Και τα Νόμπελ των τρελών επιστημόνων πηγαίνουν στους...
Μαχαίρια από παγωμένα κόπρανα, δονούμενα σκουλήκια, φρύδια ναρκισσιστών και ό,τι άλλο τρελό συνέβη στις πιο επιτυχημένες-αποτυχημένες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
Για μια ακόμη χρονιά, την 30ή κατά σειρά, απονεμήθηκαν χθες το βράδυ, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως "Νόμπελ" του τρελού επιστήμονα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης.
Άλλωστε, συχνά η επιστήμη έκανε άλματα χάρη σε μερικούς "τρελούς" που ξεπέρασαν τα συμβατικά όρια. Γι' αυτό, τα βραβεία Ig, που απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό "Annals of Improbable Research", τιμούν έρευνες "που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν".
Ανάμεσα στις δέκα εφευρέσεις και ανακαλύψεις που τιμήθηκαν, είναι η δημιουργία ενός μαχαιριού από τα παγωμένα κόπρανα του ίδιου του επιστήμονα, του ανθρωπολόγου Μετίν Έρεν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιο, με το οποίο προσπάθησε να τεμαχίσει το δέρμα ενός ζώου, αποτυγχάνοντας όμως οικτρά. Ο Έρεν χαρακτήρισε την απονομή του βραβείου επιστήμης των υλικών "ένα όνειρο ζωής που επιτέλους βγήκε αληθινό" (σ.σ. σκέψου να είχε πάρει και το πραγματικό Νόμπελ!).
Το βραβείο φυσικής δόθηκε σε μια έρευνα για το σχήμα που παίρνουν τα σκουλήκια στο χώμα, όταν υποβάλλονται σε δονήσεις υψηλής συχνότητας (σ.σ. κλασική περίπτωση "άχρηστης" ανακάλυψης). Το βραβείο οικονομικών πήρε μια έρευνα που βρήκε ότι τα γαλλικά φιλιά στο στόμα είναι συχνότερα μεταξύ συντρόφων σε περιοχές με μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων. Το βραβείο ψυχολογίας δόθηκε σε ερευνητές που ανακάλυψαν ένα τρόπο να εντοπίζουν τους ναρκισσιστές ολκής από τα φρύδια τους.
Το βραβείο εντομολογίας δόθηκε σε επιστήμονα που βρήκε ότι ακόμη και έμπειροι εντομολόγοι εξακολουθούν να πάσχουν από αραχνοφοβία. Το βραβείο μάνατζμεντ απονεμήθηκε σε πέντε επαγγελματίες Κινέζους εκτελεστές που ανέθεσαν ο ένας στον άλλο υπεργολαβικά ένα θανατηφόρο χτύπημα - και τελικά η δουλειά δεν έγινε από κανέναν!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα