Το εθνικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού, ποιοι προηγούνται, όλες οι εξαιρέσεις.

Γράφει: Esquire Editors 19 Νοεμβρίου 2020

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας το εθνικό σχέδιο, βάσει του οποίου αναμένεται να γίνουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην χώρα, μόλις φυσικά αδειοδοτηθούν τα εμβόλια. Στόχος είναι όταν έρθουν τα εμβόλια να εμβολιαστούν με ασφάλεια, οργάνωση και ιεράρχηση οι πολίτες. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όλα τα εμβόλια, δηλαδή και της γρίπης και της COVID-19 θα είναι δωρεάν αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να κλείσουν ραντεβού για να τα πραγματοποιήσουν. Όπως είναι φυσικό, πρώτα αναμένεται να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης λόγω της έκθεσής τους στον ιό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. 

Η προμήθεια των εμβολίων θα είναι κεντρική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, η αναλογία θα είναι ίδια, δηλαδή με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και η τιμή ίδια για τα κράτη - μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi -GSK, Pfizer- BioΝΤech, CureVac, Moderna) και έχει υπογράψει συμφωνία με τέσσερις από αυτές. 

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα εμβόλια θα φτάσουν από τις εταιρείες παραγωγής στις κεντρικές αποθήκες των κρατών- μελών. Από εκεί, με ασφάλεια, θα φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα όπου και θα εμβολιάζεται ο πληθυσμός.

10' λεπτά θα χρειάζονται για κάθε εμβόλιο 

Στην Ελλάδα θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όπου θα εμβολιάζονται 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωί - απόγευμα και θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, όχι την Κυριακή. Υπολογίζεται ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. 

Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Στη μάχη κατά της πανδημίας θα συμμετέχει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς όπως είπε ο υπουργός, τεστ covid-19 διενεργούνται πλέον και στα Κέντρα Υγείας και η ΠΦΥ θα στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού 

Ο πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού είτε στέλνοντας sms, είτε μέσω διαδικτύου, είτε τηλεφωνικά.

Ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα διαρκέσεις δέκα ημέρες. 

Ο εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. 

Στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα γίνει από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Από: thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική