6 δυνατά αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix

Ιδανικά υποκατάστατα στην έλλειψη αθλητικής δράσης.

Τις τελευταίες μέρες, όσοι αγαπήσαμε κάποτε την πορτοκαλί μπάλα, ζούμε και αναπνέουμε στους ρυθμούς του The Last Dance. Το νέο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Netflix ακολουθεί τον Michael Jordan και τους θρυλικούς Chicago Bulls στo τελευταίο τους πρωτάθλημα (με τα απαραίτητα flash backs φυσικά) και στον ίσως μεγαλύτερό τους θρίαμβο. Όχι άδικα, έχει γίνει talk of the town σε όλον τον πλανήτη, αφού ακόμα και θεατές που δεν ξέρουν καλά καλά τους κανόνες του μπάσκετ δηλώνουν μαγεμένοι.

Σε αυτήν τη δύσκολη φάση που περνάμε, όπου υπάρχει παντελής απουσία αγωνιστικής δράσης, το The Last Dance ήταν το καλύτερο αντίδοτο στη μεγάλη έλλειψη που βιώνουμε. Τι άλλο όμως μπορείς να δεις για να καλύψεις το κενό; Ακολουθούν μερικά από τα πιο δυνατά αθλητικά ντοκιμαντέρ που μπορείς να βρεις στη συχνότητα του Netflix.

Pedal the world

Push the pedal to the metal είναι η φράση που ενώνει όλους τους petrolheads, καθώς ονειρεύονται drifts στο Τόκιο με θέα ουραανοξύστες και neon διαφημίσεις. Στην ακριβώς αντίπερα όχθη αυτής της λογικής βρίσκεται ο Felix Starck: Mία καταγραφή 18 χιλιάδων χιλιομέτρων με ποδήλατο, μέσα από 22 διαφορετικές χώρες, σε στιγμές γεμάτες ταξιδιωτική περιπέτεια που αποθεώνουν το escapism και την αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης.

Senna

Ayrton Senna δια χειρός Asaf Kapadia ή αλλιώς η συνάντηση δύο κορυφαίων σε ένα από τα καλύτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Για τον Βραζιλιάνο τα λόγια είναι περιττά, αφού μπορεί άλλοι πιλότοι να έχουν περισσότερα πρωταθλήματα, κανείς όμως δεν είχε ποτέ τη μαγική σύνδεση που διατηρούσε ο Senna με το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του και μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο στην πίστα της Ίμολα. O Βρετανός σκηνοθέτης από την άλλη, εκτός από το Senna, έχει άλλο ένα αριστούργημα στο βιογραφικό του: Το πρόσφατο Diego Maradona (2019) με τις περιπέτειες του μεγάλου Ντιεγκίτο.

Iverson

Ένα όνομα, μια ιστορία, μία πολύ εμβληματική φάση: Tελικοί του NBA για το 2001, ο Allen Iverson κάνει cross over ντρίμπλα, ο άτυχος Tyronn Lue ψάχνει να δει τι έγινε, μπουρδουκλώνεται, πέφτει κι ο ηγέτης των Sixers, αφού βάζει το καλάθι με jump shoot, περνά από πάνω του πατώντας βροντερά τα αθλητικά του παπούτσια στο παρκέ, δηλώνοντας πιο έτοιμος από ποτέ. Μπασκετική αλητεία; Μάλλον, όχι. Πολύ απλά άλλη μια μέρα από τη μεγάλη και χωρίς συμβιβασμούς ζωή αυτού του απίστευτου τύπου. Μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την αφιλτράριστη τη ζωή και τους αγώνες ενός πολύ διαφορετικού super star.

Sunderland 'Til I Die

Ο τίτλος μιλάει από μόνος του: Αγνή, βρετανική αγάπη (ή μήπως τρέλα) για το ποδόσφαιρο μακριά από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που σπαταλιούνται από ξένους μεγιστάνες και ολιγάρχες στον βωμό της Premier League. Τι ακριβώς όμως παρακολουθούμε; Τα έργα και τις ημέρες ενός όχι και τόσο μεγάλου ποδοσφαιρικού club, μέσα από τη ματιά μίας "αδιάκριτης" κάμερας που μπαίνει παντού (από τα αποδυτήρια μέχρι το γραφείου του Προέδρου) στην προσπάθειά του να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Τρομερές φάτσες, απίστευτα σκηνικά, μυθικές παρεξηγήσεις και μία πορεία όπου όλα -τι περίεργο;- αντί να πηγαίνουν κατ' ευχήν, πηγαίνουν κατά διαόλου. 

Team Foxcatcher

Αν δεν έχεις δει την ομώνυμη ταινία του 2014 με τον εξαιρετικό Steve Carell καλό είναι να πατήσεις πρώτα εκεί το play. Στη συνέχεια, μπορείς να επιστρέψεις εδώ, για μία αθλητική ιστορία μυστηρίου πολύ σκληρή για να είναι αληθινή. Και όμως, η περίεργη σχέση του ολυμπιονίκη παλαιστή Dave Schultz και του πολυεκατομμυριούχου -αλλά τρομερά καταπιεσμένου ψυχολογικά- John Du Pont συνεχίζει να συγκλονίζει μέχρι σήμερα, τόσο με την αφήγησή της όσο και με την ολέθρια κατάληξη που είχε.

Ιcarus

H ποδηλασία στην Ελλάδα θεωρείται εύκολη, ελάχιστα ανταγωνιστική και καθόλου friendly για την τηλεόραση. Αυτό, όμως, είναι πολύ απλά δεν είναι αλήθεια. Πώς είναι, λοιπόν, να ντοπάρεσαι για αγώνες ποδηλάτου; Ο σκηνοθέτης Bryan Fogel έκανε το πείραμα και βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο: Συνδέθηκε με τη βιομηχανία των αναβολικών που βασίλευε, μέχρι πρότινος, στη Ρωσία κερδίζοντας ένα Όσκαρ στην πορεία. Το Icarus δεν είναι απλά ένα αθλητικό ντοκιμαντέρ, είναι μία αποκαλυπτική έρευνα για τα κακώς κείμενα του αθλητισμού και ένα τηλεοπτικό προϊόν πολύ κοντά στα true crime shows

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης