Η γυναίκα που τόλμησε να καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή

Η Μαίρη Μαύρη Βαβαγιάννη το 2007, είδε με τα μάτια της πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής να σπάνε στο ξύλο έναν ανυπεράσπιστο φοιτητή.

Γράφει: Esquire Editors 15 Οκτωβρίου 2020

Φυσικά και είχα ακούσει στο παρελθόν γι' αυτή την ιστορία. "Έπαιζε" στα κανάλια, στο ίντερνετ και στις εφημερίδες για καιρό,φανερώνοντας το πιο αληθινό κομμάτι ενός τρομακτικού φαινομένου για το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζαμε, αλλά, ίσως, να μην μπορούσαμε να διανοηθούμε πόσο μακριά ήταν δυνατόν να φτάσει. 

Ένα μεσημέρι του 2007 η Μαίρη Μαύρη Βαβαγιάννη, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αντικρίζει έξω από το κτίριο του Φυσικού ένα αποτρόπαιο περιστατικό βίας. Πέντε άντρες είχαν μόλις κατέβει από ένα αυτοκίνητο και χτυπούσαν στο κεφάλι με κλομπ κάποιον που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Αμέσως έτρεξε κοντά να δει τι συμβαίνει, αλλά μέχρι να φτάσει στο σημείο τόσο οι θύτες όσο και το θύμα είχαν εξαφανιστεί. Πρόλαβε, ωστόσο, να κρατήσει τον αριθμό των πινακίδων και όταν τελικά κατέθεσε τα όσα είδε στην αστυνομία πληροφορήθηκε πως το αυτοκίνητο άνηκε σε κάποιον - παντελώς άγνωστο τότε- Ηλία Κασιδιάρη. 

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η δική της περιπέτεια με το χειρότερο, το πιο σκληρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το κομμάτι που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως σκουπίδια, την διαφορετικότητα ως αρρώστια και ξέρει μόνο να βρίζει, να χτυπάει, να σκοτώνει και να απειλεί.

Η συνέχεια στο womantoc.gr.


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης