Ο Enes Kanter τα είπε όλα για την Αγία Σοφία

Ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας δε διστάζει να τα βάλει και πάλι με τον Erdogan.

Ο Recep Tayyip Erdogan έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια έναν υπέρμετρο τουρκικό εθνικισμό, κάτι άλλωστε που είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο μετά τις τελευταίες του κινήσεις και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δυστυχώς για την ίδια την κοινή λογική, πολλοί Τούρκοι αθλητές τάσσονται φανατικά υπέρ του, την ίδια στιγμή που οι δημοκρατικοί χώροι στη γείτονα χώρα είναι περιορισμένοι, η πολιτική αντιπολίτευση εξοστρακισμένη και όποιος κριτικάρει τον σουλτάνο κινδυνεύει με φυλάκιση. 

Γενικότερα, το να πάει κάποιος κόντρα στον Erdogan έχει τεράστιο κόστος, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Ευτυχώς, σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν πάντοτε τύποι σαν τον Enes Kanter. Ο δημοφιλής Τούρκος μπασκετμπολίστας και σέντερ των Boston Celtics είναι μία από τις περιπτώσεις αθλητών που δε διστάζουν να τοποθετηθούν υπέρ των αδυνάτων και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Υπενθυμίζουμε πως ο Kanter έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν τον Erdogan ως Hitler της εποχής μας, δεν έχει μιλήσει με την οικογένειά του για 6 χρόνια, τα αδέρφια του δεν μπορούν να βρουν δουλειά στην Τουρκία και ο πατέρας του βρισκόταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες στη φυλακή εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Για τον ίδιο υπάρχει απαγόρευση ταξιδιού προς τη χώρα του ενώ πολλές φορές έχει απειληθεί ακόμη και η ίδια του η ζωή από τους Ερντογανικούς. Ο ίδιος, κυριολεκτικά, σώθηκε χάρη στο μπάσκετ, έχοντας μια σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ.

Ο Enes Kanter τα είπε όλα για την Αγία Σοφία

Ο 28χρονος αθλητής μίλησε αυτή τη φορά για τη σκανδαλώδη απόφαση του σουλτάνου να αλλάξει το status ενός εκ των σημαντικότερων συμβόλων της Ορθοδοξίας, μετατρέποντάς το σε τζαμί: "Ο Erdogan χρησιμοποιεί το Ισλάμ  για να εξασφαλίσει ψήφους στις εκλογές του 2023. Οι κινήσεις του έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και πιστεύω πως είναι ένα από τα παιχνίδια του, μία απολύτως πολιτικά υποκινούμενη κίνηση".

ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ 2

Ο Kanter συμπλήρωσε ακόμη πως "η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει όλους μας. Είμαι μουσουλμάνος, αλλά σέβομαι τους άλλους, τις άλλες θρησκείες, τις άλλες κουλτούρες, τις άλλες χώρες. Αν ήταν άλλος Πρόεδρος ή πρωθυπουργός και έκανε το ίδιο πράγμα, θα έλεγα ακριβώς τα ίδια. Υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή Καθολικοί που ζουν σ' αυτή την περιοχή, επομένως πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους".

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Kanter ανέφερε ακόμη: "Αυτό που γίνεται με την Αγία Σοφία είναι ένα μεγάλο πολιτικό show. Θέλω πολύ να πω στον ελληνικό λαό ένα "ευχαριστώ", που φέρθηκαν τόσο καλά στους πρόσφυγες, είμαστε γείτονες και τους ευχαριστώ".

 


φωτογραφίες ©Getty Images
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.