Η γυναίκα που τόλμησε να καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή

Η Μαίρη Μαύρη Βαβαγιάννη το 2007, είδε με τα μάτια της πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής να σπάνε στο ξύλο έναν ανυπεράσπιστο φοιτητή.

Γράφει: Esquire Editors 15 Οκτωβρίου 2020

Φυσικά και είχα ακούσει στο παρελθόν γι' αυτή την ιστορία. "Έπαιζε" στα κανάλια, στο ίντερνετ και στις εφημερίδες για καιρό,φανερώνοντας το πιο αληθινό κομμάτι ενός τρομακτικού φαινομένου για το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζαμε, αλλά, ίσως, να μην μπορούσαμε να διανοηθούμε πόσο μακριά ήταν δυνατόν να φτάσει. 

Ένα μεσημέρι του 2007 η Μαίρη Μαύρη Βαβαγιάννη, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αντικρίζει έξω από το κτίριο του Φυσικού ένα αποτρόπαιο περιστατικό βίας. Πέντε άντρες είχαν μόλις κατέβει από ένα αυτοκίνητο και χτυπούσαν στο κεφάλι με κλομπ κάποιον που ήταν πεσμένος στο έδαφος. Αμέσως έτρεξε κοντά να δει τι συμβαίνει, αλλά μέχρι να φτάσει στο σημείο τόσο οι θύτες όσο και το θύμα είχαν εξαφανιστεί. Πρόλαβε, ωστόσο, να κρατήσει τον αριθμό των πινακίδων και όταν τελικά κατέθεσε τα όσα είδε στην αστυνομία πληροφορήθηκε πως το αυτοκίνητο άνηκε σε κάποιον - παντελώς άγνωστο τότε- Ηλία Κασιδιάρη. 

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η δική της περιπέτεια με το χειρότερο, το πιο σκληρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το κομμάτι που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως σκουπίδια, την διαφορετικότητα ως αρρώστια και ξέρει μόνο να βρίζει, να χτυπάει, να σκοτώνει και να απειλεί.

Η συνέχεια στο womantoc.gr.


φωτογραφία getty images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: H διαδικασία για την αναστολή των ποινών

Ποιοι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες μπορούν να ζητήσουν αναστολή και ποιοι έχουν πιθανότητες.

Τελεσίγραφο έδωσαν Γαλλία και Γερμανία στην Τουρκία για τις προκλήσεις

"Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.