Στο μυαλό ενός καταδικασμένου δολοφόνου

O Aaron Hernandez ήταν ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης του american football. Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix εξετάζει τη μεταμόρφωσή του σε κτήνος που αφαιρούσε ζωές.

Ύψος 188 εκατοστών, βάρος 111 κιλών γεμάτων μυς, απίστευτη ταχυδύναμη, σχεδόν άτρωτος μέσα στο γήπεδο, με απίστευτη όρεξη για δουλειά και επιτυχίες. Ο Aaron Hernandez επιλέχθηκε πολύ χαμηλά στο draft του ΝFL για το 2010, αφού οι υποψίες για τον προβληματικό χαρακτήρα τρόμαξαν τις ομάδες, για να εξελιχθεί μέσα σε λίγο καιρό σε σημείο αναφοράς για τους New England Patriots, μία από τις καλύτερες ομάδες της λίγκας που είχαν στις τάξεις τους τον ίσως κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, Tom Brady. Αυτό, όμως, ήταν απλά η αρχή του τέλους για τον πολλά υποσχόμενο Hernandez. Η σταδιακή πτώση του στην άβυσσο είναι μία πραγματική ιστορία που, ως συνήθως, ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.

Τι ήταν εκείνο, όμως, που οδήγησε τον νεαρό παίκτη του american football να μεταμορφωθεί σε στυγνό δολοφόνο που αφαιρούσε ζωές χωρίς δεύτερη σκέψη; Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez, εξετάζει την παράξενη ιστορία ενός ανθρώπου που κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει το τι ακριβώς τον ώθησε μέχρι τον φόνο.

Στο μυαλό ενός καταδικασμένου δολοφόνου

Στον φακό ο Hernandez θυμίζει πραγματικό θηρίο με αγγελικό πρόσωπο

Αρκετά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στα τρία επεισόδια του docuseries είναι πιθανόν λίγο πολύ γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για έναν Ευρωπαίο θεατή, όμως, που με δυσκολία αντιλαμβάνεται το πώς ακριβώς παίζεται το american football, τα πάντα είναι καινούργια: Οι super stars του αθλήματος, τα ασφυκτικά γεμάτα στάδια, οι εκθαμβωτικές μαζορέτες, το Super Bowl αλλά και το γεγονός ότι στις Η.Π.Α οι Κυριακές είναι, ουσιαστικά, αφιερωμένες στο NFL. Κάτι, δηλαδή, που ισχύει και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Hernandez, τα οποία ακούγονται καινούργια, μιας κι ελάχιστα πράγματα είχαν φτάσει, μέχρι στιγμής, στα αυτιά μας, .

Έτσι, καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ρίξει φως στα έργα και τις ημέρες αυτού του παραστρατημένου νεαρού super star, η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη, η μία συνωμοσία μοιάζει να κρύβεται μέσα στην άλλη ενώ παράλληλα εγείρονται όλο και περισσότερο καυτά ερωτήματα για την υποκρισία τόσο του επαγγελματικού αθλητισμού όσο, τελικά, και της ίδιας της κοινωνίας - κάποια πράγματα είναι γνωστά, απλά καλό είναι να μη λέγονται, κανείς δεν χρειάζεται να τα σκαλίζει.

Aaron Hernandez 2

Ο φόνος του στενού του φίλου, Odin Lloyd, το 2013 στην αρχή δεν δείχνει να βγάζει κανένα νόημα

Στον φακό ο Hernandez θυμίζει πραγματικό θηρίο με αγγελικό πρόσωπο. Το γυμνασμένο υπέρ του δέοντος σώμα του, σε συνδυασμό με τα άπειρα τατουάζ, σε κάνουν να πιστέψεις ότι μεγάλωσε σε κάποιο γκέτο. Κι όμως, το Μπρίστολ του Κονέκτικτατ δεν είναι το Κόμπτον του Λος Άντζελες, ούτε κάποια κακόφημη λεωφόρος της Νέας Υόρκης. Η περιοχή, μάλιστα, που βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Hernandez ήταν από εκείνες τις φιλήσυχες γειτονιές που για να μπλέξει κανείς θα έπρεπε να το ψάξει. Τα τέρατα που βασάνιζαν τον Aaron δεν βρίσκονταν έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του αλλά περισσότερο μέσα σε αυτό.

