Η Σοφία Μπεκατώρου και το ελληνικό #MeToo

Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων φέρνει στη δικαιοσύνη τους Έλληνες Weinstein.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιανουαρίου 2021

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι καταγγελίες αθλητριών που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση μετά τα όσα πρωτοφανή αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου για την κακοποίηση που υπέστη από τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας της ιστιοπλοΐας.

Η στάση ευθύνης από την δύο φορές ολυμπιονίκη, απελευθέρωσε τις συναθλήτριες της που βγαίνουν πλέον δημόσια και καταγγέλλουν τον εφιάλτη που έζησαν και τον οποίο κρατούσαν για χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό.

Τα όσα πλέον αποκαλύπτονται δείχνουν τα όσα συνέβαιναν σε ομοσπονδίες από άτομα που εκμεταλλεύονταν την θέση την οποία κατείχαν για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες τους ορέξεις τους. "Ο αθλητισμός είναι γεμάτος από τύπους σαν κι αυτόν", είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο Πρώτο Θέμα. Μία γεννημένη πρωταθλήτρια με 10 μετάλλια στην ιστιοπλοΐα, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες ανέβαινε επί χρόνια τον δικό της Γολγοθά. "Έχω πετύχει διακρίσεις για τη χώρα μας, έχοντας χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: Την αγάπη προς τον εαυτό μου".

Παρέμβαση δικαιοσύνης

Παρά το γεγονός πως τα όσα κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου έγιναν πριν 23 χρόνια κάτι που σημαίνει πως η πράξη έχει παραγραφεί η δικαιοσύνη θα κινηθεί αυτεπάγγελτα και θα ανοίξει εκ νέου τον φάκελο. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τί ακριβώς έγινε και θα κληθεί άμεσα η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Ο φάκελος της υπόθεσης ξανανοίγει και ερώτημα που πλανάται πλέον είναι αν υπήρξαν ανάλογα περιστατικά στην ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας κάτι που θα σημάνει νέο κύκλο ερευνών.

Ντόμινο εξελίξεων

Στόχος της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν να παρακινήσει και άλλες κοπέλες που έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση να το δημοσιοποιήσουν προκειμένου να μπει ένα τέλος και να μην υπάρξουν παρόμοια περιστατικά. "Βρήκα το θάρρος να μιλήσω για να γλιτώσουν άλλες γυναίκες" δήλωσε στο Πρώτο Θέμα και λίγα 24ωρα μετά άρχισαν να ανοίγουν τα πρώτα στόματα.

Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ με ανάρτηση της στο Facebook δημοσιοποίησε την δική της τραυματική εμπειρία που έζησε όταν σε προετοιμασία της Εθνικής ομάδας τραυματίστηκε στον ώμο και την έστειλαν στον γιατρό της ομοσπονδίας. "Στις 3-4 επισκέψεις στον "γιατρό" αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε.. Μου απάντησε με υφάκι "γιατί, ντρέπεσαι;"

Η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκάλυψε πως ο γιατρός του ασφαλιστικού της φορέα την εξέτασε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. "Με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Οχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Έκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια".

Η ασημένια ολυμπιονίκης Νίκης Μπακογιάννη μίλησε στο sports3.gr για την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί από στέλεχος του ΣΕΓΑΣ. "Ήταν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, τελείως τυχαία προέκυψε αυτό. Συναντάς ανθρώπους που είχαν κάποια πόστα στο παρελθόν… Θυμάμαι, το μυαλό μου δεν πήγαινε ποτέ σ΄ αυτό: ΄Ότι δηλαδή μπορεί κάποιος να θέλει να πιει έναν καφέ μαζί σου, σε ένα χώρο δημόσιο και να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Έλεγα αυτός ο άνθρωπος που είναι 50 χρόνια μεγαλύτερος από μένα-δεν ξέρω πόσα ακριβώς- και σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μου έκανε εντύπωση, είχα σοκαριστεί, το μυαλό μου δεν είχε πάει σ΄ αυτό το πράγμα".

Ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Μπεκατώρου

Εκτός από τους αθλητές από όλους τους χώρους που με αναρτήσεις τους στα social media στάθηκαν στο πλευρό της Σοφία Μπεκατώρου και οι πολιτικοί αρχηγοί στήριξαν την ολυμπιονίκη. Ο πρωθυπουργός που συνομίλησε τηλεφωνικά με την Σοφία Μπεκατώρου, χαρακτήρισε τα όσα αποκάλυψε ως μία "πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο" και μια "κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα". Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε ανάρτηση του "Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή" ενώ η Φώφη Γεννηματά σημείωσε: "Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν".

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Τι σημαίνει η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.