Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές στους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες

Ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 13 χρόνια κάθειρξης σε Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε ηγετικά στελέχη.

Γράφει: Esquire Editors 14 Οκτωβρίου 2020

Η πρώτη απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη. Για τον Ματαθαιόπουλο η ποινή είναι 10 χρόνια. Ο Μιχαλολιάκος έχει και ένα χρόνο ακόμα ποινή φυλάκισης για κατοχή όπλων. Η ποινή για τον Γιώργο Ρουπακιά είναι ισόβια συν 10 χρόνια. Ολοι ο9δηγιούνται στις φυλακές αφού δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει γι αυτούς η αναστολή που διεκδικούν ορισμένα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής

Το δικαστήριο εδω και λίγη ώρα ανακοινώνει τις ποινές για την ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, σε μια δίκη που γράφει ιστορία.

Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να έχουν προετοιμαστεί για 30 συλλήψεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι όλοι αναμένουν ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι βαρύς για τους καταδικασθέντες. 

Στις 12:05 μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα, η οποία αναμένεται να παρακολουθήσει την διαδικασία και να ακούσει την απόφαση για τους καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζουμε ότι η εισαγγελέας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ζητά την ισόβια κάθειρξη του Γιώργου Ρουπακιά και 8 χρόνια για τους άμεσους συνεργούς του. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση στο εφετείο εν αναμονή των ποινών, με την αστυνομίας να αναφέρει ότι συμμετέχουν περίπου 50 άτομα.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου θα ακολουθήσει το κρίσιμο στάδιο των αναστολών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να λαμβάνουν και πάλι τον λόγο και να επιχειρηματολογούν για τους πελάτες τους. Είναι το στάδιο που θα κρίνει σε ποιους θα δοθεί αναστολή, ποιοι δηλαδή θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή. Γι αυτό και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι σήμερα θα γίνει σαφές ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι. Αφού ορισμένοι θα τύχουν αναστολής εκτέλεσης της ποινής έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει στο Εφετείο.

Θεωρείται πάντως τελείως απίθανο αυτή η εξέλιξη να αφορά τα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής...

Αν το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν εκεί.

Για 30 συλλήψεις έχει προετοιμαστεί η ΕΛΑΣ

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προετοιμαστεί για τουλάχιστον 30 συλλήψεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι 13 θα είναι πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος και 14 ακόμη μέλη του, που έχουν κριθεί ένοχα για συμμετοχή στην δολοφονία Παύλου Φύσσα (11 άτομα), και για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (τρία άτομα), μεταξύ των οποίων και οι "πυρηνάρχες" της Νίκαιας και του Περάματος.

Σε αστυνομική επιτήρηση για την πιθανότητα σύλληψής τους, βρίσκονται ακόμη 12 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως ενδέχεται να λάβουν ποινές με ανασταλτικό αποτέλεσμα. 

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις

Από την στιγμή που σήμερα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης με τις ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με την σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκων έρευνες εντοπισμού και σύλληψής τους. Στελέχη της αστυνομίας, εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι "μισοί-μισοί".

Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα "καλής διαγωγής" για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για την μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.

Από την στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. 

Χρυσή Αυγή: Η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών

Μετά τη χθεσινή εισήγηση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο έκανε διάσκεψη και αξιολόγησε κάθε πρόσωπο, ώστε σήμερα να ανακοινώσει ποια θα είναι η τιμωρία που κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί για τα εγκλήματα που καταλογίζονται στους 57 ενόχους - με τους 7 για πλημμελήματα - της υπόθεσης.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι, παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη. Η πρόταση της Εισαγγελέως, στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο "ταβάνι" των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο "κάτω". Για παράδειγμα, για τη διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα, για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά. Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω, σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για τη συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Απο: thetoc.gr


φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.