Τα σκυλιά μπορούν να μυρίζουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο

Ένας πολύ πιο γρήγορος, ευχάριστος και χνουδωτός τρόπος διάγνωσης σε σχέση με το rapid test.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 16 Φεβρουαρίου 2021

Οι σκύλοι υπάρχουν εκεί έξω επί χιλιετίες για να μας κρατούν συντροφιά, να σώζουν το τομάρι μας, να μας βοηθούν στο κυνήγι, να φυλάνε τα σπίτια μας, να παίζουν με τα παιδιά μας και, πλέον, για να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε και τον κορονοϊό. Αυτό ισχυρίζεται ο καθηγητής Tommy Dickey του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια και η βοηθός τους Heather Junqueira, οι οποίοι συμπέραναν ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό.

Βέβαια, ο ιός από μόνος τους είναι άοσμος. Αυτό το οποίο έχει συγκεκριμένη και σαφώς αναγνωρίσιμη μυρωδιά από μία τόσο εκλεπτυσμένη αίσθηση της όσφρησης όσο αυτή ενός σκύλου, είναι οι εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού ενός μολυσμένου ατόμου.

Τα πειράματα

Σύμφωνα με τη σειρά πειραμάτων που διεξήχθη από Γάλλους και Λιβανέζους ερευνητές σε 18 σκυλιά, εκείνα, μετά από 4 μόνο ημέρες εκπαίδευσης, μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα θετικό ή αρνητικό δείγμα, με ακρίβεια που κυμαινόταν σε ένα φάσμα ανάμεσα στο 83% και το 100%.

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίζουν τον κορονοϊό στον άνθρωποMartin Bernetti / Getty Images

"Ένα σκυλί, δύο φορές, υπέδειξε θετικά αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν σε εκείνο το στάδιο", δήλωσε ο Dickey. "Δύο εβδομάδες αργότερα, βρέθηκε ότι και οι δύο άνθρωποι που είχαν δώσει εκείνα τα δείγματα, έπρεπε να νοσηλευθούν με κορονοϊό".

Η ιατρική έρευνα σχετικά με τους σκύλους και την αίσθηση της όσφρησης, κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και επιβεβαιώνεται από την επιστημονική κοινότητα. Σκύλοι, χρησιμοποιούνται ήδη για να εντοπίσουν τον καρκίνο, την ελονοσία, τη νόσο του Πάρκινσον και τον διαβήτη, ενώ ο βέλγικος ποιμενικός χρησιμοποιείται πολύ, επίσης, για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών.

Πιο γρήγοροι από τα τεστ (και πιο χαριτωμένοι)

Μία έρευνα που διεξήχθη στην Κολομβία, χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικές ράτσες σκύλων για να εντοπίσει τον κορονοϊό, μία από τις οποίες ήταν το αμερικάνικο πίτμπουλ. Οι έξι σκύλοι που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, μύρισαν 9.200 δείγματα και το 99,9% των δειγμάτων που αναφέρθηκαν ως αρνητικά, δεν ανήκαν σε φορείς του ιού. 

Συγκρινόμενοι με ένα συμβατικό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, οι σκύλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και χαριτωμένοι. Σε ένα αεροδρόμιο ή μία συναυλία, ένας μόνο σκύλος, θα μπορούσε να τσεκάρει περίπου 250 ανθρώπους μέσα σε μία ώρα, ανατρέποντας τους κανόνες ασφαλείας που είχαμε επινοήσει μέχρι τώρα.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες, είναι το αν οι σκύλοι μπορούν να ταυτοποιήσουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και το αν, εκτιθέμενοι συνεχώς σε πιθανώς μολυσμένα δείγματα, δεν υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν και οι ίδιοι, αν και το ρίσκο μοιάζει εξαιρετικά χαμηλό.

Ίσως οι γάτες να μπορούν να εντοπίσουν κι αυτές τον κορονοϊό, παρότι δεν θα μας ενημέρωναν ποτέ.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί επενδύουν όλοι στην 'οικονομία του διαστήματος'

Plus: Το ρεκόρ και το ρίσκο που ενέχει η εκτόξευση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Έως και 100.000 ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στη φορολοταρία

50.000, 20.000, 5000 και 1000 ευρώ θα μοιράζονται οι τυχεροί των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 683 οι διασωληνωμένοι

Στα ύψη πάλι σήμερα τα κρούσματα με 20.107 νέα και 88 θανάτους.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της ΚΝ95

Πώς θα διαλέξεις τη σωστή, τι πρέπει να αναγράφεται επάνω της και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Φαρμακευτικές εταιρείες εναντίον κορονοϊού

Τα σχέδιά τους για το 2022 στη μάχη κατά του κορονοϊού.