμοποιήσει στην επίθεση ενάντια στην ανώτατη γερμανική διοίκηση. Όποιος από αυτούς τα κατάφερνε και δεν έχανε και τη ζωή του, θα έπαιρνε χάρη. Ο Lee Marvin θέτει λοιπόν υπό τις οδηγίες του απροσάρμοστα παλιόπαιδα όπως ο Charles Bronson, ο John Cassavetes, ο Telly Savalas και ο νεαρός τότε Donald Sutherland.

17. Η αυτοκρατορία του ήλιου (Empire of the Sun, 1987)

Ένα νεαρό αγόρι από την Αγγλία (ο Christian Bale στα ξεκινήματα της καριέρας του) προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ακόμη ένα μάθημα κινηματογράφου από τον Steven Spielberg.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες σειρές του Netflix αυτή τη στιγμή

16. Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα (The Boy in the Striped Pajamas, 2008)

Ο γιος ενός διοικητή στρατοπέδου γίνεται φίλος με έναν συνομήλικό του Εβραίο κρατούμενο. Ο Mark Herman καταγράφει το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, κάτι που το καθιστά ακόμη πιο φρικτό και ακατανόητο.

15. Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here to Eternity, 1953)

Ok, μπορεί η ελληνική απόδοση του τίτλου να μην είναι και η πιο επιτυχημένη, αλλά μιλάμε για μια ταινία, την οποία μιμήθηκε αρκετές φορές στη συνέχεια ο αμερικάνικος κινηματογράφος. Η ταινία του Fred Zinnemann γυρίστηκε την εποχή που οργίαζε ακόμη ο μακαρθισμός και απέσπασε 8 Όσκαρ. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της οι Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr και Frank Sinatra.

14. Ο λοχαγός (The Captain/ Der Hauptmann, 2017)

Στις τελευταίες ημέρες του πολέμου, ένας νεαρός στρατιώτης βρίσκει σε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα τη στολή ενός Γερμανού Λοχαγού. Πριν καλά καλά το καταλάβει, έχει υπό τις διαταγές του μια ομάδα αντρών που είναι διατεθειμένοι να επιβιώσουν με κάθε κόστος. 

13. Η λεπτή κόκκινη γραμμή (The Thin Red Line, 1998)

O Terrence Malick καταγράφει την ωμή πραγματικότητα της αιματηρής μάχης του Γκουαταλκανάλ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας υπό τις οδηγίες του τους  Sean Penn, Woody Harrelson, Jim Caviezel καθώς και την μουσική συμβολή του Hans Zimmer. Ο Martin Scorsese είχε πει για την ταινία ότι πρόκειται "για το κορυφαίο σύγχρονο πολεμικό φιλμ που έχει δει ποτέ".

12. Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην κόλαση (Das Boot, 1981)

Η ταινία του Wolfgang Petersen επικεντρώνεται στη ζωή μέσα σε ένα γερμανικό υποβρύχιο. Πέρα από ένταση και κλειστοφοβία, η ταινία κάνει focus και στην ψυχολογία του πληρώματος, καθώς και τις αποφάσεις που καλείται να πάρει. Fun fact: O Rutger Hauer απέρριψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για χάρη του Blade Runner.

11. Η πτώση (Downfall/ Der Untergang, 2004)

Ο Bruno Ganz δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σαν Αδόλφος, στις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, τον Απρίλιο του 1945 στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, μετά την αντεπίθεση των Σοβιετικών στρατευμάτων. Η ταινία του Oliver Hirschbiegel προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς παρουσιάζει τον Χίτλερ σχεδόν ανθρώπινο, αλλά πολλοί μάλλον παρέβλεψαν την εμμονή να παρασύρει μαζί του όλο το γερμανικό έθνος.

10. Ο πιανίστας (The Pianist, 2002)

Ο Roman Polanski ασχολείται με την αληθινή ιστορία του Πολωνοεβραίου πιανίστα Wladyslaw Szpilman, που κατόρθωσε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας εξαιτίας της φήμης του ως μουσικός και παράλληλα να μείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του. Η υποδειγματική απεικόνιση του Ολοκαυτώματος χάρισαν στην ταινία τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών το 2002, καθώς και πληθώρα άλλων διεθνών επιβραβεύσεων.

> Διάβασε ακόμη: Sam Heughan, ο νέος 007;

9. Η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου (The Longest Day, 1962)

Το κλασικό αριστούργημα του 1962, απέσπασε 5 Όσκαρ, καταγράφοντας όλη την επιχείρηση της απόβασης στην Νορμανδία. Παρότι υπογράφεται από 5 σκηνοθέτες (Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki, Gerd Oswald, Darryl F. Zanuck), ο Zanuck είναι ο πραγματικός δημιουργός του. 

