Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το άνοιγμα της αγοράς

Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, το ωράριο και το SMS.

Γράφει: Esquire Editors 18 Ιανουαρίου 2021

Πάνω από 140.000 εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής κλήθηκαν μέχρι σήμερα να επιβιώσουν με το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ. Από σήμερα τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στον κανονικό μισθό τους.

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν στα χέρια τους επιταγές που έχουν παγώσει για 75 ημέρες, στοκ το οποίο κινδυνεύει να απαξιωθεί. Από σήμερα τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν τρύπες και να αποφύγουν το λουκέτο που θα προσθέσει άλλον έναν επαγγελματία αλλά και το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί στη λίστα των ανέργων πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που θα μείνουν ακάλυπτες.

Το δημόσιο, υπέστη οικονομική ζημία άνω των 2 δις. ευρώ από την δίμηνη περίοδο κατά την οποία παρέμεινε κλειστό το λιανεμπόριο. Και από σήμερα, δίνεται η δυνατότητα να αρχίσει να "μαζεύει" τις δημοσιονομικές ζημιές. Και οι καταναλωτές όμως, επί δύο μήνες, έχουν στερηθεί του δικαιώματος να κάνουν τις αγορές τους. Τι χρειάζεται για να διορθωθούν όλα αυτά;

Αυτοσυγκράτηση, εφαρμογή των κανόνων από όλους και μια σκέψη ότι αυτή τη φορά πρέπει να λειτουργήσουμε ομαδικά και όχι ατομικά. Αν όλοι από σήμερα στείλουν από 4 SMS ο καθένας για να κάνουν βόλτα επί 8 ώρες στα μαγαζιά, οι πιθανότητες να ξανακλείσουν τα πάντα θα πολλαπλασιαστούν. Και αυτό δεν το θέλει κανείς. Εφαρμογή λοιπόν ενός πλαισίου που δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Το πλαίσιο αυτό είναι το εξής:

Ποιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται από σήμερα στα καταστήματα;

Για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος πρέπει να φιλοξενείται ένας πελάτη χωρίς στη μέτρηση να λαμβάνονται υπόψη βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία και χώροι σταθμευσης. Πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων αλλά και τήρηση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία. Όλα αυτά πρέπει να αναγράφονται σε ταμπέλα η οποία θα ενημερώνει για τον μέγιστο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Πώς θα γίνεται η μετάβαση στο κατάστημα;

Η αποστολή του SMS είναι υποχρεωτική ενώ σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να επιδεικνύετε το μήνυμα στον ελεγκτή ώστε να προκύπτει ότι είστε εντός του δίωρου επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος. Με την λήξη του δίωρου κανονικά πρέπει να έχετε επιστρέψει. Προφανώς θα σκεφτούν κάποιοι να αποστείλουν SMS από διαφορετικό αριθμό ή να στείλουν καινούργιο και να σβήσουν το προηγούμενο. Τυπικά, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι να επιδείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες συμφόρησης που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε νέο κλείσιμο των καταστημάτων.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας;

Θα διαπιστώσετε διαφοροποιήσεις από κατάστημα σε κατάστημα καθώς υπάρχει προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 20:00. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας και την Κυριακή 24/01 από τις 07:00 έως τις 20:00. Τα περίπτερα εξακολουθούν να μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως.

Τι θα ισχύσει για τις περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο;"

Θα μπορούν να ψωνίσουν μόνο με την μέθοδο του click away. Δηλαδή, θα παραγγέλνουν το προϊόν μέσω internet ή μέσω τηλεφώνου και θα το παραλαμβάνουν με προγραμματισμένο ραντεβού από την είσοδο του καταστήματος χωρίς να μπαίνουν μέσα σε αυτό.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα