Όλοι οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Jeffrey Dahmer

Η μακάβρια περίπτωση του Jeffrey Dahmer έχει τη δική της μεγάλη τηλεοπτική και κινηματογραφική ιστορία.

Οι άνθρωποι, για λόγους που ενδέχεται και να μην είναι της παρούσης το να αναλυθούν, νιώθουν μια έλξη για τις ιστορίες των νοσηρών, αποτρόπαιων ή παράξενων εγκλημάτων, για τις "πρωτοφανείς στα χρονικά" υποθέσεις που συγκλόνισαν μια ολόκληρη χώρα ή και την παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά και για τους serial killers. Αυτό το βλέπουμε στην επιτυχία των crime novels που γίνονται bestsellers, στις ειδήσεις που επιλέγονται να μεταδοθούν από την τηλεόραση, στα podcasts που σκαρφαλώνουν στις πρώτες θέσεις των λιστών με τα κορυφαία επεισόδια π.χ. στο Spotify, στα άρθρα που περνούν το ένα μετά το άλλο στο feed μας στο Facebook. Προφανώς, σε αυτό το soft spot πόνταρε το Netflix για την επιτυχία της docuseries με τα εγκλήματα του Jeffrey Dahmer, παρότι δεν είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ιστορία του "κανίβαλου του Μιλγουόκι" γίνεται αντικείμενο τηλεοπτικής ή φιλμικής μετάπλασης.

Δεν πρόκειται για μυθοπλασία, είναι υπόθεση με πραγματικά θύματα

Ο Dahmer, λοιπόν, από το 1978 έως το 1991 όχι μόνο δολοφόνησε αλλά και διαμέλισε δεκαέξι (τουλάχιστον) ανθρώπους, ενώ όπως όντως διαπιστώθηκε προέβη σε πράξεις κανιβαλισμού και νεκροφιλίας με τα πτώματά τους. Αυτή η ιστορία που "παγώνει το αίμα", όμως, δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας κι εκεί είναι που προκύπτουν οι πολλές ενστάσεις στην εκμετάλλευσή της από τη βιομηχανία του θεάματος: Ήταν μια υπόθεση με πραγματικά θύματα, κάτι που εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα, τα οποία προφανώς ξεπέρασαν και οι έξι ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τον Dahmer στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη, τους οποίους θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Ο Carl Crew στο "The Secret Life: Jeffrey Dahmer" του 1993

Τον Jeffrey Dahmer τον συνέλαβαν το 1991 και δολοφονήθηκε το 1994 (από έναν συγκρατούμενό του). Σε αυτή την ταινία που είναι ολόκληρη διαθέσιμη στο YouTube και τη χαρακτηρίζει η γοητευτική αισθητική των horror b-movies, τον Dahmer τον ενσαρκώνει ο Carl Crew.

Ο Jeremy Renner στο "Dahmer" του 2002

Μέχρι τώρα, αυτή ήταν η πιο γνωστή μεταφορά του έργου στην οθόνη -και πιο συγκεκριμένα τη μεγάλη- ίσως γιατί ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στον Jeremy Renner. Η ταινία, βέβαια, θεωρείται "χλιαρή".

> Διάβασε ακόμα: Η πραγματική ιστορία του Jeffrey Dahmer στο Netflix

Ο Rusty Sneary στο "Raising Jeffrey Dahmer" του 2006

Αυτή είναι η πιο άγνωστη ταινία για την περίπτωση του Αμερικανού serial killer, καθώς δεν βρήκε ευρεία διανομή στις μεγάλες αίθουσες και βγήκε σε DVD δύο χρόνια μετά από την πρώτη της προβολή. Ρόλο κεντρικού μοχλού στην πλοκή παίζουν οι γονείς του Dahmer (τον οποίο ενσαρκώνει ο Rusty Sneary), οι αντιδράσεις τους μετά τη δίκη και καταδίκη του, όπως και τα αισθήματα ενοχής που τους κατέβαλλαν υπό τη γνώση του ότι μεγάλωσαν ένα άτομο που προέβη σε τέτοια τερατουργήματα.

Ο Seth Gable στην 5η σεζόν του "American Horror Story", το 2015

Ο Seth Gable ερμηνεύει το φάντασμα του Dahmer, για μία guest εμφάνιση στο Hotel Cortez τους Λος Άντζελες.

Ο Ross Lynch στο "My Friend Dahmer" του 2017

Η ταινία, που γνώρισε επιτυχία με πρωταγωνιστή τον Ross Lynch, εστιάζει στην εφηβική ηλικία του Dahmer, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο σχολείο και είχε το δικό του fan club.

> Διάβασε ακόμα: Πού βρίσκεται σήμερα ο αδερφός του Jeffrey Dahmer

Ο Evan Peters στο "Dahmer" του 2022

Πλέον μιλάμε με όρους φαινομένου, καθώς το docuseries του Netflix, με πρωταγωνιστή τον Even Peters, έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τον serial killer, νεκρόφιλο και κανίβαλο πρωταγωνιστή της, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο και πώς πρέπει ή δεν πρέπει να προβάλλονται οι αληθινές ιστορίες εγκληματιών όπως ο Dahmer.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.