8. Η ζωή είναι ωραία (La Vita è Bella, 1997)

Κατά το πρώτο μισό του φιλμ, αναρωτιέσαι αν βλέπεις στην πραγματικότητα μια πολεμική ταινία, κι αυτό γιατί ο εξαιρετικός Roberto Benigni περνά μια μάλλον ανέμελη καθημερινότητα με τη γυναίκα του και τον γιο του. Αλλά τότε ξεσπά ο πόλεμος και ο πατέρας με τον γιο στέλνονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί, ο Guido θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου ο μικρός να θεωρήσει τον πόλεμο ένα παιχνίδι. Το χιούμορ και το δράμα εναλλάσσονται γρήγορα και ιδανικά σε μια από τις πιο αισιόδοξες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών.

7. Το παιχνίδι της μίμησης (The Imitation Game, 2014)

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ο Alan Turing (Benedict Cumberbatch), μαθηματικός κι αναλυτής, είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, σπάζοντας τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του, και τον συνέλαβαν για "απρεπή συμπεριφορά", κάτι που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του - ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα. Ένα στοιχειωτικό πορτρέτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

6. Άδωξοι μπάσταρδη (Inglourious Basterds, 2009)

Το αποτέλεσμα της ενασχόλησης του Tarantino με τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει περίπλοκους χαρακτήρες, γαμάτους διαλόγους και φυσικά εξαιρετική απεικόνιση βίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατοχική Γαλλία, μια ομάδα εβραιοαμερικανών στρατιωτών, γνωστοί και ως The Basterds επιλέχτηκαν και συγκροτήθηκαν για να σκορπίσουν τον τρόμο στο Γ' Ράιχ, σκοτώνοντας βίαια τους Ναζί. Για την ερμηνεία του, ο Christoph Waltz κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο BAFTA, ενώ η ταινία κατατάσσεται στην 108η θέση των προτιμήσεων του κοινού, βάσει του IMDB.

5. Η λίστα του Σίντλερ (Schindler's List, 1993)

Ακόμη ένα masterpiece του Steven Spielberg: Η πραγματική ιστορία του Γερμανού βιομηχάνου Oskar Schindler που έσωσε 1.300 Εβραίους από το γκέτο της Βαρσοβίας, παρουσιάζοντάς τους ως απαραίτητους ειδικευμένους εργάτες για το Γ' Ράιχ. Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κι όχι μόνο στο πολεμικό είδος, με 7 Όσκαρ. Ο Liam Neeson εξαιρετικός, ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να δείρει όλους τους Ναζί που υπήρχαν.

4. Casablanca (1942)

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φιλμ που φτιάχτηκαν ποτέ και όχι μόνο γιατί ο Humphrey Bogart έδειξε πώς φοριέται το tuxedo. H ταινία επικεντρώνεται στο δίλημμα ενός Αμερικάνου που ζει στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος έχει να επιλέξει μεταξύ της γυναίκας που αγαπάει και της βοήθειας που μπορεί να δώσει σε έναν Τσεχοσλοβάκο αντιστασιακό, σύζυγο της αγαπημένης του, ο οποίος θέλει να διαφύγει από τη γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Γ' Ράιχ. 

3. Ο πορτοκαλί στρατιώτης (Soldier of Orange, 1977)

Paul Verhoeven και Rutger Hauer συνεργάστηκαν το 1977 σε αυτή την ολλανδική παραγωγή. Η υπόθεση αφορά την αληθινή ιστορία του Erik Hazelhoff, ήρωα της Ολλανδικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, που έγινε γνωστός ως πορτοκαλί στρατιώτης. Η ταινία είχε επίσης ένα εξαιρετικό soundtrack.

2. Η γέφυρα του ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai, 1957)

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Pierre Boulle, η αντιμιλιταριστική αυτή ταινία-θρύλος ακολουθεί τις περιπέτειες ενός Άγγλου συνταγματάρχη που για χάρη της πειθαρχίας δέχεται να επιτηρήσει την κατασκευή μιας γέφυρας στο γιαπωνέζικο στρατόπεδο που κρατείται αιχμάλωτος, ενώ παράλληλα ετοιμάζει ένα σχέδιο απόδρασης με τους στρατιώτες του. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και απέσπασε 7 Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας). Το 1997 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε την 13η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

> Διάβασε ακόμη: Τι φέρνει ο Robert Pattinson στο saga του Batman

1. Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan, 1998)

Στην κορυφή ακόμη μιας κινηματογραφικής λίστας, ξανά ο Steven Spielberg, με το πολεμικό δράμα που τοποθετείται χωροχρονικά στην απόβαση της Νορμανδίας και χάρισε στον Spielberg το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και στον Tom Hanks μια υποψηφιότητα για εκείνο του 'Α Ανδρικού Ρόλου. Βασικό story, η αναζήτηση και διάσωση του στρατιώτη Ryan (Matt Damon) -ο οποίος είχε χάσει στον πόλεμο τα άλλα 3 αδέρφια του- από τον λοχαγό Miller και την ομάδα του. Η 25λεπτη σκηνή του ανοίγματος στην παραλία Omaha θα μένει πάντοτε επική και δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες απεικονίσεις σκηνών μάχης όλων των εποχών (και κόστισε, μόνο αυτή, 12 εκατ. δολάρια). 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος