Το πραξικόπημα στην Μιανμάρ απογείωσε το Bridgefy

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων είχε πάνω από 1.000.000 μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 03 Φεβρουαρίου 2021

Πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων εκτός σύνδεσης Bridgefy καταγράφηκαν στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε η εταιρεία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης Δευτέρα και την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών. Η νεοφυής επιχείρηση από την Καλιφόρνια, που απέκτησε δημοφιλία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2020, ανέφερε με tweet της ότι ελπίζει οι πολίτες της Μιανμάρ να βρουν την εφαρμογή "χρήσιμη κατά τη διάρκεια δύσκολων εποχών".

Το πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες

Μετά τη σύλληψη των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών της χώρας, διεκόπη η λειτουργία τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδέσεων στην μεγαλύτερη πόλη Γιανγκόν, την πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου και σε ορισμένα άλλα μέρη της χώρας.

Οι τηλεπικοινωνίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαταστάθηκαν αργά χθες, αλλά, σε δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε το Reuters, ακτιβιστές στην Μιανμάρ ενθάρρυναν τη λήψη της Bridgefy ως λύση για πιθανές περαιτέρω διακοπές λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεξικάνικης εταιρείας, Χόρχε Ρίος τόνισε στο Reuters ότι από χθες Δευτέρα έως το πρωί της Τετάρτης η εφαρμογή είχε περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια λήψεις. Η χώρα έχει περίπου 22 εκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχέση με το Twitter

Η Bridgefy, την οποία χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων ο συνιδρυτής του Twitter, Μπιζ Στόουν και η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη, είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που βασίζονται σε Bluetooth που χρησιμοποιούν πολυγωνικά δίκτυα (mesh networks), επιτρέποντας σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επικοινωνούν χωρίς διαδικτυακή σύνδεση.

Τέτοιες εφαρμογές έχουν αποκτήσει δημοτικότητα παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες που έχουν ιστορικό επιβολής περιορισμών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε παρόχους διαδικτύου - αν και οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας ανησυχούν ότι μπορούν να παραβιαστούν, εκθέτοντας τους χρήστες σε κινδύνους παρακολούθησης.

Σε απάντηση σε ερώτηση του Reuters, η Bridgefy είπε ότι έχει βελτιώσει τις διαδικασίες ασφαλείας της και κρυπτογράφησης απευθείας μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών.

Άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το goTenna και το Briar, ενώ η πλέον ξεπερασμένη εφαρμογή Bluetooth Firechat χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες διαδηλώσεις στο Ιράν και στο Ιράκ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear