Ο πόλεμος των εμβολίων κατά του κορονοϊου

Το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στις φαρμακευτικές εταιρείες και τι ισχύει για τον αριθμό εμβολίων που θα πάρει τελικά η Ελλάδα.

Γράφει: Esquire Editors 27 Ιανουαρίου 2021

Μια αδυσώπητη μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των χωρών και των φαρμακευτικών εταιρειών που αναζητούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερα εμβόλια, με τις συμφωνίες να καταπατούνται και τις προθεσμίες να μην τηρούνται. Η Ε.Ε. βλέπει την μία εταιρεία μετά την άλλη να μειώνει τις παραδόσεις γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στις Βρυξέλλες που έχουν δώσει ήδη προκαταβολές. Η αρχή έγινε με την Pfizer και ακολούθησε η AstraZeneca η οποία τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πάρει το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων.

Η βρετανοσουηδική εταιρεία πριν καν πάρει έγκριση ανακοίνωσε στην Ε.Ε. ότι θα περικόψει κατά 60% τα 31 εκατομμύρια δόσεις που ήταν να σταλούν στις 27 χώρες. Ωστόσο η AstraZeneca έχει λάβει ήδη προκαταβολή 336 εκ ευρώ γεγονός που τόνισαν οι Βρυξέλλες στους επικεφαλής της εταιρείας, τους οποίους πιέζει για να τηρήσουν την συμφωνία. Από την πλευρά η AstraZeneca, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού

Ένα ακόμη ραντεβού μεταξύ της ευρωπαϊκής επιτροπής και της φαρμακευτικής εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Η αρμόδια επίτροπός Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε πως οι μειώσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την Ε.Ε. "Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές" είπε χαρακτηριστικά. Εκείνο που θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες από την AstraZeneca στην σημερινή συνάντηση είναι έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη.

Σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την Ε.Ε, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. "Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους", υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Γαλλική ενίσχυση στην Pfizer για αύξηση παραγωγής

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα συνδράμει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) γινόταν γνωστό ότι η Pfizer-BioNTech έχει ήδη προχωρήσει σε αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων προκειμένου να αυξήσει τις παραγωγικές της ικανότητες. Τα εμβόλια που θα παραγάγει η σύμπραξη Pfizer – Sanofi προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού Sanofi, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Οι μειώσεις των εμβολίων στην Ελλάδα

Από 40% έως και 60% είναι λιγότερες οι δόσεις που παραλαμβάνουν οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό η Ελλάδα θα έπρεπε μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει παραλάβει συνολικά από τις εταιρείες Pfizer, Moderna και AstraZeneca περίπου 3 εκ. δόσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προγραμματισμό η χώρα μας θα λάβει το πρώτο τρίμηνο περίπου 600 χιλιάδες λιγότερες δόσεις. Από την Pfizer υπολογίζουμε πως μετά την αναβάθμιση του συστήματος θα λάβουμε 159.200 περισσότερες δόσεις φτάνοντας τις 1.415.000, από την Moderna 240.000 όσα εμβόλια προβλέπονταν στην συμφωνία, ενώ μεγάλη μείωση θα υπάρξει από την AstraZeneca καθώς από το 1,5 εκ. δόσεις που αναμέναμε θα πάρουμε μόλις 760.000. Οι ελπίδες πλέον πέφτουν στο εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τον Μάρτιο, είναι μιας δόσης και η χώρα μας έχει παραγγείλει 4 εκ. δόσεις.

Μητσοτάκης: Έχουμε διαφυλάξει τη δεύτερη δόση

Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούνται από την Ε.Ε προς τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, παράλληλα τόνισε πως όσοι πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη αλλιώς ο προγραμματισμός δεν προχωράει.

"Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία". Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το εμβόλιο προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δόσεις και για αυτό τον λόγο η χώρα μας επιμένει στην τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.