Η δολοφονία του στενού του φίλου, Odin Lloyd, το 2013 στην αρχή δεν δείχνει να φαίνεται να βγάζει κανένα νόημα. Ο Hernandez τα είχε όλα: Καριέρα, οικογένεια, σύζυγο, μία νεογέννητη κορούλα, την αγάπη του κόσμου, μία έπαυλη 600 τ.μ, 40 εκ. δολάρια να τον περιμένουν από το παχυλό συμβόλαιο που είχε μόλις υπογράψει. Γιατί να κάνει κάτι τόσο απάνθρωπο και -κυρίως- τόσο απερίσκεπτο;

Aaron Hernandez 3

Οι πραγματικές αιτίες που λειτουργούν ως απαντήσεις βρίσκονται στα καταπιεσμένα παιδικά χρόνια, σε ένα κομμάτι της σεξουαλικότητάς του που ήθελε κανείς να μη γνωρίζει, στην ενασχόλησή του με το πιο βίαιο ομαδικό άθλημα στον πλανήτη, στα πολλαπλά χτυπήματα και διασείσεις που είχε υποστεί στο κεφάλι, στην χρήση ουσιών αλλά και στην ατιμωρησία στην οποία εθίστηκε μέσα από το σύστημα του american football - οι νεαροί star μπορούν πάντα να τη γλιτώσουν, ακόμα κι όταν καταστρέφουν το τύμπανο ιδιοκτήτη bar με μία μπουνιά μόνο και μόνο επειδή εκείνος τους ζήτησε να πληρώσουν τα ποτά τους.


"Ήμουν το πιο ευτυχισμένο παιδί του κόσμου κι εσύ με κατέστρεψες" τον ακούμε να φωνάζει στη μάνα του, μέσω τηλεφώνου, ενώ βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.


"Ήμουν το πιο ευτυχισμένο παιδί του κόσμου κι εσύ με κατέστρεψες" τον ακούμε να φωνάζει στη μάνα του, μέσω τηλεφώνου, ενώ βρίσκεται προφυλακισμένος. Ο αυταρχικός Πορτορικανός πατέρας που υπήρξε star του κολλεγιακού πρωταθλήματος στο american football, η τρομαγμένη μάνα που δεν μπορούσε να προστατέψει τα παιδιά της από τους ομηρικούς συζυγικούς καυγάδες, η παράξενη σχέση που είχε αναπτύξει με την αρκετά μεγαλύτερη από εκείνον ξαδέρφη του (μία σχέση μητέρας-γιου) αλλά και οι διάφοροι σκιώδεις χαρακτήρες που μπαινόβγαιναν στη ζωή του μοιάζουν σαν να δημιούργησαν το εύφορο έδαφος για τη μεταμόρφωση του Aaron Hernandez σε στυγνό δολοφόνο.

Tom Brady Aaron Hernandez

Μήπως οι στυγνοί δολοφόνοι δεν είναι απλά δαίμονες σταλμένοι στην Γη αλλά προϊόντα της ίδιας της κοινωνίας;

Χασίς, skunk, σκληρά παυσίπονα ενάντια στους πόνους, ατέλειωτες ώρες προπόνησης, απίστευτες επαγγελματικές απαιτήσεις από τους Patriots, βαθιά ψυχολογικά τραύματα, τρομερές ανασφάλειες που αναγκαζόταν να κρύβει είτε κάνοντας τους πάντες να γελούν είτε με απίστευτες εκρήξεις θυμού που -όπως αποδείχθηκε- μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον φόνο. Ακόμα και στη φυλακή, αντί οι δεσμοφύλακες να προστατεύουν τον διάσημο κρατούμενο από τους άλλους φυλακισμένους, κατέληξαν να φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητα των τελευταίων.

Τα ξεσπάσματα του Hernandez θύμιζαν τα ξεσπάσματα του Bronson, του ίσως βιαιότερου κρατούμενου που πάτησε ποτέ το πόδι του στις αγγλικές φυλακές και η ζωή του μεταφέρθηκε στο σινεμά με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy. Ήταν, όμως, τελικά θύτης ή θύμα; Η αμερικανική δικαιοσύνη -όπως θα δεις στο ντοκιμαντέρ- αποφάνθηκε αναλόγως. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήταν δολοφόνος και μάλιστα στυγνός. Εκείνο, όμως, που τελικά καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια το docuseries του Netflix είναι ακόμα πιο σκληρό: Μήπως οι στυγνοί δολοφόνοι δεν είναι απλά δαίμονες σταλμένοι στην Γη αλλά προϊόντα της ίδιας της κοινωνίας;

Aaron Hernandez 6

Στην περίπτωση μάλιστα του Hernandez, το success story του NFL σε συνδυασμό με την ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία μοιάζουν σα να οδήγησαν ένα ανασφαλές παιδί με σκληρά ψυχικά τραύματα να πατήσει την σκανδάλη. Ξανά και ξανά μέχρι και οι τελευταίοι δαίμονες να φύγουν από το κεφάλι του. Ένα δυστύχημα που όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να τον αθωώσει.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης