Αποκλιμάκωση, απειλές και μυστήριο: Ποιο είναι το status πλέον στο Αιγαίο

Ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει πάντοτε σε επιφυλακή.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιουλίου 2020

Σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία που προκάλεσε η προκλητική navtex της γείτονος χώρας, που προανήγγειλε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ και νότια του Καστελόριζου, διαπιστώνει η Αθήνα. Και αυτό καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα πλοία του τουρκικού στόλου που είχαν βγει στο Αιγαίο αποσύρονται σταδιακά στους ναυστάθμους.

Σημειώνεται ότι η NAVTEX δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας "η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας”.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει έξω από την Αττάλεια, όπως προκύπτει από το Trafic Marine, ενώ κοντά του βρίσκονται και πολεμικά πλοία.

Τουρκία: Το μυστήριο με τα tweets

Η τουρκική πλευρά πάντως μέσω του λογαριασμού στο Twitter της πρεσβείας στις ΗΠΑ προκάλεσε ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Κι αυτό γιατί λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανέβασε tweet, στο οποίο ανέφερε ότι "το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο". Και το μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα συνέχιζε προσθέτοντας ότι η "Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της".

Η υπόθεση έγινε ακόμα πιο μυστήριο από το γεγoνός ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες διέγραψαν το tweet λίγες ώρες αργότερα. Συγκεκριμένα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον διέγραψε το επίμαχο tweet- με το οποίο έκανε λόγο για έναρξη των σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis- και το αντικατέστησε με άλλο γενικό και αόριστο, που ανέφερε την αναγγελία της έρευνας από τις 21 Ιουλίου.

"Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε το νέο tweet της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Εμπρηστικός ο Ερντογάν

Η αποκλιμάκωση πάντως δεν απέτρεψε τον Ερντογάν να επαναλάβει τις απειλές του κατά της Ελλάδας και να απαιτήσει διαπραγματεύσεις. Μια μέρα μετά το σόου του Τούρκου Προέδρου για την πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς της σε τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε το παρών σε εγκαίνια δρόμου στην Αμασία. Εκεί μιλώντας είπε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στο έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά "δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας". Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε απειλητικός, καλώντας όσους μιλούν (δεν κατονόμασε ποιους εννοεί) κατά της Τουρκίας είτε να βγούν στο πεδίο είτε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. "Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις", τόνισε.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν θόρυβο δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων. "Σχετικά με τα βήματα που κάναμε στο θέμα της χρήσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πέραν κάποιων φαινομενικών αντιδράσεων γενικά γίνονται αποδεκτά με σεβασμό. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν μεγάλο θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή", είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας", είπε ο Τούρκος πρόεδρος που δήλωσε και έτοιμος για… διαπραγμάτευση. "Είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να διαπραγματευτούμε κάθε δίκαιη ηθική πρόταση. Την απάντησή μας ενάντια στις επιμονές και τους παλληκαρισμούς τη δείχνουμε άλλωστε στο πεδίο της δράσης. Εάν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και περισσότερα", πρόσθεσε. Και επανέλαβε ότι "από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε".

Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή

Την ώρα, πάντως, που κάποια από τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχωρούν προς τους ναυστάθμους τους, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις τους και όπως τόνιζαν στρατιωτικές πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας. "Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τα πίσω στις βάσεις τους. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκεις που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.