Το διαδραστικό εργαλείο Αμερικανών επιστημόνων για τη μετάδοση του κορονοϊού

Πόση ώρα χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος σε σπίτι, γραφείο, σχολείο και εστιατόριο.

Γράφει: Esquire Editors 01 Δεκεμβρίου 2020

Επιστήμονες του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν φορέα του ιού σε κλειστό χώρο, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διασπορά.

Αναλύοντας μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, οι Αμερικανοί επιστήμονες δούλεψαν επάνω σε διάφορα σενάρια για το ρίσκο του να βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με έναν φορέα του κορονοϊού καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ασφαλέστερη προστασία ενάντιο στη μετάδοση είναι ο επαρκής εξαερισμός και η συνεπής χρήση μάσκας.

Όλη η έρευνα των επιστημόνων μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο για χρήση από όλους. Σε αυτό, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει πόσο ασφαλής και για πόση ώρα μπορεί να μείνει σε καθημερινούς χώρους, όπως στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Ο χρήστης θα εισάγει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες για τις οποίες θέλει να δει κατά πόσο είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, σε πόση ώρα μπορεί να κολλήσει κάποιος από φορέα όταν βρίσκεται σε ένα σπίτι τάδε τετραγωνικών μέτρων. Στο γράφημα που φέρνει η Daily Mail στη δημοσιότητα παρατίθενται κάποια παραδείγματα.

Το παράδειγμα του σπιτιού

Ενόψει εορτών των Χριστουγέννων και εν αναμονή της ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης του lockdown το παράδειγμα του σπιτιού είναι το πιο χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο γράφημα όταν βρίσκονται δύο άτομα σε ένα σπίτι, το υγιές μέλος είναι ασφαλές από το να κολλήσει κορονοϊό μέχρι και 7 μέρες. 

Ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται ανάλογα με τα άτομα που παραμένουν για ώρα στο σπίτι. Έτσι ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται τρεις ημέρες όταν προστίθεται ένα άτομα, σε δύο μέρες όταν συνυπάρχουν τέσσερα άτομα, σε 40 ώρες όταν αυξάνονται σε πέντε και αρκούν 18 ώρες για να κολλήσει κάποιος όταν τα άτομα γίνονται δέκα στο ίδιο σπίτι. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα όταν βρίσκονται 100 άτομα στο ίδιο σπίτι... καθώς χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός. Ανάλογοι είναι οι χρόνοι και για το γραφείο, καθώς οι χώροι υπολογίζονται περίπου οι ίδιοι, όσον αφορά τα τετραγωνικά.

Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το άνοιγμα των σχολεία πριν ή μετά τις γιορτές με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται. Σύμφωνα με το διαδραστικό εργαλείο του MIT οι χρόνοι ασφαλείας είναι ίδιο με αυτούς ενός σπιτιού σε συνάθροιση με το πόσα άτομα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μόνο που η συνάθροιση 100 ατόμων στον ίδιο χώρο στο σχολείο είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από αυτό ενός σπιτιού, όπως γίνεται για παράδειγμα όταν μαζεύονται όλοι οι μαθητές ενός σχολείο σε έναν χώρο για τις σχολικές εορτές.

Ο χρόνος ασφαλείας στα εστιατόρια

Στο γράφημα παρατίθεται και το παράδειγμα των εστιατορίων. Σύμφωνα με αυτό χρειάζονται δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός από τον φορέα όταν βρίσκονται 50 άτομα σε αυτό, λίγο παραπάνω από μια ώρα όταν βρίσκονται 100, περίπου μισή ώρα όταν βρίσκονται 200, 24 λεπτά όταν αυξάνονται σε 300, 16 λεπτά όταν οι θαμώνες είναι 500 και μόλις δέκα λεπτά όταν βρίσκονται 1000 άτομα στον ίδιο χώρο. 

Μάσκα και επαρκής εξαερισμός η καλύτερη προστασία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνται πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και ο συνωστισμός πολλών ατόμων μεγαλώνει κατά πολύ το ρίσκο, δεδομένα για τα οποία προειδοποιούν καθημερινά οι ειδικοί. 

Το διαδραστικό αυτό εργαλείο μπορεί και εξομοιώνει και πραγματικές συνθήκες για να υπολογίσει το ρίσκο μετάδοσης. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται δέκα άτομα όλα σε νεαρή ηλικία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από την περίπτωση που κάποια από αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα για μη επαρκή εξαερισμό στο σπίτι, όταν υποθετικά κάνει κρύο έξω και κλείνουν το παράθυρο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού είναι η συνεπής χρήση μάσκας και ο σωστός εξαερισμός.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.