Τι ισχύει μέχρι τώρα για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη

Τύμπανα πολέμου στην αφρικανική χώρα, με τον στρατηγό Χαφτάρ να στέλνει μαχητές και όπλα στη Σύρτη για να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή.

Γράφει: Esquire Editors 19 Ιουλίου 2020

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τηε Λιβύης με έδρα την Τρίπολη μετακίνησε χθες Σάββατο μαχητές της κοντύτερα στην Σύρτη, μια πόλη-πύλη προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, τους οποίους η GNA στοχεύει να ανακτήσει από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί διοικητές της GNA ανέφεραν ότι μια πομπή περίπου 200 οχημάτων κινήθηκε ανατολικά από την Μισράτα πορευόμενη κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Ταουέργκα, που βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο του δρόμου προς την Σύρτη.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επανακατέλαβαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, τερματίζοντας την 14μηνη εκστρατεία του στατάρχη, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, πριν το νέο μέτωπο του πολέμου σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επανακατέλαβαν πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που κατείχε ο LNA στη βορειοδυτική Λιβύη, τερματίζοντας την 14μηνη εκστρατεία του στρατάρχη, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα, πριν το νέο μέτωπο του πολέμου σταθεροποιηθεί μεταξύ Μισράτα και Σύρτης.

Αλλά η Αίγυπτος, που στηρίζει τον LNA, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, απειλεί να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η GNA και οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη.

Τι ισχύει μέχρι τώρα για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ καταγγέλουν ότι η Μόσχα στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στην Τζούφρα μέσω της Συρίας προς στήριξη Ρώσων μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό του LNA. Και η Μόσχα και ο LNA αρνούνται την καταγγελία.

Χθες Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν "όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους" στη χώρα. Ο LNA στέλνει μαχητές και όπλα για να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή στη Σύρτη, που έχει ήδη καταστραφεί από παλαιότερες φάσεις του πολέμου και του χάους που επικρατεί στην βορειοαφρικανική χώρα μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Από: Thetoc.gr


φωτογραφίες © Getty Images 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός τρομοκράτη;

Περισσότερο από τις πρόχειρες γεωπολιτικές αναλύσεις, η επιστήμη της ψυχολογίας μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης των νεαρών Ισλαμιστών.

Ο πραγματικός κίνδυνος με τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού

Πόσο επικίνδυνοι είναι τελικά και γιατί το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας πρέπει να στραφεί προς τα εκεί.