Tο Oruc Reis θα πλέει για έξι μήνες σε τουρκικά ύδατα

Αυτό είναι ίσως το πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης, η Αθήνα όμως παραμένει επιφυλακτική.

Γράφει: Esquire Editors 23 Δεκεμβρίου 2020

Μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα στην κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Μπορεί να είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο ανάλογες ανακοινώσεις υπήρξαν και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά την τελευταία στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαζε στάση, αρχίζοντας τα παζάρια.

Αναλυτές, θέλοντας να τονίσουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει από την ελληνική πλευρά στις τουρκικές κινήσεις υπενθύμιζαν το πόσο κοντά είχαν φτάσει δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου το οποίο τελικά αναβλήθηκε με ευθύνη της Άγκυρας. Με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο την παραμονή του Όρουτς Ρεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά όμως δεσμεύει περιοχές για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τα σενάρια των κινήσεων Ερντογάν

Ο Ερντογάν παρά την ρητορική των προκλήσεων, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου, προσπαθώντας πάντα να θέσει τους δικούς του όρους. Αναλυτές εκτιμούν σημαντικό ρόλο στα βήματα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία έπαιξε το βαρύ κλίμα που υπήρξε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. και το ζήτημα των κυρώσεων.

Η Άγκυρα άλλωστε έχει ανοίξει ήδη ένα σημαντικό μέτωπο με τις ΗΠΑ που έλαβε μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τους S400 και δεν επιθυμεί να ανοίξει κι άλλο. Γι’ αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Σαρλ Μισέλ προκειμένου να ρίξει τους τόνους ενόψει των αποφάσεων των "27" τον Μάρτιο.

Ωστόσο έμπειροι διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά τις ελληνοτουρκικές υποστηρίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να δει πως θα κινηθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου, μία στάση που θα δώσει σήμα και στην Ε.Ε. Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία δεν θα έχει τις προνομιακές σχέσεις που είχε με τον Ντόναλντ Τράμπ κάτι που φάνηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον και γι’ αυτό τον λόγο αναζητά τις ισορροπίες αποφεύγοντας τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ζητούμενο η συνέπεια από την Τουρκία

Στην Αθήνα τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως εκείνο που αναμένουν από την Τουρκία είναι να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της. "Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτά τα έχω, άλλωστε, υπογραμμίσει στην τουρκική πλευρά σε κάθε ευκαιρία, είτε άμεσα είτε έμμεσα" δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως σταθμίζονται και αξιολογούνται όλες οι κινήσεις της Άγκυρας οι οποίες, όπως τονίζουν, θα κριθούν σε βάθος χρόνου. "Εμείς θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2016, για να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Απαιτείται ένας χρόνος ικανός προκειμένου να έχουμε αυτή τη στάθμιση που χρειάζεται" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.