The Devil Next Door: Στο κυνήγι ενός περιβόητου Ναζί

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix παρουσιάζει το πώς ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης που ζούσε στο Κλίβελαντ βρέθηκε κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

"Ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν ένας από τους πιο μοχθηρούς ανθρώπους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Γη. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που στεκόταν έξω από το θαλάμους αερίων με ένα σπαθί κι έκοβε τα στήθη των Εβραίων γυναικών" ακούμε στα πρώτα εναρκτήρια δευτερόλεπτα του The Devil Next Door, του νέου ντοκιμαντέρ του Netflix. Ο "Ίβάν” ήταν ο πλέον περιβόητος  φύλακας στο  Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα· εκεί, δηλαδή, όπου περίπου 900 χιλιάδες Εβραίοι, Πολωνοί και Ρομά έχασαν τη ζωή τους με φρικιαστικό τρόπο.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η κάμερα μεταφέρεται στο 1986 και το Κλίβελαντ. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία με μία πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών; Κάπου, εδώ, είναι που ξεκινά ένα απίστευτο γαϊτανάκι στο οποίο εμπλέκονται το κράτος του Ισραήλ, οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι αμερικανικές δικαστικές αρχές. Γιατί, όπως είναι γνωστό, δεν ήταν λίγοι οι εγκληματίες Ναζί που προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - με πρώτο από όλους τον Adolf Eichmann, τον οποίο συνέλαβε η Μοσάντ στις αρχές των 60s.

Ο John Demjanjuk ήταν ένας φιλήσυχος Αμερικανός, πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος της Ford που ζούσε σε μία συνοικία του Κλίβελαντ και δεν είχε προκαλέσει ποτέ κανέναν με τη συμπεριφορά του. Το αντίθετο, αφού εύκολα θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ως υπόδειγμα οικογενειάρχη. Όταν, όμως, οι διεθνείς έρευνες που προσπαθούσαν να ξετρυπώσουν κρυμμένους Ναζί έφτασαν στο κατώφλι του σπιτιού του, έγινε, όχι άδικα και μέσα σε μία νύχτα, το συνώνυμο του Διαβόλου για τους απανταχού Εβραίους του πλανήτη.


Τα γεγονότα που ακολούθησαν τάραξαν συθέμελα τόσο τις Η.Π.Α όσο και το Ισραήλ για τελείως διαφορετικούς όμως λόγους.


Όπως μαθαίνουμε στο νέο ντοκιμαντέρ (από τους παραγωγούς του εξαιρετικού Wild, Wild Country) του Netflix, το πρόσωπό του είχε αναγνωρίσει ένας από τους λίγους επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Πολωνίας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν τάραξαν συθέμελα τόσο τις Η.Π.Α όσο και το Ισραήλ για τελείως διαφορετικούς όμως λόγους.

The Devil Next Door: Στο κυνήγι ενός περιβόητου Ναζί
H ταυτότητα φύλακα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αυτή που πρόδωσε τον Demjanjuk.

Το The Devil Next Door περιέχει σκηνές από τις δίκες που κόβουν την ανάσα

Στην Αμερική το βασικό ερώτημα υπήρξε το πώς είναι δυνατόν να βρίσκουν στο έδαφός της καταφύγιο εγκληματίες πολέμου. Πόσοι άλλοι Ναζί κρύβονταν στις φιλήσυχες συνοικίες των Η.Π.Α; Για τους Ισραηλινούς, όμως, το διακύβευμα ήταν τελείως διαφορετικό: Η ανακάλυψη του "Ιβάν του Τρομερού" ήταν ιδανική ευκαιρία να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης θηριωδίας όλων των εποχών. Εκείνοι, δηλαδή, που είχαν γεμίσει με ανοικτές πληγές το σώμα του Ισραήλ. 

Το The Devil Next Door περιέχει σκηνές από τις δίκες του Demjanjuk (ο οποίος έχασε σχεδόν αμέσως την αμερικανική υπηκοότητα και εκδόθηκε στο Ισραήλ με πιο πιθανή κατάληξη τη θανατική καταδίκη) που κόβουν την ανάσα. Οι περιγραφές των ελάχιστων επιζώντων της Τρεμπλίνκα σου σφίγγουν το στομάχι· ο σαδισμός των φρουρών έφτανε σε τέτοια σημεία διαστροφής που οι εικόνες της Μεσαιωνικής Κόλασης δεν είναι αρκετές για να τον περιγράψουν.

"Γιατί τους σκότωσες;" αναρωτιέται ξανά και ξανά ενώπιον του δικαστηρίου ένα θύμα της θηριωδίας των Ναζί. "Τόσα χρόνια μετά, δεν μπορώ να ξεφύγω από τον Ιβάν τον Τρομερό, τον βλέπω κάθε βράδυ στα όνειρά μου" ακούμε σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ. Με δάκρυα στα μάτια, ένα άλλο θύμα δεν μπορεί να ξεχάσει ένα κοριτσάκι που βγήκε ζωντανό από τον θάλαμο αερίων ζητώντας τη μητέρα του, λίγο πριν το εκτελέσουν εν ψυχρώ.


Τα στοιχεία ενάντια στον Demjanjuk ήταν συντριπτικά. Το πώς όμως εξελίχθηκε η υπόθεσή του, είναι κάτι που καλύτερα να παρακολουθήσεις στην οθόνη σου.


"Είναι ο διάβολος" λέει ο πιο οργισμένος από τους μάρτυρες κατηγορίας που είναι πεπεισμένος ότι αναγνώρισε τον δυνάστη του στο πρόσωπο του Demjanjuk. Ο τελευταίος κοιτά ατάραχος. Σαν όλα αυτά να μην του προκαλούν κανένα συναίσθημα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει στην κάμερα, είναι αθώος κι όλο αυτό ένα τρομερό μπέρδεμα. 

The devil next door 3Τα στοιχεία ενάντια στον Demjanjuk ήταν συντριπτικά. Το πώς όμως εξελίχθηκε η υπόθεσή του, η όποια καλυπτόταν από όλες τις τηλεοράσεις το κόσμου, είναι κάτι που καλύτερα να παρακολουθήσεις στην οθόνη σου. Το σασπένς, οι εναλλαγές, οι συνεντεύξεις των δικηγόρων υπεράσπισης και κατηγορίας, οι καταθέσεις των μαρτύρων που γλίτωσαν από τους Ναζί έχοντας χάσει όμως όλη τους την οικογένεια, καθώς και ο ίδιος ο κατηγορούμενος συνθέτουν ένα συγκλονιστικό δικαστικό θρίλερ - που, όμως, δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Εκείνο, τελικά, που μπορεί να κρατήσει κανείς ήδη από πρώτα λεπτά του The Devil Next Door είναι το πώς με κάποιον παράξενο τρόπο οι εγκληματίες πολέμων παραμένουν πολλές φορές ατιμώρητοι. Κρύβονται κάτω από νέες ταυτότητες και ξεκινούν νέες ζωές λες και το ποινικό τους μητρώο είναι λευκό. Δεν είναι άλλωστε και λίγοι οι βασανιστές της Χούντας που δεν πέρασαν ούτε μία μέρα στη φυλακή. Γιατί, τελικά, κάποιες φορές ο Διάβολος μπορεί να βρίσκεται μερικά βήματα παρακάτω, στο διπλανό διαμέρισμα, κρυμμένος κάτω από μία μάσκα υπεράνω υποψίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.