Όλοι βλέπουν το Shadow and Bone, το 'Game of Thrones του Netflix'

Μπράβο, καλωσήρθατε στο σύμπαν των Grisha.

Είναι μία πολύ λογική τακτική αυτή του μικρού καλαθιού όταν ακούμε βαρύγδουπες φράσεις όπως η εξής: "Το Shadow and Bone είναι το νέο Game of Thrones του Netflix". Άλλωστε, είναι καλύτερα να μη θυμηθούμε την απογοητευτική τελευταία σεζόν του δεύτερου. Όπως και να έχει, επειδή οι προσδοκίες έχουν ήδη δημιουργηθεί, ας ρίξουμε μία ματιά στη σειρά που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των θεάσεων του ελληνικού Netflix

H πλοκή

Η νέα sci fi σειρά βασίζεται στην bestseller τριλογία Grisha της Leigh Bardugo που περιγράφει ένα σύμπαν βαλλόμενο από πολέμους. Η ταπεινή και ορφανή πολεμίστρια Alina Starkov ζει στη Ravka, μία χώρα που έχει χωριστεί στα δύο από το Διάσελο των Σκιών, μια ζώνη αδιαπέραστου σκοταδιού όπου παραμονεύουν φτερωτά τέρατα που τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Όταν το τάγμα της Alina δέχεται επίθεση στο Διάσελο και ο καλύτερος φίλος της τραυματίζεται βαριά, εκείνη τον σώζει χρησιμοποιώντας μία υπερδύναμη που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε ότι έχει. 

Όλοι βλέπουν το Shadow and Bone, το 'Game of Thrones του Netflix'DAVID APPLEBY/NETFLIX © 2021

Διαισθανόμενη την ευθύνη που φέρει η ίδια και ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να απελευθερώσει τη Ravka, η Alina αποφασίζει να εκπαιδευτεί ως μέλος της μαγικής ελίτ πολεμιστών Grisha για να μπορέσει να αυτοχαλιναγωγηθεί και να χρησιμοποιήσει σωστά το θείο "δώρο" της. Στην προσπάθειά της αυτή, συνειδητοποιεί ότι τα φαινόμενα απατούν -τουλάχιστον όσον αφορά στους πραγματικούς συμμάχους της- όπως επίσης ότι η μαγεία δεν είναι αρκετή για να μπορέσει να βγει αλώβητη μέσα από την εν λόγω διαδικασία. 

Το καστ

Η σειρά είναι μια παραγωγή του Netflix από την 21 Laps Entertainment και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Jessie Mei Li (Alina Starkov), Archie Renaux (Malyen Oretsev), Freddy Carter (Kaz Brekker), Amita Suman (Inej), Kit Young (Jesper Fahey) και Ben Barnes (Στρατηγός Kirigan).

Τί είναι οι Grisha

Φαντάσου τους Grisha ως τους υπερήρωες της Ravka. Είναι προικισμένοι με υπερδυνάμεις που εν μέρει θυμίζουν λίγο τους X-Men. Είναι οι στρατιώτες του Δεύτερου Στρατού και χρησιμοποιούν τη Μικρή Επιστήμη, δηλαδή ένα συνδυασμό μαγείας και χειρισμού φυσικών στοιχείων. Οι ίδιοι δε μπορούν να δημιουργήσουν κάτι από το τίποτα. Όταν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους, ουσιαστικά "εκμεταλλεύονται" ύλη ή ενέργεια από ό,τι τους περιτριγυρίζει. 

Υπάρχουν τρία τάγματα Grisha: Οι Corporalki, Etherealki και Materialki, οι πρώτοι είναι η ανώτερη βαθμίδα, οι τελευταίοι η κατώτερη. Η Alina και ο Darkling, αν και πιο "προικισμένοι" ανήκουν στους Etherealki.

O Darkling

O Darkling από τη σειρά Shadow and Bone

Είναι ένας μυστηριώδης τύπος που προκαλεί τρόμο σε πολύ κόσμο. Θεωρείται ως ο πιο ισχυρός Grisha όλων των εποχών, αν και όπως προαναφέραμε, είναι Etherealki.

Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Στρατός

Ο Πρώτος Στρατός αποτελείται από τους ανθρώπους της Ravka που υπακούν στο βασιλιά Alexander III. Ο βασιλιάς διαμένει στο μεγάλο παλάτι-βασίλειο της πρωτεύουσας Os Alta. Ο Δεύτερος Στρατός ουσιαστικά είναι οι Grisha που κατοικούν στο μικρό παλάτι-βασίλειο. Παρότι στη θεωρία επίσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία του βασιλιά, στην πράξη υπηρετούν και ακολουθούν πιστά τον Darkling. Τώρα πόσο αφοσιωμένος στον Alexander II είναι ο τελευταίος, δε θα το αναλύσουμε εδώ. Όπως και να έχει, αυτοί οι δύο στρατοί δημιουργήθηκαν με σκοπό την προστασία της Ravka από τους εχθρούς της, τους Fjerdans από το βορρά και τους Shu από το νότο. 

Οι απλοί άνθρωποι

Όσοι δεν είναι Grisha, λέγονται otkazat’sya. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, ο ορισμός για να καταλάβεις, σημαίνει οι "εγκαταλελειμμένοι".

Οι Fjerdans και οι Shu και οι υπόλοιποι

Οι Fjerdans συνήθως είναι ξανθοί με ανοιχτόχρωμα μάτια. Οι Shu θυμίζουν Μογγόλους και Κινέζους, οι Kerch, Ολλανδούς, ενώ οι νομάδες Suli της βορειοδυτικής Ravka είναι κάτι σαν μείξη Ισραηλινών, Ρουμάνων και Νοτιοαφρικανών. Τέλος, οι Zemeni είναι μία φυλή με σκουρόχρωμα δέρμα και οι Kaelish είναι κυρίως ανοιχτόχρωμοι με κόκκινα μαλλιά - μοιάζουν με Ιρλανδούς. 

στιγμιότυπο από Shadow and BoneATTILA SZVACSEK/NETFLIX © 2021

Οι "διαταραγμένες" σχέσεις

Οι Fjerdans μισούν και σιχαίνονται τους Grisha, αντιμετωπίζοντας τις υπερδυνάμεις τους ως αφύσικες και άρα σατανικές. Οι Grisha επίσης, δεν τα πάνε καλά με τους Shu, αλλά ούτε και μεταξύ τους, αφού όπως προαναφέραμε συμπεριφέρονται στους otkazat’sya ως κατώτερα όντα. 

Το νησί των Kerch από την άλλη είναι κάτι σαν την Ελβετία, δεδομένης της ουδετερότητάς του στην παγκόσμια διαμάχη του Grishaverse (του σύμπαντος των Grisha). Οι Zemeni είναι ας πούμε, οι "ειρηνοποιοί" της υπόθεσης, εκείνοι που αποφεύγουν τις διαμάχες και γενικώς, τους πάντες. 

Οι κάπες των Grisha

Καταρχάς, λέγονται Kefta και είναι είδος υβριδικής ρόμπας που φαίνεται σα πανωφόρι. Τη φορούν για να διαχωρίζουν τη "θέση" τους από τους υπόλοιπους που δε διαθέτουν υπερδυνάμεις. Οι Corporalki κυκλοφορούν με κόκκινα kefta, οι Etherealki με μπλε, οι Materialki με μωβ, η Alina με μπλε-χρυσή και ο Darkling με μαύρη. 

Αξίζει να δεις το Shadow and Bone;

Αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία, ενδεχομένως να "χαθείς" λίγο στην πορεία -και γι᾽αυτό γράφτηκε αυτό το κείμενο- όμως, στο τέλος της σεζόν η γεύση είναι θετική. Δε συμφωνούμε με τον παραλληλισμό του με το Game of Thrones, όσο κι αν θα το επιθυμούσε το Netflix, ωστόσο από εμάς είναι "ναι". 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης