Μετά τα σχολεία, ανοίγουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και χιονοδρομικά κέντρα

Τα επόμενα βήματα και το πλάνο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Γράφει: Esquire Editors 21 Ιανουαρίου 2021

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Εστιατόρια με τραπεζάκια μόνο εκτός και με ακόμη περισσότερα θερμαντικά σώματα. Λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων με ραντεβού και στοιχηματισμός στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα: Ενας ή δύο πελάτες τη φορά εντός και οι υπόλοιποι έξω να παρακολουθούν τα monitors.

Βήμα βήμα το σχέδιο

Αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες αναμένεται να έρθουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς θα υλοποιείται το σχέδιο για "βήμα με το βήμα" άνοιγμα της αγοράς υπό αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί ακόμη ένα κύμα πανδημίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε από χθες τον τόνο δηλώνοντας ότι "προτεραιότητα είναι τώρα τα γυμνάσια και τα λύκεια" ενώ οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν ακόμη. Βέβαια, η αναφορά του πρωθυπουργού δεν εμπόδισε τους εμπλεκόμενους φορείς να πραγματοποιήσουν και χθες σειρά συσκέψεων για την προετοιμασία των επόμενων ημερών όποτε αυτή έρθει.

Ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στην επαναλειτουργία κάποιας ακόμη δραστηριότητας από την προσεχή Δευτέρα είναι πολύ χαμηλά. Ακόμη και για τα σχολεία που θεωρήθηκαν ως η νούμερο ένα προτεραιότητα, το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα γυμνασίου και λυκείου από την 1η Φεβρουαρίου και όχι νωρίτερα. Από μόνη της, η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων επιφέρει σημαντική αύξηση των μετακινήσεων καθώς εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και τους καθηγητές τους, θα πέσει στο τραπέζι και η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης που συνήθως ακολουθούν τη λειτουργία των σχολείων.

Πιέζει ο χρόνος για τα χιονοδρομικά

Για τα χιονοδρομικά κέντρα, ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός καθώς όσο παραμένουν κλειστά τόσο συρρικνώνεται και η φετινή σεζόν (σ.σ επιχειρηματίες του χώρου έλεγαν χθες στη σχετική συνάντηση ότι έχει χαθεί και η μισή περυσινή σεζόν). Η επαναλειτουργία όταν αποφασιστεί θα γίνει με τα σαλέ κλειστά. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το να επιτραπούν για όλους, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγάλη αύξηση των μετακινήσεων καθώς δεν θα αποφευχθεί η μετάβαση των πολιτών στα εξοχικά τους. Ωστόσο, με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού ενώ δυσκολεύει η ιχνηλάτηση των επαφών. Από την άλλη, επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν έχει οικονομικό νόημα.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα εστιατόρια

Για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία συζητείται έντονα. Ακόμη και αύριο αναμένεται να πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τους επιδημιολόγους και μένει να αποφασιστεί υπό ποια μέτρα ασφαλείας μπορούν να σηκωθούν τα ρολά. Στα πρακτορεία απασχολούνται περίπου 20.000 άτομα αλλά πέραν του στοιχηματισμού, εκτιμάται ότι τα πρακτορεία μπορούν να συμβάλλουν και στην αποσυμφόρηση όσον αφορά στις υπηρεσίες πληρωμής των λογαριασμών. Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και αναλογία ενός πελάτη εντός ανά 25 τ.μ εσωτερικού χώρου. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων με προγραμματισμένα ραντεβού. Η μέθοδος εκτιμάται ότι έχει αποδώσει κάτι που έχει αποδειχθεί σε κομμωτήρια κλπ και μέσα στις εορτές.Με τα ραντεβού αποφεύγεται ο συνωστισμός ενώ γίνεται ευκολότερη η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Για τα εστιατόρια, κάθε συζήτηση περί επαναλειτουργίας, έχει μετατεθεί για το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μετά. Το πρώτο βήμα θα αφορά στην εξυπηρέτηση εκτός κλειστών χώρων αν και οι επιχειρηματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει θα έχει πρακτικό αντίκρισμα (τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις εστίασης και όχι τόσο τις καφετέριες) μέσα στον χειμώνα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear