Ο Arnold Schwarzenegger συγκρίνει την εισβολή στο Καπιτώλιο με τη Νύχτα των Κρυστάλλων

Αυτή τη φορά ο Governator δεν μάσησε τα λόγια του.

"Βλέπετε αυτό το σπαθί; Αυτό είναι το σπαθί του Κόναν" λέει ο Arnold Schwarzenegger σε βίντεο που τις τελευταίες 24 ώρες έχει γίνει viral σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Όχι, δεν είναι ο πρόλογος για την επιστροφή του γεροδεμένου βάρβαρου στη μεγάλη οθόνη. Ο 73χρονος ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας χρησιμοποίησε το πιο διάσημο prop της κινηματογραφικής τους καριέρας για να φτιάξει μία ενδιαφέρουσα αναλογία ή μάλλον καλύτερα παρομοίωση: "Η δημοκρατία μας μοιάζει με το ατσάλι αυτού του σπαθιού".

Τι ήθελε να πει ο Governator; Όσο περισσότερο χτυπήσεις το σπαθί στο αμόνι, το περάσεις μέσα από τη φωτιά, το βουτήξεις στο παγωμένο νερό, τόσο πιο δυνατό γίνεται. Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, συμβαίνει και με τη Δημοκρατία. Ότι δεν τη σκοτώνει την κάνει πιο δυνατή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η ακροδεξιά εισβολή στο Καπιτώλιο δεν πέτυχε τον σκοπό της, το αμερικανικό πολίτευμα ατσαλώθηκε. Ή μήπως είναι λίγο υπεραισιόδοξο όλο αυτό; Και ναι και όχι, κατά τον Arnie πάντα.

Εισβολή στο Καπιτώλιο, μια άλλη Νύχτα των Κρυστάλλων

Ο action hero των παιδικών μας χρόνων γεννήθηκε το 1947, δύο μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες από τις ναζιστικές φρικαλεότητες παραμένουν για εκείνον, ακόμη και σήμερα, νωπές. Φρόντισε μάλιστα στο τελευταίο βίντεο που μοιράστηκε με το κοινό του να πει μία πολύ διδακτική ιστορία, μία ιστορία που έχει να κάνει με την αρχή του "Κακού" ή αλλιώς τη "Νύχτα των Κρυστάλλων".

Πριν ακόμα ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος, οι Νάζι είχαν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους. Στις 10 Νοεμβρίου του ΄38, τόσο στη Γερμανία όσο και ην Αυστρία (σ.σ: η τελευταία είχε ενωθεί με την πρώτη, λίγο έως πολύ με το "ζόρι"), οι Εβραίοι ένιωσαν για τα καλά τη θηριωδία που θα ακολουθούσε. Εκατοντάδες μαγαζιά καταστράφηκαν από τους οπαδούς του Τρίτου Ράιχ, περίπου 2500 άνθρωποι θανατώθηκαν (αρκετοί από αυτούς ξυλοφορτώθηκαν μέχρι θανάτου ενώ οι οικογένειές τους ήταν αναγκασμένες να παρακολουθούν το θέαμα, 30 χιλ. άντρες εβραϊκής καταγωγής οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, και πιο συγκεκριμένα το Νταχάου.


"Δεν πονούσαν από τα θραύσματα που είχαν τρυπήσει το κορμί τους. Ο πόνος ήταν ψυχικός για όλα όσα είχαν δει ή όλα όσα είχαν κάνει στον πόλεμο"


"Μεγάλωσα σε μία χώρα γεμάτη τσακισμένους άντρες που έπνιγαν τις ενοχές τους για τη συμμετοχή στο πιο ανίερο καθεστώς της ανθρώπινης ιστορίας μέσα στο αλκοόλ" λέει ο Governator στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για να συνεχίσει: "Δεν ήταν όλοι Ναζί. Απλά δεν όρθωσαν το ανάστημά τους". Στη συνέχεια, μάλιστα, εκμυστηρεύεται κάτι που φαίνεται ότι έχει προσπαθήσει να κρατήσει για δεκαετία κρυφό.

"Ο πατέρας μου γυρνούσε μεθυσμένος μια-δυο φορές την εβδομάδα στο σπίτι και χτυπούσε εμένα και τη μητέρα μου. Το ίδιο έκανε και ο γείτονας μας στο διπλανό σπίτι. Και στο παραδιπλανό. Δεν πονούσαν από τα θραύσματα που είχαν τρυπήσει το κορμί τους. Ο πόνος ήταν ψυχικός για όλα όσα είχαν δει ή όλα όσα είχαν κάνει στον πόλεμο" αφηγείται καθώς θυμάται τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου. Λίγο πιο μετά, προσπαθώντας να καταδείξει τις αναλογίες του τότε με το τώρα λέει: "Προερχόμενος από την Ευρώπη, γνωρίζω καλά πώς μπορούν τα πράγματα να ξεφύγουν".

Έγινε ξαφνικά υπερδημοκρατικός και φιλελεύθερος ο Arnie; Μάλλον, όχι, άλλωστε ποτέ δεν έπαψε να δηλώνει ακραιφνής Ρεπουμπλικάνος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέχεται τις φασίζουσες τάσεις του απερχόμενου Προέδρου Trump, μιας και εκείνος ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει φασισμός. Έτσι, φρόντισε, όπως κάνει εδώ και εβδομάδες να πάρει ξανά μία ξεκάθαρη θέση: "Ο Πρόεδρος Trump είναι ένας αποτυχημένος ηγέτης. Θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης