Το κόστος και οι συμφωνίες ανά τον κόσμο για τα υποψήφια εμβόλια

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται για να δώσουν τέλος στην πανδημία του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 17 Νοεμβρίου 2020

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται για να προσφέρουν  ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας του κορονοϊού που έχει προκαλέσει πάνω από 1,3 εκατ. θανάτους διεθνώς.

Δύο εμβόλια έχουν βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου τις τελευταίες ημέρες, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιέζονται για άλλη μια φορά.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις προτού μπορέσει ένα εμβόλιο να γίνει διαθέσιμο. Η διεθνής μάχη για την εξασφάλιση προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχίες για δίκαιη πρόσβαση, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως για το πιθανό κόστος των εμβολίων.

Ακολουθεί η λίστα των κυριότερων υποψήφιων εμβολίων:

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιό της ήταν πάνω  από 94% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα μετά αφότου η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν παρόμοιο ποσοστό αποτελεσματικότητας για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο. Και οι δύο χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger ή mRNA. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το  εμβόλιό της παραμένει σταθερό στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, τη θερμοκρασία ενός τυπικού σπιτιού ή συνήθων ψυκτών, για έως και 30 ημέρες.

Τον Αύγουστο, η Moderna ανέφερε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για συμφωνίες μεγαλύτερου όγκου που θα είχαν χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, το κόστος είναι σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ο μηχανισμός Covax των Ηνωμένων Εθνών θα επιδοτήσει τη διάθεση εμβολίων κορονοϊού σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά στην τιμή που αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό για κάποιες χώρες.

Η Moderna έχει ανακοινώσει ότι αναμένει ότι θα έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμα να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και ότι παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως το 2021.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία  από το Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

Pfizer-BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το εμβόλιό τους είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών. Το εμβόλιο τους χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το CNBC, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο, αρκετά φθηνότερα από τη Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε για προμήθεια 120 εκατομμύριων δόσεων και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

AstraZeneca - Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca αναπτύσσει το πιθανό εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου αναμένεται να διατεθούν πριν από το τέλος του έτους.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το υποψήφιο εμβόλιό της εμφάνισε παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες και οι παρενέργειες στο εμβόλιο μεταξύ των ηλικιωμένων βρέθηκαν χαμηλά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το βρετανικό ντουέτο δήλωσε ότι διατηρεί το εμβόλιο του παγωμένο σε μεγάλα κοντέινερ. Αναμένεται να προσθέσει ένα τελικό συστατικό στα φιαλίδια του, επιτρέποντάς τους να διατηρούνται σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου όταν το εμβόλιο θα πλησιάζει την κανονιστική έγκριση, σύμφωνα με το Reuters.

Το εμβόλιο αυτό, το οποίο απαιτεί δύο δόσεις, αναμένεται να κοστίζει περίπου 3 έως 4 δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times, επικαλούμενο συμφωνίες προμήθειας που έκλεισαν έως τις 7 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μια σειρά συμφωνιών με αρκετές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατομμυρίων και ο μηχανισμός Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, και η Λατινική Αμερική, έχουν επιβεβαιώσει όλες τους τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μια δόση και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο Ebola της εταιρείας. Η κλινική δοκιμή μιας δόσης με τη συμμετοχή 60.000 εθελοντών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία όμως έχει υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.

Η J&J έχει αναφέρει ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής μιας λήψης είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την διανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της J&J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση και αναμένεται να κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά δόση.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για προμήθεια 100 εκατομμυρίων, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια δόσεις.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.