Σε ρυθμό μόνιμου lockdown η Ελλάδα

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για σχολεία, καταστήματα και μετακινήσεις.

Γράφει: Esquire Editors 08 Φεβρουαρίου 2021

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων το λιανεμπορίου αλλά και των σχολείων, λόγω των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που πάρθησαν κατά της πανδημίας. Ξεκινώντας από τα σχολεία, εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο, για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 όπου εξήγησε γιατί επέμεινε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία παρότι αρκετοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης. Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως το πρόβλημα της μετάδοσης δεν είναι μεγάλο, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποδειχθεί πως στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του ιού.

Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου.

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης.

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όλες οι αλλαγές στο λιανεμπόριο

Αλλαγή σκηνικού όμως θα υπάρξει από σήμερα και στο λιανεμπόριο. Η Ελλάδα χωρίζεται πλέον στα τέσσερα, οπότε ανάλογα με το που μένει ο καθένας θα έχει και διαφορετική εικόνα όσον αφορά στη λειτουργία του εμπορίου.

Υπάρχουν πλέον οι κίτρινες περιοχές, οι κόκκινες περιοχές, οι πολύ κόκκινες περιοχές (πολύ αυξημένου υγειονομικού κινδύνου) και οι μητροπολιτικές περιοχές της χώρας όπου κατατάσσεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Όπως λοιπόν προκύπτει από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τα supermarket δεν θα μπορούν να πωλούν μια σειρά από προϊόντα όπως τα ακόλουθα:

1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού

2. Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε εξειδικευμένα καταστήματα

3. Εξοπλισμό ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

4. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με εξαίρεση τα είδη ύπνου, κουβέρτες, παπλώματα κλπ.

5. Λιανικό εμπόριο χαλιών, επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

6. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (μόνο βύσματα, πρίζες και άλλες συσκευές για την διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων κλπ)

7. Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών κλπ Εξαιρούνται οι σκούπες, οι λαμπτήρες, οι βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα κλπ

8. Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους

9. Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με κάποιες εξαιρέσεις (καλσόν, παλτά κλπ)

10. Λιανικό εμπόριο υποδημάτων

Κατά συνέπεια, από αύριο επανέρχονται οι κόκκινες κορδέλες σε εκατοντάδες προϊόντα στα σούπερ μάρκετ τα οποία για την Αττική και την Θεσσαλονίκη θα μπορούν να λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 17:00 το Σαββατοκύριακο (Σάββατο οπωσδήποτε και Κυριακή αν επιτραπεί συνολικά η λειτουργία των καταστημάτων).

Από το ΦΕΚ προκύπτει επίσης ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Αποκλειστικά με click away

Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικής, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με click away (με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 έως τις 20:00) και με υποχρεωτική πληρωμή μέσω κάρτας ενώ και το click away θα απαγορεύεται και σήμερα αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.

Τα μόνο καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργήσουν είναι αυτά εντός των αεροδρομίων της χώρας αλλά μόνο μετά το σημείο ελέγχου των εισιτηρίων και των αποσκευών. Προσοχή: στις βαθιά κόκκινες περιοχές δεν επιτρέπεται ούτε το click away.

Στις κόκκινες περιοχές έχουμε συνδυασμό της λειτουργίας του click away και του click inside (για παπούτσια και ρούχα) ενώ για τις κίτρινες περιοχές έχουμε κανονική λειτουργία με περιορισμούς. Σε τις περιοχές της χώρας επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα οπτικών και ακουσικών βαρηκοίας με ραντεβού, τα καταστήματα πώλησης περουκών, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για επισκευές συσκευών και εξόφληση λογαριασμών αλλά και τα περίπτερα στα οποία παραμένει η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας.

Όσον αφορά στα κομμωτήρια κλείνουν στις βαθιά κόκκινες περιοχές και παραμένουν ανοικτά στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων ούτε στα μητροπολιτικά κέντρα. Τα ΚΤΕΟ θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού σε όλη τη χώρα ενώ τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στις κίτρινες περιοχές.

Κλειστά μετά τις 17.00 θα είναι τα μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Να σημειωθεί πως κλειστά ήταν χθες Κυριακή μετά τις 17.00 το απόγευμα, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.