Γιατί ο εμβολιασμός για την Covid-19 δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2024

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για καθυστερήσεις. Έχουν όμως δίκιο;

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 22 Σεπτεμβρίου 2020

Τι συναισθήματα έχεις όταν ακούς ότι δε θα είμαστε όλοι εμβολιασμένοι ενάντια στην Covid-19 μέχρι το τέλος του 2024; Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πολλές -αν όχι οι περισσότερες- κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί ότι η υγειονομική προστασία θα ήταν γεγονός μέσα στο 2020 ή τουλάχιστον στις αρχές του 2021; Η λέξη "απογοήτευση" είναι μικρή για το να τα περιγράψει. Γιατί όμως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν αυτήν την απαισιόδοξη θέση;

Ο Adar Poonawalla είναι CEO του Serum Institute της Ινδίας, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων παγκοσμίως. Ο εν λόγω οργανισμός παράγει 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων τον χρόνο, σχεδόν 50 κάθε για κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Ο Poonawalla και άλλοι συνάδελφοί του όμως υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο ενάντια στην Covid-19 θα χρειαστεί να σε πολλές περιπτώσεις να δοθεί σε δύο δόσεις στους εμβολιαζόμενους – και όχι σε μία.

Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο κατασκευάζει εμβόλια που γνωρίζουμε με σιγουριά ότι καταπολεμούν σοβαρές ασθένειες όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Το να διαθέσει, λοιπόν, όλη του τη δυναμική στην κατασκευή εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό είναι κάτι που θα πήγαινε πολλά βήματα πίσω την υγειονομική ασφάλεια όσον αφορά άλλες μεταδοτικές ασθένειες.


Tο Serum Institute της Ινδίας έχει δεσμευτεί να παράξει άμεσα συνολικά 1 δισ. δόσεις από το εμβόλιο (όταν ανακαλυφθεί), ένας αριθμός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της Covid-19.


Το πρόβλημα, όμως, είναι -πέρα από το ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κανένα εμβόλιο που να είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια και 100% ακίνδυνο για τους εμβολιαζόμενους- ότι ακόμα και έριχνε όλες τις δυνάμεις του σε αυτό τα "νούμερα δεν βγαίνουν": Αν πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι ενάντια στην Covid-19, αυτό σημαίνει 7,8 δισ. δόσεις εμβολίων, μάλιστα αν τουλάχιστον οι μισές περιπτώσεις των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν χρειαστούν δύο δόσεις αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός πλησιάζει στα 12 δισ. δόσεις.

Μπορεί να χρειαστούμε 15.6 δισ. εμβόλια

Αυτή είναι η θετική εκδοχή, αφού αν όλοι χρειαστούμε δύο δόσεις αυτό σημαίνει ότι συνολικά πρέπει να κατασκευαστούν 15.6 δισ. δόσεις εμβολίων. Ένας αριθμός που για να παραχθεί από το Serum Institute θα πρέπει πρώτα να περάσουν 10 χρόνια.

Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο το εν λόγω Ινστιτούτο εκεί έξω, αλλά και αρκετοί άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές. Μάλιστα, το Serum έχει δεσμευτεί να παράξει άμεσα συνολικά 1 δισ. δόσεις από το εμβόλιο (όταν ανακαλυφθεί), ένας αριθμός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της Covid-19. Βέβαια, θα πρέπει όλοι να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού το να κατασκευαστούν νέες μονάδες παραγωγής εμβολίων είναι μία χρονοβόρα σχετικά διαδικασία που χρειάζεται πιστοποιήσεις με βάση πολύ αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας ενάντια στον κορονοϊό είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο στοίχημα. Έτσι, μπορεί συνήθως τα εμβόλια να χρειάζονται κοντά στα τέσσερα χρόνια για να φτάσουν μέχρι το σύνολο του πληθυσμού δημιουργώντας ανοσία, η πρωτόγνωρη υγειονομική (και οικονομική) κρίση που ζούμε ίσως αποτελέσει τη βάση για ευχάριστες εκπλήξεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή να το εγγυηθεί.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρωταθλητές της Premier League στο Instagram

Η Λίβερπουλ κυριαρχεί και εκτός γηπέδου στο Νησί.

Όλες οι φορές που ο Tom Hardy ντύθηκε σαν τον James Bond

Φήμες λένε ότι ο Βρετανός σταρ είναι ο διάδοχος του Daniel Craig στον ρόλο του 007.