Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για την Αττική

Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Γράφει: Esquire Editors 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα, με την κυβέρνηση να αποφασίζει το νέο πακέτο μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα δεν θα είναι ανά δήμο, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά συνολικά για όλη την Αττική, όπως είπε την Τρίτη ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας. Στο τραπέζι βρίσκονται:

  • Η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις
  • Η μείωση του αριθμού των ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης
  • Το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Η υποχρεωτική μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους ή δρόμους.
  • Η αναστολή για 15 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θέατρα σε ανοιχτούς χώρους, συναυλίες, κλπ.
  • Ο περιορισμός των ατόμων σε γάμους, κηδείες, βαφτίσεις από 50 σε 20.

Συζητείται, επίσης η διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, αλλά και η μείωση του αριθμού των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δείκτης για τα νέα μέτρα οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική και οι διασωληνώσεις

Δίνοντας μια εικόνα για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την Αττική, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τόνισε μιλώντας στο MEGA ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.

"Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες", τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη στο Mega, σημειώνοντας -ενόψει της ανακοίνωσης των νέων μέτρων- ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κοροναϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.

Οριζόντια μέτρα σε όλη την Αττική

"Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική", επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5.000 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την αρχή της πανδημίας, το 1/3 καταγράφηκε μέσα στο Σεπτέμβριο ενώ και στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα μισά και πλέον κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα κορονοϊού τη Δευτέρα. Ο αριθμός είναι μικρότερος από τις προηγούμενες μέρες, αλλά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει ανησυχητική:

5 θάνατοι σε 24 ώρες

Αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ στους 59

Μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 102 από τα 180 κρούσματα.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear