Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα στην Αγιά Σοφιά

Οι πιστοί συρρέουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά χιλιάδες, για να παρευρεθούν στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Γράφει: Esquire Editors 24 Ιουλίου 2020

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα στην Αγιά Σοφιά, μετά από 86 χρόνια, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το "τέμενος Αγία Σοφία".

Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 10. Σημειώνεται πως μέσα στην Αγιά Σοφιά βρίσκονται 1.000-1.500 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν απ' έξω.

Οι πιστοί συρρέουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά χιλιάδες, για να παρευρεθούν στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως "όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό". Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστοί, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της προσευχής. Οι προσκυνητές που φτάνουν στην Αγιά Σοφιά, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

"Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες", ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Ο Ερντογάν μάλιστα, κάλεσε και τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά, ο οποίος έχει καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Δείτε live εικόνα στο thetoc.gr.


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.